Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Κατανάλωσε 8 ποτήρια νερού καθημερινά για την υγεία των νεφρών
Κατανάλωσε 8 ποτήρια νερού καθημερινά για την υγεία των νεφρών thumbnail
Κάποιες φορές καταναλώνουμε το νερό μηχανικά και κάποιες άλλες πραγματικά απολαμβάνουμε τη δροσιά του και το αίσθημα που μας προκαλεί. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι το νερό είναι απολύτως απαραίτητο για τη ζωή.

Κατανάλωσε 8 ποτήρια νερού καθημερινά για την υγεία των νεφρών

Γράφει η Γκέρκη Ελευθερία Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)


Κάποιες φορές καταναλώνουμε το νερό μηχανικά και κάποιες άλλες πραγματικά απολαμβάνουμε τη δροσιά του και το αίσθημα που μας προκαλεί. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι το νερό είναι απολύτως απαραίτητο για τη ζωή.Στους ενήλικες πάνω από το 70% του σώματος είναι νερό και γενικά το ήμισυ του ολικού ποσού του νερού του οργανισμού βρίσκεται στου μύες. Τι άλλο όμως, γνωρίζουμε γι αυτή την πολύτιμη πηγή ζωής, το νερό και τι απ όλα αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε ισχύουν στη πραγματικότητα;


Οι περισσότεροι έχετε ακούσει τη σύσταση ότι πρέπει να καταναλώνετε 8 ποτήρια ή αλλιώς 2 λίτρα νερού ημερησίως για να καλύψετε τις ανάγκες σας, να ενυδατώσετε τον οργανισμό, να εκτελεστούν στο σώμα διάφορες λειτουργίες και γιατί όχι να χάνετε και βάρος. Έτσι λοιπόν, μπαίνετε στη διαδικασία να μετράτε ξανά και ξανά τα ποτήρια σας μέχρι να φτάσετε το σημαντικό όριο των 8 ποτηριών.


Την ίδια άποψη υποστηρίζει και η Εθνική Υπηρεσία Υγεία της Μεγάλης Βρετανίας: «προσπαθήστε να πίνετε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό (ή άλλα υγρά) την ημέρα προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση». Μάλιστα, πολλά σχολεία στην χώρα επιμένουν οι μαθητές να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, προκειμένου να ακολουθούν αυτή την επίσημη οδηγία.


Η Margaret McCartney όμως, παθολόγος στη Γλασκόβη, αναφέρει σε άρθρο της στο British Medical Journal πως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός όντως χρειάζεται τόσο πολύ νερό για να αποφύγει την αφυδάτωση. Αναφέρει χαρακτηριστικά, πως η συμβουλή «δεν είναι απλά ανοησία, αλλά εντελώς απομυθοποιημένη ανοησία». Προσθέτει, επίσης, ότι συγκεκριμένα οφέλη από την μεγάλη κατανάλωση νερού δεν έχουν βρεθεί, παρά τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.


Παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο καθηγητής Heinz Valtin της Ιατρικής Σχολής του Dartmouth των ΗΠΑ, το 2002, όταν δημοσίευσε μία έρευνα στο American Journal of Physiology, που αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι χρειαζόμαστε τόσο πολύ νερό.


Σύμφωνοι με την ίδια αντίληψη είναι και οι Dan Negoianu και Stanley Goldfarb, αναφέροντας στο Journal of the American Society of Nephrology, το 2008, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως ωφελούν την υγεία.


Πώς προέκυψε η σύσταση «8 ποτήρια νερό την ημέρα»;


Όλα ξεκίνησαν το 1945, όταν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Διατροφής δημοσίευσε: «Ένα κατάλληλο όριο πρόσληψης νερού στις περισσότερες περιπτώσεις για τους ενήλικες είναι 2 με 2,5 λίτρα ημερησίως», με μεγάλο μέρος αυτού του ορίου να περιέχεται στις τροφές. Στη συνέχεια, οι εταιρίες εμφιαλωμένων νερών προώθησαν αυτή τη συμβουλή ως μήνυμα δημόσιας υγειάς. Η Danone, για παράδειγμα, η γαλλική εταιρεία που εμφιαλώνει το Evian, συνιστά την κατανάλωση δύο λίτρων νερού (ή οκτώ μεγάλων ποτηριών) την ημέρα ως «την απλούστερη και πιο υγιεινή συμβουλή που μπορεί κανείς να δώσει για την αφυδάτωση». Ισχυρίζεται, επίσης, ότι «ακόμη και η ήπια αφυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διάφορων ασθενειών. Επομένως, η σύσταση σχετικά με την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού ημερησίως, καθοδηγήθηκε από κατεστημένα συμφέροντα παρά για λόγους υγείας, προσθέτει ο αρθρογράφος Speros Tsindos, του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του πανεπιστημίου La Trobe της Βικτώρια, το 2012.


Τι πραγματικά ισχύει;


Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό, ανάλογα το φύλο, την ηλικία, τη σωματική του δραστηριότητα αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης, το νερό μπορεί να αποτελεί μία κύρια επιλογή αλλά δεν είναι και το μοναδικό μέσο ενυδάτωσης. Στην πραγματικότητα νερό προσλαμβάνουμε από όλα τα υγρά ροφήματα, όπως καφέ, τσάι, χυμοί αλλά και από διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει υπολογιστεί ότι το 20-30% των υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά προέρχεται από τα στερεά τρόφιμα, ενώ το 70-80% από το νερό και τα μη αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται ημερησίως. Οι νέες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2010, αναφέρουν ότι η ημερήσια επαρκή πρόσληψη νερού είναι για τις γυναίκες τα 2 λίτρα, ενώ για τους άνδρες τα 2,5 λίτρα προερχόμενη όμως, όχι μόνο από το πόσιμο νερό αλά και από τις υπόλοιπες πηγές (τρόφιμα).


Επομένως, πέρα από το νερό καταναλώστε και άλλα μη αλκοολούχα ποτά ημερησίως, αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό, εξασφαλίζοντας έτσι την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας και καλύπτοντας τις προσωπικές σας ανάγκες.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  • Dietary Reference Intakes: Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate, Institute of Medicine oh the National Academes, 2004.

  • EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal; 8(3):1459, 2010.

  • McCartney M. (2011).Waterlogged?, British Medical Journal; 343 (jul12 2): d4280 DOI: 10.1136/bmj.d4280

  • Negoianu D. & Goldfarb S. (2008). "Just Add Water", Journal of the American Society of Nephrology, vol. 19 no. 6 1041-1043.

  • Tsindos S. (2012)."We are drinking too much water". La Trobe University

  • Valtin H. (2002)."Drink at least eight glasses of water a day". Really? Is there scientific evidence for "8 x 8"?, American Journal of Psysiology:p.25-28.


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X