Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το συστηματικό, επίμονο ρέψιμο;

Το τελευταίο 15μηνο έχω κάνει δύο φορές γαστροσκόπηση και ήταν φυσιολογικές. Έχω ρέψιμο όμως, όλη την ημέρα και κυρίως έως το μεσημέρι.

Μερικές φορές παράγουν θόρυβο ενώ αυξάνονται αν πιώ αλκοόλ αλλά δεν σχετίζονται με τη διατροφή μου. Η θεραπεία με αντιόξινα δεν με βοήθησε. Υπάρχει κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή;

Στο ερώτημα απάντησε ο Γαστρεντερολόγος Στέργιος Δελακίδης

Οι ερυγές (ρέψιμο) είναι η βίαια εκκένωση αέρα που περιέχει το στομάχι προς τον οισοφάγο. Μερικές φορές αποτελούν σύμπτωμα παλινδρομικής νόσου και μπορεί να έχουν σχέση με ανεπαρκή σύγκλειση του κατώτερου σφικτήρα του οισοφάγου.

Συχνά όμως οφείλονται σε άλλα αίτια, όπως η κατάποση μεγάλης μεγάλης ποσότητας αέρα, όπως συμβαίνει σε άτομα που καταναλώνουν πολλές τσίχλες. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα αίτια των ερυγών μπορεί να είναι άλλα σημαντικά υποκείμενα νοσήματα. Τα αντιόξινα σκευάσματα δεν αποτελούν ριζική θεραπεία.

Στην περίπτωσή σας επειδή το σύμπτωμα επιμένει και είναι αρκετά ενοχλητικό, είναι απαραίτητη η περαιτέρω εκτεταμένη διερεύνηση της αιτιολογίας των ερυγών. Είναι σαφές ότι η θεραπεία είναι αιτιολογική.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αδυνάτισμα με γεμάτο στομάχι; Κι όμως γίνεται!

Διαρκές και επίμονο ρέψιμο: Τι μπορεί να σου συμβαίνει;

Άφθες στο έντερο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Σχετικά άρθρα