Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Το fast food «θρέφει» την ατοπική δερματίτιδα
Το fast food «θρέφει» την ατοπική δερματίτιδα thumbnail

Το fast food «θρέφει» την ατοπική δερματίτιδα

Γράφει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς


Έναν λόγο παραπάνω έδωσαν στους γονείς οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ για να κρατάνε τα παιδιά τους μακριά από το πρόχειρο και ετοιματζίδικο φαγητό. Όπως έδειξε η έρευνά τους, το περιβόητο fast food αποτελεί τροφή όχι για το στομάχι, αλλά για τις… αλλεργίες, όπως την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), το άσθμα και τη ρινίτιδα. Οι επιπτώσεις παρατηρήθηκαν εντονότερα στα παιδιά που τρέφονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα.
Στην ίδια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Thorax”, οι παιδίατροι του νεοζηλανδικού πανεπιστημίου διαπίστωσαν αντιθέτως ότι η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές τη βδομάδα έχει αντιθέτως προστατευτική δράση απέναντι στις αλλεργίες. Οι κύριες συγγραφείς της μελέτης, οι καθηγήτριες Ίνες Άσερ και Φιλίππα Έλγουντ, συμφώνησαν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν τον τεράστιο αντίκτυπο της υγιεινής διατροφής στη δημόσια υγεία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 319.000 εφήβους (ηλικίας 13-14 ετών) από 107 κέντρα σε 51 χώρες του κόσμου και περισσότερα από 181.000 παιδιά (ηλικίας 6-7 ετών) από 64 κέντρα σε 31 χώρες. Όλοι οι συμμετέχοντες συνέβαλαν επιπλέον στη Διεθνή Μελέτη για το Άσθμα και τις Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία (ISAAC). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που το διευθύνει το πανεπιστήμιο του Όκλαντ πάνω από 20 χρόνια και αυτή τη στιγμή μετράει τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων παιδιών από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα τέτοιου είδους παγκοσμίως.


Οι έφηβοι και οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ένταση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, του άσθματος και της ρινοεπιπεφυκίτιδας, σε σχέση πάντα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής τους. Οι επιστήμονες εστίασαν στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες – συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και των επιπτώσεών τους στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και την ποιότητα του ύπνου  – και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων που έχουν αποδειχτεί κατά καιρούς ότι προστατεύουν ή αντιθέτως βλάπτουν την υγεία.


 


Διαβάστε περισσότερα στο http://blog.nowdoctor.gr/26999-to-fast-food-threfei-tin-atopiki-dermatitida/


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X