«Οι τερματοφύλακες πρέπει να κάνουν κάτι ιδιαίτερο…»

Από τη φύση της, η θέση του τερματοφύλακα εμπεριέχει ένα βαθμό αυτοθυσίας και μοναξιάς. Όταν επιλέγει να υπερασπιστεί την εστία γνωρίζει θα είναι μόνος και ότι τα λάθη του θα τα θυμουνται πιο εύκολα από ότι τις καλές του στιγμές. 

Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν γνωρίζει τη θέση πάρα πολύ καλά. Στα 36 του έχει κερδίσει ότι τρόπαιο κινείται, συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ το 2006. Τότε ήταν η φορά που ήρθε κοντά στο να θεωρηθεί κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη στην ψηφοφορία για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Αλλά… ήρθε δεύτερος πίσω από τον συμπαίκτη του Φάμπιο Καναβάρο.

Μόλις ένας τερματοφύλακας τα έχει καταφέρει. Ο Σοβιετικός Λεβ Γιασίν το 1963. Όλα αυτά τα θυμόμαστε ξανά λόγω της υποψηφιότητας του Μάνουελ Νόιερ στη φετινή ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας. Ο Γερμανός είναι δίπλα από τον Λιονέλ Μέσι και το φαβορί Κριστιάνο Ρονάλντο .

«Ένας τερματοφύλακας για να κερδίσει το βραβείο πρέπει να κάνει κάτι το ιδιάιτερο» τονίζει ο Μπουφόν. «Δεν είναι μόνο το ότι είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν ιστορικές καταστάσεις και στιγμές που καταλήγουν στο να κρίνουν αυτά τα βραβεία. Ο Γιασίν ήταν σίγουρα εξαιρετικός, ένας από τους μεγάλους, αλλά το γεγονός ότι προέρχεται από μία χώρα όπου οι άνθρωποι γνώριζαν ελάχιστα βοήθησε. Την εποχή εκείνη υπήρχαν παίκτες που ακούγονταν πολλά για αυτούς αλλά λίγοι τους είχαν δει. Νομίζω ότι ατό το μυστήριο προστέθηκε στο μύθο που τους περιέβαλε.

Συχνά το βραβείο δεν πάει στον καλύτερο παίκτη, αλλά σε αυτόν που έχει κερδίσει τα περισσότερα παιχνίδια, σε αυτόν που είναι καθοριστικός στις νίκες. Έτσι ένας τερματοφύλακας θα το κερδίσει αν κατακτήσει το Μουντιάλ, με την ομάδα του να έχει τέσσερις νίκες στη σειρά στα πέναλτι και να έχει αποκρούσει κάθε εκτέλεση (γέλια).»

Για το ποιος πιστεύει ότι θα κερδίσει: «Ίσως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ακόμα και αν δεν κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ, ο παίκτης που είναι ο καλύτερος σε μια δεδομένη χρονική στιγμή το κερδίζει. Ο Ρονάλντο έχει κάνει κάτι το ιδιαίτερο τα τελευταία δύο χρόνια και το αξίζει.»

Σχετικά άρθρα