Υπεροχή ΠΑΟΚ στις νίκες με… Γάλλους

«Πελάτες» τους έχει τους Γάλλους ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, όσον αφορά τις εντός έδρας αναμετρήσεις που έχουν γίνει στην Τούμπα . Και το ίδιο, φιλοδοξεί να κάνει και σήμερα η ομάδα του Αναστασιάδη. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει μια υπεροχή εντός έδρας έχοντας τρείς νίκες και μόλις μια ήττα. Βεβαίως αυτή η μοναδική ήττα από την Παρί Σεν Ζερμαίν του είχε κοστίσει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό εξαιτίας και της εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και της διακοπής του παιχνιδιού.

Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει κατά τις Λιόν, Σοσό, Παρί Σεν Ζερμέν και Ρεν.

Η αρχή των εντός έδρας αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ κόντρα σε γαλλικές ομάδες έγινε στις 7 Δεκεμβρίου 1973, όταν για τη δεύτερη φάση του κυπέλλου κυπελλούχων υποδέχτηκε τη Λιόν. Είχε προηγηθεί ο αγώνας στη Γαλλία, όπου ο Δικέφαλος είχε αποσπάσει ισοπαλία με 3-3. Στη ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ έκανε ίσως την καλύτερη ευρωπαϊκή εμφάνιση όλων των εποχών, συντρίβοντας τη Λιόν με 4-0 (Παρίδης 25΄ και 61΄, Ασλανίδης 37΄ με πέναλτι και Σαράφης 79΄). Για τους νικητές είχαν αγωνιστεί οι Στέφας, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης (80΄ Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας και Ασλανίδης (70΄ Κερμανίδης).

 

Εννέα χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε τη Σοσό μπροστά σε τριάντα χιλιάδες φιλάθλους του. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1982  η ομάδα του Χάιντς Χέερ λύγισε την αντίσταση των φιλοξενούμενων, φθάνοντας στη νίκη με 1-0, χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Χρήστος Δημόπουλος. Δύο εβδομάδες αργότερα ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την πρόκριση στη δεύτερη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα βρήκε νικητές τους Γάλλους με 1-0 (με πέναλτι στο 90΄), αλλά πέντε λεπτά μετά την έναρξη της παράτασης και πάλι ο Δημόπουλος ήταν ο χρυσός σκόρερ για την ομάδα του (τελικό σκορ 2-1).

 

Την αγωνιστική περίοδο 1992-93 και στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την Παρί Σεν Ζερμέν. Μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα στο Παρίσι η ομάδα του Λιούμπομιρ Πέτροβιτς υποδέχτηκε την παρέα του Γουεά την 1η Οκτωβρίου 1992. Το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού στο ημίχρονο (οι φιλοξενούμενοι ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με 2-0) ξέσπασαν μεγάλης έκτασης επεισόδια μεταξύ των οπαδών και της αστυνομίας και ο διαιτητής του αγώνα Τζον Μπλακενστάιν διέκοψε το ματς σε βάρος του ΠΑΟΚ (κατακυρώθηκε 3-0 υπέρ της Παρί). Η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε παραδειγματικά τον ΠΑΟΚ, που επανεμφανίστηκε και πάλι στις διοργανώσεις της πέντε χρόνια μετά.

 

ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΤΗΝ ΡΕΝ ΤΟ 2005

Η τελευταία εμφάνιση γαλλικής ομάδας στο γήπεδο της Τούμπας ήταν στις 14 Δεκεμβρίου 2005. Με εντυπωσιακή νίκη με 5-1 επί της Ρεν είχε ολοκληρώσει ο ΠΑΟΚ τις υποχρεώσεις του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση του 7ου ομίλου. Στην άδεια Τούμπα (1012 εισιτήρια) σκόραραν για τον Δικέφαλο οι Γιασεμάκης (δύο γκολ), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (πέναλτι) και Ροσά (αυτογκόλ).

Σχετικά άρθρα