Ώρα Κυπέλλου, ώρα πρόκρισης!

Στη “μάχη” της πρόκρισης ρίχνονται οι 32 “μονομάχοι” του Κυπέλλου Ελλάδας το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου. Η πρόκριση στην δεύτερη φάση του θεσμού παραμένει “ανοιχτή” και στους 8 ομίλους με το ενδιαφέρον της 3ης αγωνιστικής να στρέφεται στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Κέρκυρα στο νησί των Φαιάκων και φυσικά στο ματς της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

1ος όμιλος

Στον 1ο όμιλο ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Φωστήρα στον Ταύρο έχοντας εξασφαλίσει το “εισιτήριο” για την επόμενη φάση, όχι όμως και την πρωτιά. Την ίδια ώρα (19:30) Πανιώνιος και Παναχαϊκή θα “μονομαχήσουν” στη Νέα Σμύρνη για το δεύτερο εισιτήριο, με τους Πατρινούς να βολεύονται και με την ισοπαλία.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Φωστήρας – Ολυμπιακός (19:30, Δημ. «Σπ. Γιαλαμπίδης»)
Πανιώνιος – Παναχαϊκή (19:30, Γήπεδο Νέας Σμύρνης)

2ος όμιλος

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ καθώς μετά από δύο αγωνιστικές ο “Δικέφαλος του Βορρά” έχει μόλις έναν βαθμό και βρίσκεται στην τελευταία θέση του 2ου ομίλου. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη θέλει οπωσδήποτε τη νίκη επί της Κέρκυρας αλλά και επικράτηση του ΠΑΣ Γιάννινα επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Σε περίπτωση ισοπαλίας στα Γιάννενα τότε ο ΠΑΟΚ θα μείνει εκτός λόγω της ήττας από τον Απόλλωνα.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Κέρκυρα – ΠΑΟΚ (17:15, ΕΑΚ Κέρκυρας)
ΠΑΣ Γιάννινα – Απόλλων 1926 (17:15, Εθν. Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες»)

3ος όμιλος

Στον 3ο όμιλο ο ΟΦΗ έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του αλλά και την 1η θέση καθώς η αναμέτρηση με τη Νίκη Βόλου δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί κι έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται στο ματς της Skoda Ξάνθη με την Ζάκυνθο. Οι Ακρίτες θέλουν οπωσδήποτε τη νίκη στα Πηγάδια ενώ οι νησιώτες προκρίνονται και με ισοπαλία.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου
Νίκη Βόλου – ΟΦΗ (15:00, Πανθεσσαλικό)
Skoda Ξάνθη – Ζάκυνθος (15:00, Skoda Ξάνθη Arena)

4ος όμιλος

Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου βρίσκεται ήδη και ο Λεβαδειακός . Οι Βοιωτοί θα φιλοξενηθούν στις Σέρρες από τον ουραγό και χωρίς βαθμό Εθνικό και θέλουν νίκη για να κατακτήσουν την 1η θέση του 4ου ομίλου. Πλατανιάς και Ηρακλής θα αγωνιστούν για την πρόκριση στα Χανιά με τον “Γηραιό” να βολεύεται και με το “Χ”. Σε περίπτωση ήττας του Λεβαδειακού και ισοπαλίας στα Χανιά τότε προκρίνονται οι Βοιωτοί καθώς έχουν νικήσει με 2-0 τον Πλατανιά.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Εθνικός Γαζώρου – Λεβαδειακός (15:00, Δημ. Σερρών)
Πλατανιάς – Ηρακλής (15:00, Δημ. Περιβολίων)

5ος όμιλος

Μεγάλο ματς αναμένεται να γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο εκεί όπου η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Ατρόμητο, με τις δύο ομάδες να έχουν από 4 βαθμούς. Εννοείται πως όποια ομάδα νικήσει παίρνει αυτομάτως και την πρόκριση ενώ η κατάσταση περιπλέκεται σε περίπτωση ισοπαλίας. Εάν λοιπόν το ματς στο ΟΑΚΑ λήξει ισόπαλο με οποιοδήποτε σκορ τότε η “Ένωση” θα είναι αυτή που θα πανηγυρίσει την πρόκριση λόγω του 3ου κριτηρίου ισοβαθμίας, το οποίο είναι η καλύτερη επίθεση συνολικά. Το πρώτο κριτήριο είναι οι βαθμοί στον μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα (ισοπαλία δηλαδή), ενώ το δεύτερο η διαφορά τερμάτων στον ίδιο αγώνα, η οποία όμως θα είναι ίδια για ΑΕΚ και Ατρόμητο (π.χ 1-1 ή 2-2 κτλ). Άρα λοιπόν, η ΑΕΚ υπερτερεί στο τρίτο κριτήριο αφού ήδη έχει 3 γκολ υπέρ και 0 κατά ενώ ο Ατρόμητος 2 γκολ υπέρ και 1 κατά.

Αν το ματς λήξει χωρίς νικητή η πρωτιά του 5ου ομίλου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του αγώνα Πανθρακικός – Ηρακλής Ψαχνών. Η ομάδα της Κομοτηνής έχει 2 βαθμούς και αν νικήσει τον αδιάφορο βαθμολογικά Ηρακλή τότε υπερτερεί στην ισοβαθμία του Ατρόμητου ενώ για να κατακτήσει την πρώτη θέση θα πρέπει να πετύχει αρκετά γκολ.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου
ΑΕΚ – Ατρόμητος (17:15, ΟΑΚΑ)
Πανθρακικός – Ηρακλής Ψαχνών (17:15, Δημ. Κομοτηνής)

6ος όμιλος

Στον 6ο όμιλο η Βέροια έχει εξασφαλίσει την πρόκριση καθώς έχει 6 βαθμούς και αν νικήσει τον Απόλλωνα Σμύρνης τότε θα κατακτήσει και την 1η θέση. Η “Ελαφρά Ταξιαρχία” έχει 4 βαθμούς και αν ηττηθεί τότε για να προκριθεί ως δεύτερη δεν θέλει νίκη του Εργοτέλη επί της Ερμιονίδας. Αν οι Κρητικοί νικήσουν τότε θα ισχύσει το 3ο κριτήριο ισοβαθμίας καθώς το ματς Απόλλων-Εργοτέλης είχε λήξει 2-2. Φυσικά σε περίπτωση νίκης του Απόλλωνα τότε προκρίνεται ως πρώτος και η Βέροια ως δεύτερη.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Ερμιονίδα – Εργοτέλης (15:00, Δημ. Κρανιδίου)
Βέροια – Απόλλων (15:00, Δημ. Βέροιας)

7ος όμιλος

Στην 2η φάση του Κυπέλλου βρίσκεται ήδη και ο Αστέρας Τρίπολης, ο οποίος θα δοκιμαστεί στην έδρα του Τύρναβου. Οι Αρκάδες θα κατακτήσουν και την 1η θέση σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας ενώ αν ηττηθούν τότε θα… πανηγυρίσουν μαζί με τον Τύρναβο την πρόκριση. Στο παιχνίδι της πρόκρισης θα μπει η Καλλονή αν νικήσει ο Αστέρας και η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη πετύχει στο ματς κόντρα στον Αιγινιακό δύο περισσότερα γκολ από αυτά που θα σημειώσει ο Τύρναβος (1-1 το ματς Καλλονή-Τύρναβος).

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Τύρναβος – Αστέρας Τρίπολης (15:00, Αλκαζάρ)
ΑΕΛ Καλλονής – Αιγινιακός (15:00, Δημ. Στάδιο Μυτιλήνης)

8ος όμιλος

Για την 1η θέση του 8ου ομίλου θα αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός στα Χανιά κόντρα στην τοπική ομάδα. Οι “Πράσινοι” έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση και μόνο αν ηττηθούν θα απωλέσουν την πρωτιά. Σε περίπτωση νίκης του “Τριφυλλιού” και νίκης του Ολυμπιακού Βόλου επί του αδιάφορου Παναιτωλικού τότε οι Θεσσαλοί θα πάρουν την πρόκριση αν υπερτερήσουν των Χανίων με βάση το 3ο κριτήριο ισοβαθμίας, όπως αναφέρθηκε στις ανωτέρω περιπτώσεις, καθώς η αναμέτρηση Χανιά – Ολυμπιακός Βόλου είχε λήξει 0-0.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου
ΑΟ Χανιά – Παναθηναϊκός (19:30, Δημ. Περιβολίων)
Παναιτωλικός – Ολυμπιακός Βόλου (19:30, Γήπεδο Παναιτωλικού)

 

Κριτήρια ισοβαθμίας:

1ο κριτήριο: Βαθμοί των δύο ή περισσοτέρων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες
2ο κριτήριο: Διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες
3ο κριτήριο: Καλύτερη επίθεση που έχει η κάθε ομάδα συνολικά

Σε περίπτωση που πληρούνται και τα τρία κριτήρια τότε θα ακολουθήσει αγώνα μπαράζ.

* Η κλήρωση της 2ης φάσης του Κυπέλλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (9/1)

Σχετικά άρθρα