Ο ΠΑΟΚ στη μάχη κατά του AIDS

Το θέμα του AIDS μας αγγίζει όλους. Πόσο μάλλον ανθρώπους στην ακμή τους, άτομα άκρως ενεργά σεξουαλικά που οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυτή την πλευρά της ζωής τους με υπευθυνότητα.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που, μέσω δύο συμπαικτών τους, του Ράζβαν Ρατς και του Χέντβιχες Ματούρο, εκμεταλλεύονται την αφορμή της σημερινής, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS και στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη μάστιγα που αφήνει εδώ και χρόνια τις πληγές της στην ανθρωπότητα.

Διαβάστε τα γεμάτα ευαισθησία μηνύματα των δύο ποδοσφαιριστών του “Δικεφάλου”:

Ράζβαν Ρατς: “Είναι λυπηρό να υπάρχουν θύματα μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας, είτε από απροσεξία, είτε από άγνοια. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για το πως είναι απόλυτα προφυλαγμένοι από τον ιό του HIV, ώστε να συνεχίσει να συρρικνώνεται κι άλλο αυτή η ασθένεια”.

Χέντβιχες Μαντούρο: “Η σημερινή μέρα θα πρέπει να είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης απέναντι σε μια ασθένεια που η ανθρωπότητα μπορεί να καταπολεμήσει τελείως. Η ευαισθητοποίηση, η σωστή ενημέρωση και η παιδεία απέναντι σ΄αυτή τη μάστιγα, είναι τα όπλα μας απέναντί της. Και η στήριξη στους ασθενείς του AIDS, η κοινωνική τους ενσωμάτωση, είναι υποχρέωση όλων μας”.

Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το AIDS

Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, στα ελληνικά Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από τον HIV) παρατηρήθηκε κλινικά το 1981 στις ΗΠΑ. Αποτελεί μία επιδημία που περιλαμβάνεται στις φονικότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78 εκατομμύρια είναι φορείς του ιού HIV (Human Immunodeficiency Virus, στα ελληνικά Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας).

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2013), όπως και στα παιδιά (240.000 το 2013).

Στη χώρα μας υπήρξε μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, ωστόσο πλέον παρατηρείται μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης το πρώτο δεκάμηνο του 2014.

Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Και Πρόληψης Νοσημάτων), ως και την 31η Οκτωβρίου 2014 είχαν καταγραφεί 14.288 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,3% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.638 εμφάνισαν AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471.

Σε ό,τι αφορά στο τέλος του AIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας σημειώνει πως μπορεί να έχει επιτευχθεί ως το 2030.

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σχετικά άρθρα