Ρυθμίστε τα τριγλυκερίδια σας μέσω της διατροφής και της άσκησης

<p style="text-align: justify;">Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης έλεγε “Η τροφή να είναι το φάρμακό μας και φάρμακό μας η τροφή μας”. <br /> Τα λόγια του έρχονται να επιβεβαιωθούν για ακόμη μια φορά αν εξετάσουμε το πρόβλημα της υπερτριγλυκεριδαιμίας. Αρχικά, είναι βασικό να τονίσουμε ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη μεταβολικής υγείας. Υψηλά επίπεδα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη καθώς και λιπώδους ήπατος. Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνει όταν συνυπάρχουν και άλλοι αρνητικοί προγνωστικοί δείκτες όπως αυξημένα επίπεδα LDL “κακής χοληστερόλης” και μειωμένα επίπεδα HDL “καλής χοληστερόλης”. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι ενώ στην περίπτωση αυξημένης χοληστερόλης ο ρόλος της διατροφής, αν και ζωτικής σημασίας, δεν επιφέρει σε όλες τις περιπτώσεις από μόνη της την λύση του προβλήματος, στην περίπτωση των τριγλυκεριδίων τα πράγματα φαίνονται να είναι πιο ευνοϊκά. Αλλαγές στην διατροφή, απώλεια υπερβάλλοντος βάρους και ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητα, μπορούν να επιφέρουν μία πτώση των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων σε ποσοστό 20-50%.<br /> Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι κυριότερες διαιτητικές αλλαγές που προτείνονται από τον ΑΗΑ(American Heart Association) για τον αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων τριγλυκεριδίων και σε επίπεδο πρόληψης για την διατήρηση χαμηλών επιπέδων και σε επίπεδο αντιμετώπισης για την μείωση τους όταν βρίσκονται εκτός του φυσιολογικού .<br /> <br /> </p>
<div class="a" style="text-align: justify;"> </div>
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="334">
<div class="a"><strong>ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ:</strong></div>
</td>
<td valign="top" width="311">
<div class="a"><strong>ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ :</strong></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="334">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">1)Πρόσθετων σακχάρων</span></strong></div>
<div class="a"><strong><em>σε υπερτριγλυκεριδαιμία:</em></strong></div>
<div class="a">   &lt;5 % της συνολικής ενεργειακής προσληψης για τις γυναίκες (πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε περίπου &lt;100kcal προερχόμενες από πρόσθετα σάκχαρα)</div>
<div class="a">  &lt;10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης για τους άνδρες ( πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε περίπου  &lt;150 kcal από πρόσθετα σάκχαρα)</div>
</td>
<td valign="top" width="311">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">1)Απώλεια βάρους</span></strong>σε περίπτωση υπέρβαρου/ παχυσαρκίας.</div>
<div class="a">Φαίνεται ότι 5-10% μείωση του βάρους οδηγεί σε μείωση των επιπέδων  τριγλυκεριδίων σε ποσοστό  20%</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="334">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">2)Απλών υδατανθράκων και κυρίως  φρουκτόζης</span></strong></div>
<div class="a"><strong><em>σε υπερτριγλυκεριδαιμία :</em></strong></div>
<div class="a">περιορισμός της φρουκτόζης τόσο από τα επεξεργασμένα τρόφιμα όσο και από τα τρόφιμα που φυσικώς υπάρχει</div>
<div class="a">στόχος  &lt;50-100g/ημέρα .</div>
<div class="a">Παρακάτω παρατίθεται πίνακας από την βάση δεδομένων του USDA με την περιεκτικότητα κάποιων τροφίμων σε φρουκτόζη</div>
</td>
<td valign="top" width="311">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">2)Ποιότητα διατροφής</span></strong></div>
<div class="a">  επιλέγουμε λαχανικά , φρούτα ,ολικής άλεσης δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ινες, άπαχα/χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά , θαλασσινά , ψαχνό κρέατος και πουλερικών, ξηρούς καρπούς και σπόρους</div>
<div class="a"><strong><em>σε υπερτριγλυκεριδαιμία</em></strong>προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε φρουκτόζη όπως πεπόνι,φράουλες, ροδάκινο, μπανάνα</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="334">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">3)Κορεσμένου λίπους</span></strong></div>
<div class="a">στόχος &lt;7% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης</div>
</td>
<td valign="top" width="311">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">3)Συνολική  ημερήσια πρόσληψη λίπους</span></strong></div>
<div class="a">25-35% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="334">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">4)Trans λιπαρών</span>– κοινώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα – </strong>με στόχο την ελαχιστοποίηση &lt;1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης</div>
<div class="a"> </div>
<div class="a"> </div>
</td>
<td valign="top" width="311">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">4)Ακόρεστα λιπαρά</span></strong>και κυρίως ω-3 που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός,σαρδέλα, τόνος, πέστροφα λίμνης κλπ)</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="334">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">5)Αλκοόλ</span></strong></div>
<div class="a">ακόμη και μικρή πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων</div>
<div class="a"><strong><em>σε υπερτριγλυκεριδαιμία: </em></strong>στόχος η αποφυγή έως και  διακοπή</div>
</td>
<td valign="top" width="311">
<div class="a"><strong><span style="text-decoration: underline;">5)Σωματική δραστηριότητα</span></strong></div>
<div class="a">στόχος τουλάχιστον 150min/εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση</div>
<div class="a">Φαίνεται ότι μπορεί να επιφέρει επιπλέον μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων σε ποσοστό 20-30%</div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<div class="a" style="text-align: justify;">               </div>
<div class="a" style="text-align: justify;">Ακολουθεί πίνακας με συνηθισμένες πηγές φρουκτόζης :</div>
<div class="a" style="text-align: justify;"> </div>
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="214">
<div class="a"><strong>Τρόφιμο </strong></div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a"><strong>Ποσότητα </strong></div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a"><strong>Περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (g)</strong></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">Μέλι</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">21g ( 1 κουταλάκι της σούπας)</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">8,6g</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">Σταφίδα χωρίς κουκούτσι</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">26 g</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">7,7g</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">Σύκo  αποξηραμένo – άψητo</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">1 τεμάχιο</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">1,92g</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">Μήλo</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">109g</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">6-7 g</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">Επιτραπέζια ζάχαρη</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">1κγ (1 κουταλάκι του γλυκού)</div>
</td>
<td valign="top" width="214">
<div class="a">2g</div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<div class="a" style="text-align: justify;"> </div>
<div class="a" style="text-align: justify;">                Ένας πρακτικός κατάλογος  ονομάτων στις ετικέτες που κρύβουν “πρόσθετα σάκχαρα” και καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας είναι ο παρακάτω :</div>
<div class="a" style="text-align: justify;"> </div>
<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a">  καστανή ζάχαρη</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> γλυκαντικό καλαμποκιού</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> σιρόπι καλαμποκιού</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> σάκχαρα που καταλήγουν σε  -όζη</div>
<div class="a"> όπως  δεξτρόζη ,φρουκτόζη ,λακτόζη, </div>
<div class="a"> μαλτόζη, σουκρόζη</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε </div>
<div class="a"> φρουκτόζη</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> μέλι</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> ζάχαρη</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> σιρόπι</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> ακατέργαστη ζάχαρη</div>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="265">
<div class="a"> μελάσσα</div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p style="text-align: justify;"><br /> <br /> Η νεότερη προσέγγιση πάνω στο θέμα των τριγλυκεριδίων προτείνει τον αρχικό έλεγχο σε κατασταση μη νηστείας και θέτει το νέο όριο των 100mg/dl έναντι των 150mg/dl που γνωρίζαμε παραδοσιακά. Και αυτό όχι με στόχο την λήψη φαρμάκου σε πιο πρώιμη φάση (απαιτείται περισότερη μελέτη για κάτι τέτοιο ) αλλά την προώθηση και εφαρμογή ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου ως τρόπο ζωής. Τρώγοντας έξυπνα και υιοθετώντας την άσκηση ως τρόπο ζωής βελτιώνουμε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και ταυτόχρονα όλο το μεταβολικό μας προφίλ συμπεριλαμβανομένων γλυκόζη αίματος, αρτηριακή πίεση, επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και υπέρβαρο/παχυσαρκία είτε πρόκειται για πρόληψη, είτε για θεραπεία.<br /> <br /> Από τη Μάγδα Τζούμα, υπό ειδίκευση διαιτολόγο – διατροφολόγο<br /> Επιστημονική Επιμέλεια Μακρυλός Μιχάλης, επιστημονικός συνεργάτης <a href="http://neadiatrofis.gr/">neadiatrofis.gr</a></p>

Σχετικά άρθρα