Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Αιτίες και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη
Αιτίες και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη thumbnail

Αιτίες και αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη

ΕΡΠΗΣ
Ο επιχείλιος έρπης είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό HSV τύπου 1 και πολύ σπανιότερα από τον ιό HSV2 που είναι υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.  Εκδηλώνεται με ερυθρότητα και φυσαλίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, οίδημα, κνησμό και πόνο.  Η μετάδοση του ιού γίνεται από επαφή μολυσμένου δέρματος ή βλεννογόνου.  Ο ιός δε ζει παραπάνω από 30 λεπτά εκτός του ανθρώπινου σώματος.  Ο χρόνος επώασης είναι από 3 μέχρι 20 ημέρες και στη συνέχεια ο ιός ζει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και μπορεί να αναζωπυρωθεί.  Ένα μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν αντισώματα για τον έρπητα τύπου 1, αλλά μεγάλο μέρος των φορέων είναι ασυμπτωματικοί.  Η πάθηση ολοκληρώνει τον κύκλο της που διαρκεί 5 – 10 ημέρες.


Αιτίες :


1)    H ‘πτώση’ του ανοσοποιητικού.  Αν και πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν όλοι συμπτώματα. Προσέξτε το κρύο, την κούραση, την έμμηνο ρύση,την ηλιοθεραπεία, το συνάχι, το στρες.  Είναι λόγοι αναζωπύρωσης του έρπητα.


2)    Το φιλί. Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή κι όχι συνήθως από αντικείμενα.  Αποφεύγετε λοιπόν οποιαδήποτε επαφή με άτομα που έχουν τα συμπτώματα της λοίμωξης.  Αποφεύγετε επίσης τον στοματικό έρωτα αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας έχετε συμπτώματα επιχείλιου έρπη ή έρπη των γεννητικών οργάνων.


Είναι πολύ σημαντικό να μην ακουμπάτε τις φυσαλίδες με τα δάκτυλα και να μην τις σπάτε για να μην τις μολύνετε με μικρόβια, αλλά και για να μην μεταφέρουμε τον ιό σε άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος.


 


Αντιμετώπιση :


Τα συμπτώματα αυτοθεραπεύονται μέσα σε 5-7 ημέρες εξαφανίζονται συνήθως χωρίς να αφήσουν σημάδια ή ουλές.  Καλό είναι να μη φιλάμε στο πρόσωπο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως βρέφη, παιδιά και εγκύους.  Συχνά παρατηρούνται υποτροπές του ιού, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής επιβάρυνσης ή κόπωσης, και σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται αντιϊκά φάρμακα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) για να μειωθούν τα συμπτώματα.  Σε εξαιρετικές ‘θορυβώδεις’ περιπτώσεις  μπορεί να χορηγηθεί και κορτιζόνη.


Χρήση επιθεμάτων για να μειώσετε τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων καθώς και αντιβιοτικές αλοιφές με ή χωρίς κορτιζόνη.  Οι αντιϊκές αλοιφές δεν βοηθούν ουσιαστικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων.


Μειώστε το άγχος.  Ακολουθείστε ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.


 


Γράφει η Δερματολόγος Μαργαρίτα Βεργολιά
www.dermavita.gr


 


  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X