Άγριο ρύζι με μανιτάρια, λαχανικά και σταφίδες

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>1/2 κιλό άγριο ρύζι</li>
<li>2 λίτρα ζωμός λαχανικών ή κότας ή νερό</li>
<li>αλάτι (περίπου 2 κουτ. γλυκού, αν βάλουμε νερό ή αν ο ζωμός είναι ανάλατος)</li>
<li>4 κουτ. σούπας λάδι</li>
<li>1 κουτ. σούπας βούτυρο (προαιρετικά)</li>
<li>2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα</li>
<li>2 μεγάλα καρότα, προτιμάμε βιολογικά, σε μισές ροδέλες</li>
<li>300 γρ. στρογγυλά μανιτάρια, σε φετάκια</li>
<li>1 μέτριο κυδώνι, σε μικρούς κύβους</li>
<li>80 γρ. σταφίδες ξανθιές</li>
<li>1 γεμάτο κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη*</li>
<li>πιπέρι</li>
<li>3 κουτ. σούπας καβουρδισμένα κουκουνάρια (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)</li>
<li>2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6 – 8</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 20'</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 55'</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span>Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα το 1½ λίτρο από το ζωμό ή το νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιει τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε το άγριο ρύζι να αρχίσει να ανοίγει ελαφρά (σε περίπου 40 – 50 λεπτά από την αρχή του μαγειρέματος).</p>
<p> </p>
<p>Το αποσύρουμε και το σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε τηγάνι ή κατσαρόλα, και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.</p>
<p> </p>
<p>Βάζουμε και το τζίντζερ ή την κανέλα ή τον τριμμένο σπόρο μάραθου. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το κυδώνι και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα. Δεν πρέπει να λιώσουν τα λαχανικά.</p>
<p> </p>
<p>Με δύο πιρούνια ανασηκώνουμε το ρύζι για να αφρατέψει χωρίς να λιώσει και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.</p>
<p> </p>
<p>Ανακατεύουμε για λίγο (2 – 3 λεπτά) με προσοχή να μην το συνθλίψουμε. Βρέχουμε ελαφρώς μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη με κρύο νερό, στρώνουμε μέσα το ρύζι και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα για να σερβίρουμε. Στολίζουμε με ψημένα κουκουνάρια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet simple_rhomb">Συμβουλή</span> Αντί για τζίντζερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη ή σπόρο μάραθου, τριμμένο -με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα.</p>
</div>

Σχετικά άρθρα