Κάιπερ: Διακοπές στην Ελλάδα ενώ δούλευα

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού οι οποίοι αγνοούν ότι πέρασε (μόλις πριν από δύο χρόνια) από την ομάδα ένας oλλανδός ποδοσφαιριστής ονόματι Νίκι Κάιπερ. Αλλωστε τρία ματς έπαιξε όλα κι όλα στο δεύτερο μισό της περιόδου 2012-13, εκ των οποίων ακόμη κι ο ίδιος θυμάται τα δύο (!) όπως δήλωσε σε μια συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική ιστοσελίδα tubantia.nl, όπου αποκαλύπτει ότι περνάει από το μυαλό του ακόμη και η σκέψη να παρατήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 25 ετών…

Ο ολλανδός αριστερός μπακ που αγωνίστηκε στους Πράσινους επί των ημερών του Φάμπρι, του πιο γραφικού προπονητή που πέρασε ποτέ από πάγκο ελληνικής ομάδας, μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν επί χρόνια, αλλά και για την εμπειρία που έζησε στην Ελλάδα, όπου όπως αποκάλυψε ένιωσε ότι έκανε διακοπές!

«Εάν πρέπει να σταματήσω, θα το αντέξω. Τώρα. Ουσιαστικά, δεν είμαι ενεργός ποδοσφαιριστής εδώ και τρία χρόνια, ίσως και παραπάνω. Στο 80% αυτού του χρονικού διαστήματος προπονούμαι μόνος μου, δεν είμαι μέλος κανενός γκρουπ και δεν έχω το ρυθμό από την ποδοσφαιρική καθημερινότητα. Οπότε, εάν σταματήσω, δεν θα αλλάξει κάτι για εμένα. Ίσως να αρχίσω κάτι άλλο στο ποδόσφαιρο και να προχωρήσω στη ζωή μου. Αλλά ακόμα δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο. Δεν τα παρατάω. Θα κάνω μία τελευταία προσπάθεια να επιστρέψω. Συγκεντρώνομαι 100% στην αποκατάσταση μου. Είμαι 25 ετών, γιατί να μην παίξω μερικά χρόνια ακόμα; Μερικές φορές βλέπω ποιοι ποδοσφαιριστές παίζουν μπάλα και αναρωτιέμαι: παίζουν αυτοί και όχι εγώ;» είπε ο Κάιπερ.

Για το διάστημα της σύντομης θητείας του στο Τριφύλλι τόνισε: «Δεν μετανιώνω για τίποτα, παρότι θα ευχόμουν μερικές καταστάσεις να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Τον περασμένο χειμώνα πήγα στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο. Είχα βρεθεί σε αδιέξοδο στην Τβέντε και αποδέχτηκα την πρόκληση. Είχα παίξει δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, στο ένα πήγα καλά και στο άλλο όχι. Ύστερα, όλα τελείωσαν. Άλλαξε ο προπονητής (σ.σ. εννοεί τον Φάμπρι) και ανέλαβε ένας άλλος (σ.σ. ο Γιάννης Βονόρτας), ο οποίος ήθελε να παίζει μόνο με τους Έλληνες .

Οπότε, εγώ τελείωσα. Παρόλα αυτά, εγώ βρήκα υπέροχη την εμπειρία, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γήπεδο, την αίσθηση να παίζω ποδόσφαιρο σε άλλη χώρα. Ήμασταν ποδοσφαιριστές από διάφορες χώρες, πηγαίναμε όλοι μαζί για δείπνο ή καθόμασταν στον πάγκο. Αισθανόμουν ότι έκανα διακοπές ενώ δούλευα. Νομίζω ότι βίωσα μία εμπειρία που δεν την είχαν πολλοί. Στην Ολλανδία το ποδόσφαιρο πάντα έρχεται πρώτο, γιατί όλοι είμαστε στην τσίτα».

Για την πτώση που υπήρξε στην καριέρα του και τους τραυματισμούς του είπε: «Ξέρω το συναίσθημα, ξέρω πως είναι να φτάνεις στην κορυφή. Ήμουν μέλος της Τβέντε που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα το 2010, ήμουν συμπαίκτης με τους Μπράιν Ρουίζ, Μπλάις Ενκούφο και Κένεθ Πέρες. Ο Στιβ Μακ Λάρεν ήταν ο προπονητής. Τι είχαμε καταφέρει τότε… Ήταν απίστευτο. Όσο σκέφτομαι το παρελθόν, δεν μπορώ να μην μελαγχολώ. Παίξαμε στην Ευρώπη, έκανα συμμετοχές στο Champions League. Αντιμετώπισα την Τότεναμ .

Είμαι ευγνώμων, πραγματικά ευγνώμων. Θα ήθελα να μην είχαν τελειώσει εκείνες οι στιγμές. Ήταν μαγικές. Αλλά δεν ξέρεις εάν θα ξαναέρθουν. Θα ήθελα να μπορούσα να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο σε αυτό επίπεδο. Τον προηγούμενο Ιανουάριο τραυματίστηκα ξανά. Έπαιξα ένα φιλικό παιχνίδι με τις ρεζέρβες της Τβέντε κόντρα στους Γιέσελμερβολγκελς του Σπάλκεμπουργκ. Το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι αυτό ήταν, θα τα παρατήσω. Ήμουν ξαπλωμένος στο έδαφος και ήξερα ότι είχα πάθει ρήξη συνδέσμων. Για δεύτερη φορά. Αναγνώρισα τους πόνους και το συναίσθημα που μου είχαν προκαλέσει ξανά στο γόνατο μου. Μετά από τόσους τραυματισμούς που έχω υποστεί στο γόνατο, έχω μάθει τον κάθε πόνο.

Ήξερα ότι μπορεί να το πάθω, ένας Γερμανός γιατρός με είχε προειδοποιήσει. Αυτό είχε συμβεί όταν είχα εξεταστεί στο Ίνγκολσταντ, τον Ιανουάριο του 2013. Θα μπορούσα να αποσυρθώ, αλλά απέρριψα την επιλογή. «Σου δίνω περιθώριο ενός χρόνου μέχρι να κοπούν οι σύνδεσμοι σου», μου είχε αναφέρει, αλλά εγώ συνέχισα γιατί τότε δεν ένιωθα πόνους. Και όταν τραυματίστηκα, ένας ποδοσφαιριστής του αντιπάλου με είχε ρωτήσει μετά το ματς: Ήξερες τι θα σου συμβεί; Είχες μείνει στο έδαφος σαν να ήξερες τι είχες πάθει».

Σχετικά άρθρα