Κουλούρια… στο ντέρμπι της Κύπρου

Σε ένα ντέρμπι με λίγες ευκαιρίες μπροστά στις δύο εστίες, ο ΑΠΟΕΛ ήταν αυτός που επιζήτησε περισσότερο τη νίκη, αλλά η πιο συντηρητική τακτική του Απόλλωνα που έψαξε περισσότερο τις αντεπιθέσεις έφερε το 0-0 στο Τσίρειο. Διαμαρτύρεται ο ΑΠΟΕΛ, που παραμένει στην κορυφή, για το γκολ του Σέρινταν που ακυρώθηκε ως οφσάιντ στο 28’. Ο πρωταθλητής διατήρησε το +2 έναντι του αντιπάλου του…

Ο Απόλλωνας επέλεξε να παίξει με αντεπιθέσεις και δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες στην αντίπαλη εστία. Ο ΑΠΟΕΛ είχε την πρωτοβουλία στο ντέρμπι, είχε την κατοχή, αλλά έδειξε αδυναμία στην τελική προσπάθεια. Στο δεύτερο ημίχρονο αύξησε την πίεσή του, αλλά ούτε οι επιθετικές αλλαγές του Γιώργου Δώνη έφεραν αποτέλεσμα.

Το 0-0 σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων, με τον ΑΠΟΕΛ να διαμαρτύρεται για το γκολ του Σέρινταν που ακυρώθηκε στο 28′. Διατηρείται στην κορυφή ο ΑΠΟΕΛ, στο +2 από τον Απόλλωνα.

Η εικόνα του αγώνα
Με εκπλήξεις στο σχηματισμό και την ενδεκάδα παρέταξε τον Απόλλωνα ο Ιοάν Αντόνε, ο οποίος επιστράτευσε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα το 3-5-2, αφήνοντας στον πάγκο Χαμντανί και Παπουλή. Από την άλλη, οι επιλογές του Γιώργου Δώνη, σε σχηματισμό 4-4-2, ήταν οι αναμενόμενες, με τους Γκόμες-Εφραίμ στα άκρα και τους Μαντούκα-Σέρινταν επιθετικό δίδυμο.

Με τον ΑΠΟΕΛ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κρατά τη μπάλα ξεκίνησε το ντέρμπι. Ο Απόλλωνας, με το 3-5-2, επέλεξε να αγωνιστεί με αντεπιθέσεις και έδειξε αδυναμία να κρατήσει τη μπάλα. Ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα κυρίως από τα άκρα, αλλά οι ενέργειες των παικτών του έμεναν ανολοκλήρωτες, με αποτέλεσμα να έχει τον έλεγχο, αλλά όχι και τις ευκαιρίες.

Ο Μαντούκα επιχείρησε να απειλήσει από μακριά (22′), δίχως επιτυχία, με τον ΑΠΟΕΛ να φτάνει στο γκολ στο 28′ με κοντινό πλασέ του Σέρινταν. Ωστόσο το 0-0 στο ταμπλό του Τσιρείου δεν άλλαξε, καθώς ο Ιρλανδός υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ, αν και δεν φάνηκε κάτι τέτοιο από το ριπλέι.

Δεν άλλαξε η εικόνα του ντέρμπι στη συνέχεια, με τον ΑΠΟΕΛ να έχει χάνει και μία ακόμη καλή ευκαιρία με καλή εκτέλεση φάουλ του Σέρτζιο (40′). Ο Απόλλωνας είχε την πρώτη του ευκαιρία στο 38′ με μακρινό σουτ του Στογιάνοβιτς, καθώς δεν τροποποίησε τον τρόπο παιχνιδιού του στο πρώτο ημίχρονο για να απειλήσει περισσότερο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες, αλλά με καλύτερο ρυθμό (χωρίς και πάλι οι φάσεις να είναι πολλές). Βοήθησε σ’ αυτό και ο Απόλλωνας που έψαξε περισσότερο το γκολ. Ήταν αυτός που απείλησε πρώτος με μία εξαιρετική ευκαιρία του Ούγκο Λόπεθ με σουτ από δεξιά μετά από μπαλιά του Ρομπέρ (53′).

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο ο ΑΠΟΕΛ άρχισε να αναλαμβάνει και πάλι την πρωτοβουλία, με τον Γιώργο Δώνη να τον κάνει πιο επιθετικό, επιζητώντας το γκολ: αυτό έδειξε με την είσοδο του Ντε Βινσέντι στη θέση του Βινίσιους στο 62′. Και σε ένα λεπτό έχασε δύο κλασικές ευκαιρίες με τον Μοράις (κεφαλιά) και τον Ντε Βινσέντι (δυνατό σουτ), με τον Βάλε να αποκρούει εντυπωσιακά στην πρώτη και την άμυνα να διώχνει στη δεύτερη, σε ισάριθμα κόρνερ (71′).

Επιθετική ήταν και η επόμενη αλλαγή του Δώνη, με τον Τζεμπούρ αντί του Εφραίμ (74′), ενώ στο μεταξύ είχε προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και ο Ιοάν Αντόνε με τον Γκίε στη θέση του Σανγκόι που δεν απείλησε την άμυνα του ΑΠΟΕΛ (65′), ενώ πέρασε και ο Παπουλής αντί του Λόπεθ (74′).

Στο τελευταίο τέταρτο ο ΑΠΟΕΛ αύξησε την πίεσή του και έκλεισε τον Απόλλωνα στην περιοχή του, χάνοντας ευκαιρίες για να πετύχει το γκολ που ήθελε. Οι ωραίοι συνδυασμό των Μαντούκα, Τζεμπούρ, Ντε Βινσέντι και Μοράις, όμως, δεν έφερναν αποτέλεσμα. Ανάγκασαν, όμως, τον Αντόνε να περάσει στα τελευταία λεπτά τον Χαμντανί αντί του Ρέζεκ (84′), καθώς έβλεπε τον αντίπαλο αρκετά απειλητικό. Το τελευταίο χαρτί του Δώνηήταν ο Αλωνεύτης στη θέση του Μαντούκα (85′).

Στον Παπουλή που προς έκπληξη έμεινε εκτός ενδεκάδας ανήκε η τελευταία ευκαιρία του Απόλλωνα να κλέψει τη νίκη στο ντέρμπι (88′), με τον ΑΠΟΕΛ να πιέζει μέχρι τέλους δίχως αποτέλεσμα.

MVP: Αντράντε. Επιβλητικός στην άμυνα του Απόλλωνα, είχε πολλές σωτήριες επεμβάσεις στις επιθέσεις του ΑΠΟΕΛ.
UP: Μοράις. Πολύ καλό παιχνίδι από τον Μοράις και αναστλατικά, αλλά και δημιουργικά, όπου ανέβηκε πολύ, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.
DOWN: Επιθετικά ο Απόλλωνας δεν απείλησε όσο θα περίμενε κανείς σε ντέρμπι στην έδρα του.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην απόκρουση του Βάλε στην κεφαλιά του Μοράις στο 71′.

Οι συνθέσεις
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Βάλε, Μερκής, Αντράντε, Αγγελή, Λόπες, Βασιλείου, Μεριέμ, Στογιάνοβιτς, Ρομπέρ, Ρέζεκ (84′ Χαμντανί), Σανγκόι (6′ Γκίε).
ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Σέρτζιο, Αντωνιάδης, Γκιλιέρμε, Καρλάο, Μοράις, Βινίσιους (62′ Ντε Βινσέντι), Γκόμες, Εφραίμ (74′ Τζεμπούρ), Μαντούκα (85′ Αλωνεύτης), Σέρινταν.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μάριος Τσαγγάρης (Μ. Σωτηρίου – Χ. Γεωργίου), Επ. Διαιτητές: Χ. Νικολαΐδης – Κ. Νικολάου), 4ος: Ιωάννης Λαζάρου, Παρ.: Ανδρέας Ξάνθου.

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μερκής, Στογιάνοβιτς, / Ντε Βινσέντι, Καρλάο.
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -.

Πηγή: balla.com.cy

Αναλυτικά για την 10η αγωνιστική του κυπριακού πρωταθλήματος έχουμε:
Παρασκευή
Απόλλων – ΑΠΟΕΛ 0-0
Σάββατο
Ομόνοια – ΑΕΛ (16:00)
Δόξα – Ανόρθωση (17:00)
Οθέλλος – Αγιά Νάπα (19:00)
Κυριακή
Νέα Σαλαμίνα – Ερμής (18:00)
Δευτέρα
Εθνικός – ΑΕΚ (19:00)

Η βαθμολογία
1. ΑΠΟΕΛ 24
2. Απόλλων 22
3. ΑΕΚ 15
4. Ερμής 14
5. Ομόνοια 13
6. Ανόρθωση 12
7. ΑΕΛ 13
8. Νέα Σαλαμίνα 11
9. Εθνικός 9
10. Αγιά Νάπα 6
11. Δόξα 6
12. Οθέλλος 5

Σχετικά άρθρα