Νέα κανονικότητα. Τα 5… συστατικά για μια ισορροπημένη ζωή!

Τα νέα δεδομένα έχουν αλλάξει τις συνήθειες μας και έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα. Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να υπάρχει προσαρμογή, αλλά αυτή είναι η δύναμη του ανθρώπου. Η προσαρμοστικότητα τον έχει οδηγήσει να επιβιώσει τόσες χιλιάδες χρόνια και να εξελιχθεί.

Γράφει η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Είναι το χαρακτηριστικό που βοηθάει να διατηρήσετε μια αισιόδοξη προσέγγιση σε δύσκολες καταστάσεις, εστιάζοντας στα σημεία που είναι βοηθητικά και είναι μια ευκαιρία μάθησης. Αναπτύσσεται έτσι η ψυχική ανθεκτικότητα, βάση της οποίας μπορείτε να διαχειριστείτε διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις, όπως άγχος ή κατάθλιψη και να μπορέσετε να είστε πιο λειτουργικοί.

Η αποδοχή αποτελεί βασικό σημείο της νέας καθημερινότητας. Αυτό σημαίνει, ότι κατανοείτε τι αισθάνεστε, εστιάζετε στα σημεία που μπορείτε να ελέγξετε, όπως η χρήση μάσκας και των κοινωνικών αποστάσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και αισιοδοξία για να μπορέσετε να δράσετε πιο αποτελεσματικά και να αναγνωρίζετε ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε.

Ώρα να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας!

Σημασία δεν έχουν οι καταστάσεις που προκύπτουν, αλλά η στάση σας απέναντι σε αυτές και πως επιλέγετε να τις αντιμετωπίσετε. Η νέα καθημερινότητα, επίσης απαιτεί να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να τον αγαπήσετε και να τον φροντίσετε. Αυτό μπορεί να γίνει με τη σωματική άσκηση, τον ποιοτικό ύπνο, τη σωστή διατροφή, την αποφυγή τοξικών συνηθειών, όπως το κάπνισμα.

Επίσης, ο διαλογισμός ή η εξάσκηση στις αναπνοές έχει σημασία, ώστε να το εφαρμόζετε σε στιγμές που νιώθετε το άγχος για να μπορέσετε να το διαχειριστείτε και να συνειδητοποιήσετε την πηγή εκείνη τη στιγμή. Επίσης, η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας περιλαμβάνει να εντάξετε δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνετε και με αυτόν τον τρόπο να ακούτε τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες σας.

Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και συναισθηματική απόσταση…

Ένα άλλο βασικό σημείο είναι η ανάπτυξη ισχυρών θετικών σχέσεων. Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και συναισθηματική απόσταση. Είναι χρήσιμο να εστιάσετε σε άτομα που έχουν θετική αλληλεπίδραση και δεν είναι τοξικά για την ψυχική υγεία. Χρησιμοποιήστε κάθε τρόπο επικοινωνίας για να αναπτύξετε και να διατηρήσετε αυτές τις σχέσεις.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα μάθημα που προκύπτει από αυτή την ξαφνική αλλαγή στην καθημερινότητα. Η ευγνωμοσύνη συνδέεται στενά με την ευτυχία και έχει την ίδια δράση στον εγκέφαλο με τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου. Αυτό σημαίνει, ότι εκτιμάτε πράγματα που θεωρείτε δεδομένα και εστιάζετε στα θετικά σημεία και στα εφόδια που έχετε.

Εστιάστε στο «τώρα»

Έτσι, ζείτε το τώρα και δεν σας κατακλύζει το άγχος και παρέχεται το κίνητρο και η ψυχική δύναμη να συνεχίσετε σε άλλους στόχους. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και να αποδεχτείτε πράγματα που είναι αβέβαια.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν καθοδηγείστε από τα αρνητικά συναισθήματα και μπορεί η καθημερινότητα να είναι πιο λειτουργική.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 4 ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας στη ζωή των νέων…

4 λόγοι που ένα ζευγάρι μπορεί να μην έχει ικανοποιητική ερωτική ζωή…

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα