Διάβασμα και διακοπές: tips για να… οργανώσετε τα παιδιά σας

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, το τελευταίο πράγμα που τα παιδιά θέλουν να κάνουν είναι η μελέτη. Ωστόσο, είναι καλό να μην τα αφήσετε να την εγκαταλείψουν εντελώς. Ειδικά αν είναι στην εφηβεία -και επομένως βρίσκονται στο γυμνάσιο ή το Λύκειο- θα έχουν σίγουρα ανάγκη από διάβασμα! Τα εφηβάκια είναι στην τελική ευθεία για τις Πανελληνίες!… Αλλά είναι άνοιξη! Ο καιρός ανοίγει! Και το μυαλό των εφήβων ταξιδεύει αλλού! Πού συγκέντρωση για διάβασμα!

Πώς να βοηθήσετε τα  παιδιά σας να συγκεντρωθούν μέσα στις διακοπές;

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμα tips, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μελετήσουν και να διατηρήσουν ένα πρόγραμμα στο διάβασμά τους μέσα στην περίοδο των διακοπών, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους και τις σχολικές τους ανάγκες!

Διατηρήστε το πνεύμα των παιδιών σας σε εγρήγορση

Μια λύση, που θα συσφίξει και τις μεταξύ σας σχέση, είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια! Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, ή δημιουργήστε τα δικά σας παιχνίδια γνώσεων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού αλλά και τη δική σας δημιουργικότητα και φαντασία! Έτσι το διάβασμα θα γίνει παιχνίδι! Πιάνει καλά στις μικρές ηλικίες, είναι λίγο πιο δύσκολο με τα πιο μεγάλα παιδιά. Σκεφτείτε παιχνίδια γνώσεων που τους αρέσει να παίζουν στο κινητό και μυήστε τους σιγά σιγά στο διάβασμα!

Περιορίστε τον χρόνο της τηλεόρασης και των social media

Όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι όλη την ημέρα, είναι εύκολο να κολλήσουν μπροστά στην τηλεόραση. Επιτρέψτε τους να δουν επιλεγμένα προγράμματα και ταινίες κι έχετε έτοιμα παζλ και εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά κυρίως ενθαρρύνετέ τα να παίξουν έξω. Αν προτιμούν βιντεοπαιχνίδια, επιτρέψτε μόνο αυτά που τους κρατούν σε κίνηση και απαιτούν συντονισμό κινήσεων.

Διατηρήστε ένα πρόγραμμα διαβάσματος

Με το σχολείο τα παιδιά σας διαβάζουν κάθε μέρα. Προσπαθήστε να διατηρήσουν αυτή τη συνήθεια και μέσα στις διακοπές. Δημιουργήστε ξεχωριστό χρόνο και ιδιαίτερες στιγμές για την ανάγνωση, μαζί τους, πασχαλιάτικων βιβλίων και προτρέψετε τα μεγαλύτερα παιδιά να χαλαρώσουν με ένα βιβλίο. Αγοράστε τους ωραία βιβλία για τις γιορτές και πάρτε τα μαζί σας σε ταξίδια, επισκέψεις κλπ. αντί για φορητά βιντεοπαιχνίδια.

Εξασκήσετε τις μαθηματικές τους ικανότητες

Τα μαθηματικά είναι παντού γύρω μας. Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία για να τονίσετε στα παιδιά σας τη σημασία των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή. Έτσι ενώ κάνετε τα Πασχαλινά ψώνια σας συνδυάστε τα με τις μαθηματικές πράξεις και υπολογισμούς. Αφήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να υπολογίσουν τις αγορές σας και τα ποσοστά φόρου και τα μικρότερα των αριθμό των αντικειμένων.

Μην ξεχνάτε τα εξωσχολικά βιβλία!

 

Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία για διάβασμα ως… ψυχαγωγική δραστηριότητα! Είτε είναι μικρό είτε είναι πιο μεγάλο, δώστε του να καταλάβει πως τώρα ήρθε η ευκαιρία για να διαβάσει κάτι όμορφο και μυήστε το στον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων! Έτσι η μελέτη για το σχολείο θα έρθει πιο φυσικά!

 

 

Σχετικά άρθρα