Ζήσης: «Στην Εθνική αυτοί που το θέλουν πραγματικά»

Η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ έγινε και χθες και έστειλε την Εθνική μας ομάδα στον τρίτο όμιλο απέναντι στην Σλοβανία, την Κροατία, τα Σκόπια, την Ολλανδία και τη Γεωργία.

Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Νίκος Ζήσης, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ, τόσο για την κλήρωση όσο και για την πορεία της Εθνικής στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ. Ο Έλληνας γκαρντ της Ούνιξ τονίζει πως στην Εθνική ομάδα πρέπει να βρίσκονται μόνο όσοι το θέλουν πραγματικά ενώ για τον ίδιο αποτελεί πλεονέκτημα η παρουσία του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο της γαλανόλευκης για δεύτερη σερί χρονιά. 

Για τις ομάδες του ομίλου μας: «Στον όμιλό μας υπάρχουν ομάδες όπως η Κροατία και η Σλοβενία, οι οποίες είναι δυνατές. Τις έχουμε αντιμετωπίσει και τις δύο πάρα πολλές φορές και σε επίσημα και σε φιλικά παιχνίδια. Μας ξέρουν και τους ξέρουμε. Η Κροατία έχει το πλεονέκτημα ότι θα παίζει στην έδρα της και θα έχει τον κόσμο στο πλευρό της. Κόσμο αναμένεται να έχει και η Σλοβενία όμως, η οποία έχει έναν πολύ μεγάλο παίκτη ως ηγέτη και παρουσιάζει πάντα ένα δυνατό σύνολο στις διοργανώσεις. Τη Γεωργία την ξέρουμε, έχουμε και συμπαίκτη εδώ στην Ούνιξ ένας από τους παίκτες της, τον Σανικίντζε. Είναι μια ομάδα διαθέτει 5-6 αξιόλογους, δυνατούς παίκτες που είναι πολλά χρόνια μαζί –ανάμεσά τους και τον Πατσούλια. Είναι σίγουρα ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Μπορεί να μην έχει ίσως το βάθος που θα έχουν άλλες ομάδες, αλλά σίγουρα μπορεί να κάνει τη ζημιά. Η Ολλανδία είναι ο… άγνωστος Χ για μένα αυτή τη στιγμή. Δεν την ξέρω, δεν έχουμε παίξει ποτέ τόσα χρόνια αντίπαλοι και θα τη γνωρίσουμε στην πορεία και -πρώτα ο Θεός- όταν αρχίσουμε την προετοιμασία μας. Και υπάρχει και η ΠΓΔΜ, την οποία μάλιστα αντιμετωπίζουμε στην πρεμιέρα και σίγουρα θα έχει επίσης κόσμο στο πλευρό της. Έχουμε αναμετρηθεί στο παρελθόν και θα πρέπει να δούμε το ρόστερ της, αν θα έχει κάποιον παίκτη από τις ΗΠΑ και ποιος θα είναι, όπως είχε τον ΜακΚάλεμπ πολλά χρόνια και τη βοήθησε πολύ ως ομάδα. Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι, κυρίως γιατί είναι ο αγώνας της πρεμιέρας».

Η μία παράμετρος αφορά του αντιπάλους. Ωστόσο το σημαντικότερο από όλα είναι πως θα παρουσιαστεί η Εθνική ομάδα:

«Θα πρέπει να δούμε ποιοι παίκτες θα δώσουν το «παρών». Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι καλά. Έχουμε δει σε προηγούμενες χρονιές πως κάποιοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αγωνιστούν. Θα πρέπει να βρίσκονται στην Εθνική Ομάδα αυτοί που θέλουν πραγματικά να είναι εκεί και να βοηθήσουν, αυτοί που θα είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για την Εθνική μετά την πρόσκληση του προπονητή. Τα τελευταία χρόνια πολλούς ήθελαν οι προπονητές, αλλά κάποιοι αρνήθηκαν. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να είμαστε γεροί, να έχουμε πανστρατιά, να βρίσκονται στη διάθεση του προπονητή όσο το δυνατόν περισσότεροι παίκτες ετοιμοπόλεμοι. Και να ξεκινήσουμε με το όνειρο ότι μπορούμε να διώξουμε αυτή την κακοδαιμονία και ειδικά των χιαστί που μας ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Γιατί και πέρυσι κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά στο τέλος δεν τα καταφέραμε».

Μιλάει για «όνειρο» και όχι για «στόχο» και είναι ίσως μια κίνηση που γίνεται εσκεμμένα από τον Ζήση:

«Ούτε πέρυσι μίλησε κάποιος από εμάς για στόχο. Και ήταν κάτι που βοήθησε την ομάδα στο να χτιστεί, στο να αποκτήσει σωστή ψυχολογία και να «δέσει». Κοιτούσαμε στην αρχή την επόμενη προπόνηση, μετά το κάθε παιχνίδι. Ποιος ο λόγος να το αλλάξουμε αυτό; Να αρχίσει η προετοιμασία, τα φιλικά και ίσως το καλοκαίρι να πούμε και κάτι παραπάνω».

Η παρουσία του Φώτη Κατσικάρη στην άκρη του πάγκου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της Εθνικής Ομάδας, σύμφωνα με τον Νίκο Ζήση:

«Θα υπάρχει μια συνέχεια από πέρυσι έχοντας τον ίδιο προπονητή. Η ομάδα θα ξεκινήσει από μία βάση. Τα τελευταία 3-4 χρόνια με τις συνεχείς αλλαγές προπονητή, ήταν δύσκολο και για τους παίκτες. Ερχόμασταν από διαφορετικές φιλοσοφίες και κάθε χρόνο έπρεπε να προσαρμοστούμε σε μια άλλη, διαφορετική φιλοσοφία και στην Εθνική Ομάδα. Ένας ερχόταν από τις ΗΠΑ, ένας έπαιζε Ευρωλίγκα, άλλος Ελλάδα, άλλος Ιταλία, άλλος Ρωσία… Δεν ξεκινούσαμε ούτε καν από το μηδέν… Ξεκινούσαμε από το μείον, για μια νέα προσπάθεια. Θεωρώ όμως ότι φέτος θα είναι διαφορετικά. Ο κόουτς κατάφερε να περάσει τη φιλοσοφία του γρήγορα πέρυσι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα όταν μαζευτήκαμε στα τέλη Ιουλίου, ότι θα διαμορφώναμε τόσο γρήγορα το σύνολο που παρουσιάσαμε και ειδικά με τις απουσίες που είχαμε. Δυστυχώς, η προσπάθειά μας έμεινε «μισή» πέρυσι μετά την ήττα στο χιαστί, κάτι που μας στενοχώρησε όλους πολύ… Όλοι θέλαμε κάτι καλύτερο… Και όλοι θέλουμε κάτι καλύτερο για τη συνέχεια…»

Σχετικά άρθρα