Ο σωστός τρόπος καθαρισμού των αυτιών thumbnail
Το κερί που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό των αυτιών είναι από εκείνα τα σωματικά υγρά που δεν σκεφτόμαστε ή λογαριάζουμε ποτέ καθώς δεν μπορούμε να το παρατηρήσουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τις φημισμένες μπατονέτες.

Ο σωστός τρόπος καθαρισμού των αυτιών

Το κερί που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό των αυτιών είναι από εκείνα τα σωματικά υγρά που δεν σκεφτόμαστε ή λογαριάζουμε ποτέ καθώς δεν μπορούμε να το παρατηρήσουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τις φημισμένες μπατονέτες. "Αλλά εάν νοιάζεστε για την υγεία σας θα πρέπει να γνωρίζετε πως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίζετε τα αυτιά σας με βαμβακερές μπατονέτες", αναφέρει η Dr. Ana Kim, διευθύντρια της ωτολογικής ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Παρακάτω σας παραθέτουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το κερί στα αυτιά αλλά και με τους τρόπους απαλλαγής από αυτό.


Μπατονέτες – Ο εχθρός των αυτιώνΤο κερί είναι ένας συνδυασμός του υλικού της κυψελίδας, η οποία παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του σώματος για να κρατάει το εσωτερικό του αυτιού ενυδατωμένο. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πως τα ανθρώπινα αυτιά είναι έτσι «σχεδιασμένα» ώστε να καθαρίζονται μόνα τους σπρώχνοντας το κερί έξω από το εσωτερικό του αυτιού, αναφέρει η Maria Suurna, MD, καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας στο Weill Cornell Medical College.


Οπότε όταν προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας με μπατονέτες το μόνο που κάνουμε είναι να διαταράσσουμε μία φυσική διαδικασία κάτι που στο τέλος θα προκαλέσει τα αυτιά μας να δημιουργήσουν περισσότερο κερί.  Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να σπρώξει το κερί πίσω στο κανάλι του αυτιού και να δημιουργήσει ένα μπλοκάρισμα που θα πρέπει να αφαιρεθεί από το γιατρό, αναφέρει η Dr. Ana Kim.Με όλα τα παραπάνω κατά νου, είναι καταλυτικής σημασίας να καταλάβουμε πως δεν πρέπει να τοποθετούμε τίποτα μέσα στο εσωτερικό των αυτιών. Γιατροί αναφέρουν πως είχαν ασθενείς στα ιατρεία τους με σοβαρές παθήσεις στα αυτιά καθώς χρησιμοποιούσαν καρφίτσες, τσιμπιδάκια για τα μαλλιά ή ακόμα και κλειδιά για να βγάλουν το κερί. Εκτός από τη διακοπή μίας φυσικής διαδικασίας καθαρισμού του σώματος, το σκάλισμα των αυτιών με αιχμηρά αντικείμενα μπορεί να οδηγήσει και σε τραυματισμό του τυμπάνου.Ένας άλλος τρόπος καθαρισμού που δεν πρέπει να επιχειρήσετε ποτέ είναι το ξέπλυμα με σύριγγα και νερό. Προσπαθώντας να καθαρίσουμε τα αυτιά μας με νερό ακούγεται ασφαλές στη θεωρία αλλά σύμφωνα με την Dr. Ana Kim το νερό θα μπορούσε να κολλήσει πίσω από το κερί ή να προκαλέσει πρήξιμο του κεριού λόγω υγρασίας.


Είναι καλό να γνωρίζουμε ό,τι υπάρχει πραγματικά κάτι που μπορείτε να κάνετε για να ξεφορτωθείτε το κερί που έχει μαζευτεί. Ο γιατρός προτείνει να βάζετε μία με δύο σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου για 10 λεπτά πριν από το ντουζ. Με τη βοήθεια του υπεροξειδίου θα καταφέρετε την υγροποίηση του κεριού. Κάνοντας αυτό μία φορά το μήνα, θα παρατηρήσετε πως τίποτα δεν έχει μαζευτεί μέσα στο εσωτερικό των αυτιών. Μερικές φορές η ξηρότητα των αυτιών προκαλεί την επιπλέον συσσώρευση κεριού. Αν αυτό ισχύει και για εσάς ο γιατρός προτείνει να ενυδατώνετε τα αυτιά σας με σταγόνες ελαιόλαδου. “Είναι σαν να βάζετε κρέμα στο σώμα σας” αναφέρει η γιατρός. Ωστόσο εάν υπάρχουν τραυματισμοί στο εσωτερικό των αυτιών ή έχετε υποβληθεί σε επεμβάσεις τότε παραλείψτε όλες τις παραπάνω επιλογές καθαρισμού. Απλώς χρησιμοποιήστε μία πετσέτα για να καθαρίσετε το εξωτερικό κανάλι του αυτιού σας.


Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας;
Αν είστε ένας από τους ανθρώπους που απλά παράγει φυσικά πολύ κερί, μπορείτε να επισκέφτεστε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας κάθε έξι μήνες ή μία φορά το χρόνο για την αφαίρεση του κεριού με τα διαθέσιμα ειδικά εργαλεία.


Πηγή – Ξένος Τύπος

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X