Εφηβεία, μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ζωής μας! Μπορεί να γίνουν λάθη που θα μας καθορίσουν για πάντα;

Η εφηβεία αποτελεί τη μεταβατική φάση ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή. Ουσιαστικά αποτελεί ένα μεταίχμιο και μια πορεία σε τεντωμένο σχοινί για αυτό και αναμφίβολα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες και περίπλοκες περιόδους στη ζωή ενός ατόμου.

Γράφει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Κατά τη διάρκειά της, λαμβάνουν χώρα μια σειρά από κατακλυσμιαίες αλλαγές που αφορούν στο σώμα του εφήβου, αλλά και στο συναισθηματικό, νοητικό και κοινωνικό τομέα της ζωής του. Όλες αυτές οι μεταβολές ουσιαστικά ηχούν σαν δυνατά καμπανάκια που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του και να εκδηλωθούν μια σειρά δυσκολιών, με προεξάρχουσες:

  • την αδυναμία συγκέντρωσης,
  • τη συναισθηματική αναστάτωση και
  • τις έντονες κυκλοθυμικές μεταπτώσεις με στιγμές χαράς, ενθουσιασμού, δυσθυμίας, μελαγχολίας και θυμού να μεταβάλλονται με κινηματογραφικές ταχύτητες.

Είναι η περίοδος διαμόρφωσης μιας νέας ταυτότητας 

Ουσιαστικά αποτελεί μια περίοδο διαμόρφωσης μιας νέας ταυτότητας και αυτές οι μεταπτώσεις μάλλον αποτελούν μια αναγκαία διαδικασία στην πορεία αυτής της νέας ταυτότητας. Ο έφηβος παύει να αισθάνεται παιδί και μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του διαμορφώνει αυτόν τον νέο εαυτό.

Έχει την ανάγκη να αυτονομηθεί από τον έλεγχο του οικογενειακού περιβάλλοντος στην προσπάθεια του να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες και περιβάλλοντά που θα του δώσουν αυτή την νέα ταυτότητα. Οι γονείς λοιπόν, παύουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την περίοδο του παιδιού.

Πρόκειται για μια αναγκαία φάση αλλαγής και όχι σαν ένα κακό που βρήκε τους γονείς

Και εδώ είναι που χρειάζεται να υπάρχει κυρίως λεπτός χειρισμός από την πλευρά των γονιών ώστε να μην διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό η σχέση. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να αντιμετωπίσουν αυτή τη φάση σαν μια αναγκαία φάση αλλαγής και όχι σαν ένα κακό που τους βρήκε και νιώθουν απειλή και φόβο με αυτό!

Ουσιαστικά όποιος φοβάται ή νιώθει να απειλείται, χάνει την ικανότητα του να είναι παρατηρητικός. Ξεχνάει να ακούει και να επικοινωνεί με αποτέλεσμα οι καλές προθέσεις να χάνονται μέσα στις φωνές, στις «διαταγές» και τις εντάσεις και οι σχέσεις να διαταράσσονται βαθιά.

Μόνο μέσω της επιμονής, της υπομονής και της ανοιχτής διάθεσης για επικοινωνία θα μπορέσουν τελικά να έχουν ρόλο σε αυτή τη νέα φάση ζωής του εφήβου. Σίγουρα ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο που κλείνει αυτή την περίοδο είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Μπορεί να γίνουν λάθη που θα μας καθορίσουν για πάντα;

Οι γονείς «ντύνουν» τα παιδιά με τις δικές τους προσδοκίες ή και τα δικά τους απωθημένα αλλά και μέσω των κοινωνικών προτύπων επιβάλλονται απόψεις για τον καλύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό στα παιδιά που μπορεί να μην ταιριάζει με τις δικές τους επιθυμίες, κλίσεις και ενδιαφέροντα με αποτέλεσμα να αγχώνονται και να προσπαθούν πολλές φορές για κάτι που δεν είναι το δικό τους όνειρο, καθώς ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει την δική τους ανεξάρτητη προσωπικότητα

Το ευχάριστο είναι πως καμιά απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και καμιά επαγγελματική επιλογή σε αυτήν την ηλικία δεν είναι απαραίτητα καθοριστική με όλα αυτά να μπορούν να τροποποιούνται με την πάροδο του χρόνου, όταν ο καθένας μπορεί πιο σφαιρικά να καταλάβει τι είναι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο ή τι πραγματικά αποτελεί προτεραιότητα για εκείνον. Κανένα λάθος δεν είναι μη αναστρέψιμο, αρκεί να έχουμε την γενναιότητα να το αναγνωρίσουμε και τότε μπορούμε να το αλλάξουμε…!

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6946945826
E-mail: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 5 χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας! Μπορεί να κρατήσει και μια ζωή!

Πώς πρέπει να αγκαλιαζόμαστε; 5 κανόνες όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού!

Σχετικά άρθρα