Αναστασίου: «Μεταγραφή με ξεχωριστά χαρακτηριστικά»

Στην τελευταία συνέντευξη του 2014, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου έκανε αναδρομή στην χρονιά που φεύγει, θέτοντας στόχους για το 2015, ενώ τοποθετήθηκε και για τις επερχόμενες μεταγραφές.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη στον Τάσο Νικολογιάννη, στην εκπομπή Sports Live με τον Αντώνη Κατσαρό, στο Action24.

Στο μυαλό το δικό σου η φετινή χρονιά στο τέλος της πως θα πούμε οτι είναι πετυχημένη; Τι θα πρέπει να έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός;

– Βασικά να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, να διεκδικήσει, γιατί είμαστε μέσα και στους δύο στόχους εγχώριους (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) το σημαντικό να μείνουμε ανταγωνιστικοί μέχρι το τέλος και παράλληλα να εξελίξουμε κάποιους νέους ποδοσφαιριστές. Κάποια νέα παιδιά έχουν κάνει βήματα προς τα εμπρός και θέλω να πιστεύω οτι η χρονιά θα είναι πετυχημένη, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με πέρσι να κοιτάξουμε να διεκδικήσουμε έναν από τους δύο τίτλους -αν όχι και τους δύο- και να μπορέσουμε να εξελίξουμε νέα παιδιά.

Μέχρι τώρα αν σε ρώταγα τι έχει πάει καλύτερα, τι έχει πάει χειρότερα και τι όπως το περίμενες για την ομάδα, τι θα μου έλεγες; Aς πούμε για την φετινή χρονιά.

– Για το πρώτο μισό για το τι έχει πάει καλύτερα, η ομάδα σε μια δύσκολη περίοδο που αναγκάστηκε να μείνει χωρίς τον βασικό της επιθετικό τον Μπεργκ για τρείς μήνες περίπου εκτός ομάδος έδειξε οτι είχε βάθος λίγο στην αρχή ψυχολογικά επηρέασε την ομάδα αλλά πλέον μετά όταν για εμάς είχε γίνει συνήθεια η απουσία του η ομάδα πέτυχε νίκες σημαντικές θα έλεγα κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα χωρίς τον Μπεργκ κερδίσαμε τον Ατρόμητο τον οποίο πέρσι τέσσερις φορές δεν μπορέσαμε να τον κερδίσουμε, κερδίσαμε στα Χανιά που ο Παναθηναϊκός δεν έχει κερδίσει ποτέ εκεί θα έλεγα στο Αγρίνιο σημαντικά παιχνίδια, σημαντικές νίκες και αυτό έδειξε οτι η ομάδα έχει βάθος γιατί νέα παιδιά εξελίχθηκαν όπως ο Καρέλης, ο Δώνης, ο Ντίνας και νομίζω οτι για μας αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος. Θα έλεγα οτι αυτό που δεν πήγε καλά για εμένα ήταν η νοοτροπία που δείξαμε θεωρητικά σε κάποια εύκολα παιχνίδια γιατί για εμένα δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια αλλά στα μάτια κάποιον τα παιχνίδια χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλων και δεν δείξαμε την απαιτούμενη νοοτροπία που πρέπει να έχει μια ομάδα της εμβέλειας του Παναθηναϊκού δεδομένου ότι σε αυτά τα παιχνίδια θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ δυνατοί στο μυαλό και εμείς σε αυτά τα παιχνίδια υστερήσαμε και εκεί νομίζω οτι έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Και στην Ευρώπη θα έλεγα οτι ήξερα πως θα ήταν μια δύσκολη χρόνια με βάση την ομάδα πού έχουμε και το το γεγονός ότι συμμετείχαμε σε τρείς διοργανώσεις προσωπικά πιστεύω οτι η παρουσία της ομάδας στην Ευρώπη ήταν διερευνητική. Αποκτήσαμε εμπειρίες που για εμένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Προσωπικά ήξερα οτι θα ήταν πολύ δύσκολο η ομάδα να προχωρήσει μετά τον Δεκέμβριο με βάση την ποιότητα τον άλλων ομάδων αλλά ο αρχικός στόχος της ομάδας ήταν να μπει στους ομίλους τoυ Europa League. Το ιδανικότερο θα ήταν μέσο Champions League το οποίο δεν ήρθε δυστυχώς και εκεί υστερήσαμε στις λεπτομέρειες και νομίζω πήραμε πολλά μαθήματα στην Ευρώπη. Τουλάχιστον για του χρόνου πιστεύω οτι η ομάδα θα είναι πιο έτοιμη για την Ευρώπη

Σε σχέση με πέρσι η ομάδα είναι πιο κοντά στην κορυφή, υπάρχει η εντύπωση στον κόσμο επειδή έχετε ανεβάσει και τον πήχη από πέρσι που πήρε το Κύπελλο, οτι αυτή η ομάδα μπορεί να πάρει και το Πρωτάθλημα. Εσείς από την άλλη πλευρά αποφεύγετε να πείτε οτι πάτε για Πρωτάθλημα. Για πιο λόγο γίνεται αυτό;

-Το πως δημιουργείται αυτή η αίσθηση, για το τι ακούγεται σίγουρα πάντα έχει βάση την εμφάνιση της ομάδας και τα αποτελέσματα που έρχονται. Δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι αν βγούμε και πούμε οτι πάμε για το Πρωτάθλημα και δεν το δείξουμε στο γήπεδο. Το σημαντικό για έμενα και τους παίκτες μου είναι να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο και απο την στιγμή που κερδίζεις κάθε παιχνίδι και αγωνίζεσαι στον Παναθηναικο πάντα έχεις την προοπτική να αγωνίζεσαι για την κορυφή. Το να βγεις και να το λες, αυτό θεωρώ οτι είναι το πιο εύκολο και μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας, το πιο δύσκολο είναι να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο και εγώ προτιμώ να το δείξω εκεί. Μια σεζόν δεν κρίνεται μετά από 10 αγωνιστικές ή μετά από μία κακή εμφάνιση. Τον πρώτο χρόνο διεκδικήσαμε το Κύπελλο, στο δεύτερο χρόνο ακούγεται ότι πάει για Πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς αλλά αφού εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε αυτή την αίσθηση, πρέπει να συνεχίσουμε και να μην παρεκκλίνουμε απο τον στόχο μας. Εμείς μέσα μας ξέρουμε τι μπορούμε.

Όταν η ομάδα χρειάστηκε να κάνει την υπέρβαση σε κάποια παιχνίδια φέτος για να τα ”πάρει”, για να φτάσει πιο κοντά στην κορυφή, είτε στην Τρίπολη είτε στην Ξάνθη, δεν τα κέρδισε. Εχεις την αίσθηση οτι οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πίεση του πρωταθλητισμού;

-Το να λες ότι θέλεις να γίνεις πρωταθλητής γιατί παίζεις στον Παναθηναϊκό είναι το πιο εύκολο αλλά πάντα το να γίνεις πρωταθλητής υπάρχει μια έξτρα πίεση και εκεί είναι σημαντικό να μπορείς να την διαχειριστείς σωστά. Οι παίκτες λενε οτι δεν το νιώθουν αλλα εγώ πιστεύω βλέποντας και την εμφάνιση της ομάδας σε αυτα τα δυο ματς, δεν έπιασε τα στάνταρ της απόδοσης μας, ουτε το 50 % των δυνατοτήτων μας δεν παίξαμε και αυτό με κάνει να σκέφτομαι οτι ίσως υπάρχει μια πίεση, όχι άμεση αλλα έμμεση, που επηρεάζει τους παίκτες.

Εχω μετρήσει οτι η ομάδα φέτος εχει φάει 8 γκολ απο στημένες φάσεις. Αυτό πως εξηγείται; Είναι θέμα δουλειάς ή ποιότητας;

– Αν εξαιρέσουμε το γκολ του ΠΑΟΚ, που ήταν απευθείας φάουλ, που ήταν θέμα ποιότητας του αντιπάλου να έχει μια καλή εκτέλεση, θα έλεγα οτι εμείς δουλεύουμε και δουλεύουμε πάρα πολύ. Θα αδικούσα τους ποδοσφαιριστές μου αν έλεγα οτι δεν δουλεύουν. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν δείχνουμε την απαιτούμενη νοοτροπία στην αμυντική λειτουργία. Βλέπουμε τα λάθη μας και προσπαθούμε. Αυτο το γκρουπ παικτων υπάρχει και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Υπάρχει μια άποψη του κόσμου άλλα και για εμάς τους δημοσιογράφους οτι έχουν γίνει κάποια λάθη στο μεταγραφικό σχεδιασμό.

– Εγώ αυτό που είχα ζητήσει πέρσι, ήταν αν όχι να παραμείνει η ίδια ομάδα με τον Σιντεφελντ και τον Αμπειντ που ήταν δανεικοί, παράλληλα να κάναμε μια προσθήκη ακόμη ενός παίκτη που θα έπαιζε στα άκρα και θα μπορούσε να αλλάξει τον σχηματισμό μας. Απο την στιγμή που τράβηξε πολύ το θέμα με τον Σιντεφελντ, με το θέμα του Αμπειντ που ειχε φτάσει αρχές Ιουλίου και δεν ειχε ξεκαθαρίσει ακόμα, η εξήγηση η δικιά μου ήταν να κοιτάξουμε κάτι διαφορετικό και να μην περιμένουμε τον Αμπειντ. Ψάχναμε παίκτη με τα χαρακτηριστικά που θέλαμε, βρήκαμε κάποιες περιπτώσεις αρκετά τσουχτερές και παράλληλα περνούσε ο καιρός. Αφού αποκλειστήκαμε από το ματς με την Στανταρ, υπήρχε προοπτική να έρθουν κάποιοι παίκτες άλλα για μένα ήταν παίκτες που δεν είχα εικόνα. Αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο στους παίκτες της ομάδας από το να πάρουμε κάποιους που δεν ξέρουμε και να επιβαρυνθεί οικονομικά η ομάδα. Πιστεύω ότι ήταν η πιο σωστή επιλογή.

Απο Γενάρη να περιμένουμε όπως γράφτηκε να έρθει ένας καλός αμυντικός ή να περιμένουμε και τίποτα άλλο;

-Έχω κάνει τις εισηγήσεις μου στην ομάδα και στην διοίκηση. Θα κοιτάξουμε να γίνει προσθήκη που θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουμε, για να μπορέσει να κάνει τη διαφορά στην ομάδα.

Ο Νίνης είναι ένα κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό. Πως τον βλέπεις στην προπόνηση και αν πιστεύεις οτι είναι διαθέσιμος για να παίξει άμεσα από τον Γενάρη;

– Ο Σωτήρης κάνει μια προσπάθεια και από πλευράς φυσικής κατάστασης είναι σε ενα πολύ καλό επίπεδο. Απλά αυτό που του λείπει είναι ο αγωνιστικός ρυθμός, θέλει κάποιο χρόνο. Θα έλεγα ότι είναι άσχημο για τον Σωτήρη που δεν έπαιξε σε κάποια φιλικά παιχνίδια αλλά βλέποντας τον στις προπονήσεις πιστεύω ότι βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο και με το πέρας του Ιανουριου θα είναι σε θέσει να βοηθήσει.

Για τον Μαρινάκη ποια είναι η άποψή σου;

-Θα έλεγα οτι το παιχνίδι της Νίκης Βόλου είναι τελείως διαφορετικό απο το δικό μας. Μιλώντας με τον Νικόλα στο τηλέφωνο και βλέποντας το παιχνίδι, βασικός στόχος της Νίκης Βόλου ήταν η άμυνα θα έλεγα ότι ο Μαρινάκης έχει κάνει συνεχόμενα παιχνίδια. Βρίσκεται σε αγωνιστικό ρυθμό. Βέβαια στο επιθετικό κομμάτι είναι λίγο δύσκολο να τον αξιολογήσω. Απο την άλλη είναι ένα παιδί που προσπαθεί. Αν επιστρέψει θα μας δώσει λύσεις σε κάποιες θέσεις.

Ξέρω ότι δεν θες να αναφέρεις ονόματα γενικά και ειδικά για παίκτες που δεν είναι στην ομάδα Θέλω να μου πεις για τον Λέτο, αν υπάρχει κάποια σκέψη να επιστρέψει.

Λέτο είναι ένας παίκτης που μπορούσε και έκανε την διάφορα στον Παναθηναϊκό την περίοδο που αγωνιζόταν. Ηταν για έμενα μακράν ο πιο ποιοτικός παίκτης αλλά έκτοτε πέρασαν αρκετά χρονιά θα έλεγα και αρκετά προβλήματα τραυματισμών. Ο Λέτο είναι ένας παίκτης που αγωνίζεται στην άκρη και σίγουρα δεν μπορείς να του εγγυηθείς χρόνο συμμετοχής σε συνεχόμενα παιχνίδια δεδομένου οτι η τακτική μας είναι διαφορετική απο παιχνίδι σε παιχνίδι και νομίζω την δεδομένη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.

Ο κόουτς Αναστασίου αν κάνει μια αυτοκριτική, έχει στο μυαλό του τι λάθη έχει κάνει και αν εχει κάνει το πρώτο 6μηνο του 2014;

– Όλοι κάνουμε λάθη και μέσα απο τα λάθη σου μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος. Σε κάποια παιχνίδια θα έλεγα ίσως η τακτική μας προσέγγιση να μην ήταν η καλύτερη αλλά πάντα ο τρόπος που επέλεγα την ομάδα αφορούσε την τακτική που θα έπαιζε ο αντίπαλος. Στο ματς με τον Πανθρακικο οταν κερδίζαμε 4-0 ήρθε ο προπονητής του Πανθρακικου και μου έδωσε συγχαρητήρια γιατί τον αιφνιδιάσαμε και του δημιουργήσαμε αρκετά προβλήματα. Από την άλλη αυτό που είπα στα παιδιά είναι οτι εσείς είστε αυτοί που κάνετε την διαφορά.

Το συμβόλαιο λήγει το 2016. Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει συζήτηση με τη διοίκηση μήπως ανανεωθεί.

– Έχει γίνει μια συζήτηση πριν 2 μήνες με τον Πρόεδρο. Θεώρησα ότι ήταν αρκετά νωρίς για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο και είπα οτι μετά την διακοπή των Χριστουγεννων, συζητώντας και με τους συνεργάτες μου για το ποια είναι η σκέψη τους, να κάτσουμε να μιλήσουμε σε καλή διάθεση.Το θεωρώ αρκετά τιμητικό γιατί για έμενα δεν είναι μόνο ο κοουτς, είναι όλο το σταφ.

Πόσο πιστεύεις οτι μπορεί να μεταμορφώσει στον δεύτερο γύρο τον Παναθηναϊκό ο διαθέσιμος Μάρκους Μπεργκ;

– Είναι διαφορετική η ψυχολογία όταν παίζει ο Μάρκους. Και απο τον κόσμο το εισπράττεις αυτό. Πιστεύω οτι αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες και έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά αλλά ο Μάρκους είναι ένας διαφορετικός παίκτης και όχι μόνο στην ομάδα την δικιά μας, αλλά και στους αντιπάλους ασκεί επιρροή.

Αν σου ζήταγα να συγκρίνεις μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τον Παναθηναικό τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ποια είναι η θέση σου;

-Αγωνιστικά πιστεύω οτι είμαστε πολύ καλύτεροι σαν ομάδα. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, υπεροπτικό, αλλά αγωνιστικά είμαστε καλύτεροι σαν ομάδα. Η διαφορά είναι στη νοοτροπία. Για εμένα ο Ολυμπιακός ή και ο ΠΑΟΚ, σε ματς με μικρότερες ομάδες έχουν τους παίκτες με τα χαρακτηριστικά και την νοοτροπία που ξέρουν τηι πρέπει να κάνουν, ενώ εμείς αγκομαχούμε για να κερδίσουμε τέτοια παιχνίδια γιατί ενώ έχουμε την ποιότητα δεν έχουμε την νοοτροπία.

Τι εύχεσαι για το 2015;

-Πλέον δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα, γιατί αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες, έχει προοπτική. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι μέχρι τέλους θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να κατακτήσουμε αυτό που όλοι θέλουν. Γι’ αυτό που είμαι σίγουρος, είναι ότι αυτοί που θα μπαίνουν μέσα στο γήπεδο και θα εκπροσωπούν την ομάδα του Παναθηναϊκού για το 2015, θα κάνουν τα αδύνατα-δυνατά, με σωστή νοοτροπία, για να φτάσουν την ομάδα εκεί που πρέπει, με σεβασμό στον εαυτό τους άλλα και στους φιλάθλους.

Σχετικά άρθρα