«Έχω γεμίσει σπυράκια!» Ο… απόλυτος οδηγός για να αντιμετωπίσεις την ακμή!

Ε: Έχω έντονο πρόβλημα με την ακμή, γιατί όσο και αν έχω δοκιμάσει τα πάντα, όλα είναι μάταια. Έχω απελπιστεί γιατί έχω γεμίσει σπυράκια! Πλέον νιώθω πως δεν θα φύγουν ποτέ. Τι θα μπορούσα να κάνω;

Στα ερωτήματά σας απάντησε η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Μαργαρίτα Βεργολιά

Αγαπητή μας φίλη,

A: Είσαι σίγουρη πως έχεις δοκιμάσει τα πάντα; Ακούγεται λίγο απελπιστικό/ υπερβολικό αυτό που γράφεις. Σίγουρα η ακμή είναι μία δύσκολη πάθηση και χρειάζεται χρόνο, όμως ο ειδικός δερματολόγος μπορεί να καταφέρει στο τέλος να διώξει τελείως το πρόβλημα. Μιλώντας με τους ασθενείς μου για την ακμή, συνηθίζω να λέω ότι ανοίγουμε έναν… πόλεμο, ο οποίος δεν κερδίζεται ή χάνεται με μία μάχη.

Αυτό που χρειάζεται είναι μία καλή στρατηγική από τον ειδικό δερματολόγο και συνεργασία από τον ασθενή μας. Έχουμε στη διάθεσή μας πάρα πολλά όπλα και τα τελευταία χρόνια είναι πολύ χρήσιμο να τα συνδυάζουμε όλα μαζί σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε παγκοσμίως, «συνδυαστικές θεραπείες».

Έχουμε στη διάθεσή μας πολύ καλά φάρμακα, λέιζερ, θεραπείες και πολλά άλλα… μυστικά για να βοηθήσουμε ένα άτομο να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο! Ως ειδική στη λέιζερ, επεμβατική και κοσμητική δερματολογία, μπορώ σίγουρα να σου υποσχεθώ ότι υπάρχει στο τέλος, μετά από 4 – 5 μήνες, ένα αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει μπροστά στον καθρέφτη.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Είμαι 35 ετών και τους τελευταίους 2 μήνες εμφανίστηκε ακμή κυρίως στην περιοχή του πιγουνιού. Είναι μεγάλα σπυριά και πονούν. Το ίδιο πρόβλημα είχα και στα 20 μου χρόνια και ακολούθησα φαρμακευτική αγωγή 6 μήνες η οποία είχε πολλές παρενέργειες και δεν θα ήθελα να την επαναλάβω.

Υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση της; Υπάρχει περίπτωση να μου περάσει απλά με την πάροδο του χρόνου χωρίς να κάνω κάτι να εξαφανιστεί; Μπορεί να ήταν απλά μια ορμονική διαταραχή η οποία απλά πέρασε;

Α: Η ακμή είναι νόσος που υποτροπιάζει και μπορεί να εμφανιστεί μετά τα 25 ή 30 ως «όψιμη ακμή». Εντοπίζεται  συνήθως περιστοματικά, στο πιγούνι ή την κάτω γνάθο και είναι σαφώς ορμονοεξαρτώμενη. Όταν επιμένει όμως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Με ποιον τρόπο φεύγουν οι κοκκινίλες από το πρόσωπο που έχουν προκληθεί από τα σπυράκια;

Α: Oι κηλίδες και οι μικροουλές που προκαλούνται από τα σπυράκια ανταποκρίνονται πολύ καλά σε λέιζερ καθώς μόνο η αγωγή με κρέμες δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Είμαι 45 ετών και έχω ακμή. Είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;

Α: Και όμως, η ακμή δεν είναι πρόβλημα που ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους. Πολλές φορές και οι ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα της ακμής. Συνήθως, προκαλείται από τις ίδιες αιτίες όπως και στους εφήβους, από την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και τα βακτηρίδια. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, η οποία συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες με ιστορικό ακμής στην οικογένειά τους.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικοί παράγοντες καθώς δρουν τοπικά στους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή του σμήγματος. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες εμφάνισης ακμής ενηλίκων είναι η χρήση λάθος καλλυντικών και η πιθανή λήψη φαρμάκων τύπου κορτικοστεροειδών, αντικαταθλιπτικών και άλλα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται ένας συνδυασμός θεραπειών. Έχουμε στη διάθεσή μας 3 είδη θεραπειών. Τοπική αγωγή, αγωγή με συστηματική θεραπεία, δηλαδή με φάρμακα από το στόμα (αντιβιωτικά ή ισοτρετινοϊνη) και τέλος αντιμετώπιση της ακμής με λέιζερ.

H ιδιαιτερότητα της θεραπείας σε γυναίκες  μεγαλύτερης ηλικίας, όπως άνω των 45 έγκειται στο γεγονός ότι βρίσκονται ακόμα σε παραγωγική ηλικία. Πάντως, ο συνδυασμός θεραπειών συνήθως επιτυγχάνει την ελαχιστοποίηση του χρόνου θεραπείας  με σύντομη υποχώρηση του προβλήματος χωρίς τη δημιουργία ανεπιθύμητων ουλών.

Μαργαρίτα Βεργολιά
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.dermavita.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υαλουρονικό οξύ. Μάθετε τα πάντα από έναν δερματολόγο!

Κορωνοϊός και ψυχοσωματικά. 12 παθήσεις του δέρματος που οφείλονται στο έντονο στρες!

Τα… SOS για τη σωστή περιποίηση του δέρματος! Πώς θα ανανεωθείτε;

Σχετικά άρθρα