Η θρησκευτική διάσταση και η ερυθρόλευκη επίσκεψη στην Πόλη

Ένα ακόμα ύποπτος, ο έβδομος, συνελήφθη για τη δολοφονία του Μάρκο Ιβκοβιτς στην Κωνσταντινούπολη ενώ η υπόθεση δείχνει να λαμβάνει και θρησκευτική διάσταση
Συγκεκριμένα, υπό κράτηηση βρίσκονται επτά Τούρκοι στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του φίλου του Ερυθρού Αστέρα.
Η είδηση του θανάτου του Ίβκοβιτς προκάλεσε θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ η τουρκική αστυνομία που παρακολουθεί τις εξελίξεις θεωρεί ότι οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα σχεδιάζουν ναβρεθούν στην Κωνσταντινούπολη για άλλον ένα αγώνα αυτή τη φορά μαζί με τους οπαδούς του Ολυμπιακού στις 18 Δεκεμβρίου.
Επίσης, οι Τούρκοι δεν ανησυζούν από την θρησκευτική διάσταση που έδωσε ο ιερέας που τέλεσε το μνημόσυνο για τον Μάρκο Ίβκοβιτς. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για έναν ακόμα μάρτυρα της Ορθοδόξου πίστεως, προσθέτοντας, «Έχουμε έναν νέο Μίλος Όμπιλιτς». Πρόκειται για αναφορά στον Σέρβο στρατιώτη, πιθανότατα μυθικό πρόσωπο, που πήρε μέρος στην Μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Λόγω του κατορθώματος του να σκοτώσει τον σουλτάνο Μουράτ Α΄ έγινε θρυλικό πρόσωπο όπου αναφέρεται σε λαϊκά τραγούδια και θρύλους.
Στα επικά δημοτικά τραγούδια και τους θρύλους ο Μίλος αναφέρεται ως ήρωας με υπερφυσική γέννηση και εξουσία, η μητέρα του ήταν μια νεράιδα ή ο πατέρας του ήταν ένας δράκος. Ο Θρύλος αναφέρει ότι πήρε τη δύναμή του από γάλα φοράδας (από την οποία προέρχεται από το επώνυμο του Κόμπιλιτς, Kobilić). Αδελφοί εξ αίματος ήταν ο Μίλαν Σπα και ο Γιοβάν Κόζαντσιτς, αρραβωνιαστικιά του ήταν η Όλιβερ κόρη του πρίγκιπα Λάζαρου Χρεμπελιάνοβιτς.
Στις 28 Ιουνίου του 1389 (15 Ιουνίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), κατά τη διάρκεια της μάχης του Κοσσυφοπεδίου ο Μίλος μπήκε στο τουρκικό στρατόπεδο προσποιούμενος ότι αυτομόλησε στην πλευρά τους. Σε κατάλληλη στιγμή όταν ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ ήταν στη σκηνή του τον πληγώθηκε θανάσιμα με ένα μαχαίρι. Στο τέλος του 14ου – 15ου αιώνα ο Ιγνάτιος Σμολένσκ στο έργο του “Ταξίδια” γράφει ότι ο σουλτάνος Μουράτ σκοτώθηκε μετά τη μάχη όταν ένας Σέρβος τον σκότωσε προσποιούμενος τον νεκρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το μνημόσυνο, πραγματοποίηθηκε διαμαρτυρία έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Η σερβική αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας.  έξω από την πρεσβεία.

Σχετικά άρθρα