Κέικ σοκολάτας με χουρμάδες και γλάσο Baileys από το Γιώργο Λέκκα

<div><strong>Κέικ σοκολάτας με χουρμάδες και γλάσο </strong><strong><span lang="EN-GB">Baileys</span></strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong>μερίδες 10</strong></div>
<div><strong>χρ. Πρ 20΄</strong></div>
<div><strong>χρ. Ψης 45-55 λεπτά</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Υλικά:</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Για το κέικ</strong></div>
<div> </div>
<div>1 φλιτζάνι τσαγ κρυσταλλική ζάχαρη</div>
<div>2 μεγάλα αυγά</div>
<div>1/2 φλιτζάνι τσαγ μελάσα</div>
<div>1/2 φλιτζάνι τσαγ σπορέλαιο</div>
<div>1/2 φλιτζάνι τσαγ γιαούρτι στραγγιστό</div>
<div>1/4 φλιτζανιού τσαγ μέλι</div>
<div>2 κουταλιές της σούπας αρωματικό καφέ</div>
<div>1 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας</div>
<div>1/2 φλιτζάνι τσαγ σκόνη κακάο, κοσκινισμένο</div>
<div>1 φλιτζάνι τσαγ αλεύρι για κάθε χρήση</div>
<div>1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα</div>
<div>1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, προαιρετικά και με γεύση</div>
<div>14 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένα</div>
<div>3/4 φλιτζανιού τσαγ τσιπ πικρής σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα</div>
<div> </div>
<div><strong>Για</strong><strong> το γλάσο </strong><strong><span lang="EN-GB">Baileys</span></strong></div>
<div> </div>
<div>1/4 φλ.τσαγ Baileys</div>
<div>3 φλιτζάνια τσαγ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη</div>
<div>2 κουταλιές της σούπας ανάλατο αγελαδινό βούτυρο</div>
<div>1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας</div>
<div> </div>
<div><strong>Διαδικασία</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Για το κέικ: </strong>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς . Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα κέικ. Σε ένα μεγάλο μπόλ χτυπήστε με μίξερ χειρός τα αυγά, το μέλι, τη μελάσα, το λάδι, την κρέμα γάλακτος, την μαύρη ζάχαρη, το καφέ, τη βανίλια για 6΄μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέστε το κακάο και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίξτε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέστε τους χουρμάδες χοντροκομμένους, τα τσίπς σοκολάτας. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και απλώστε με μια σπάτουλα σιλικόνης να είναι ομοιόμορφο. Ψήστε στο φούρνο στους 175 c στης αντιστάσεις για 45-55 λεπτά ή μέχρι όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή. Βγάλτε και αφήστε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφορμάρετε προσεχτικά και τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.</div>
<div> </div>
<div><strong>Για το γλάσο:</strong> Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατέψτε το Baileys, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, τη βανίλια και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να γίνει ένα απαλό και μεταξένιο γλάσο ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή. Τοποθετήστε το κέικ σε μια πιατέλα και περιχύστε με το γλάσο. Σερβίρετε αμέσως. Το Κέικ μπορείτε να το φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα αεροστεγές δοχείο έως και 5 ημέρες.</div>

Σχετικά άρθρα