Να κάνω μπότοξ ή υαλουρονικό; Αυτά τα σημεία πρέπει να προσέξεις!

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα μπότοξ στην αγορά. Όσα έχουν ευρωπαϊκή και αμερικανική πιστοποίηση, περιέχουν βοτουλινική τοξίνη, δηλαδή την ίδια φαρμακευτική ουσία που έχει πάρει έγκριση για λείανση των ρυτίδων. Η μόνη τους διαφορά είναι το έκδοχο.

Γράφει η Δρα. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Έχει παρατηρηθεί ότι το ένα προϊόν διαχέεται και σε γειτονικές περιοχές σε σχέση με το άλλο που προτιμούμε να κάνουμε σε συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο, σημασία έχει να επιλέξετε ένα από τα πιστοποιημένα που διατίθενται νόμιμα στο ιατρείο.

Πότε να κάνω μπότοξ και πότε υαλουρονικό;

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης είναι η κατεξοχήν θεραπεία αντιγήρανσης με την οποία λειαίνουμε τις ρυτίδες. Αδρανοποιούμε συγκεκριμένους μυς που συσπώνται κάθε φορά που συνοφρυονώμαστε ώστε οι εκφράσεις να μη γίνονται μόνιμες και οι ρυτίδες βαθαίνουν περισσότερο.

Αντίθετα, το υαλουρονικό γεμίζει τις υπάρχουσες ρυτίδες, βαθιές και μη, που είναι ορατές, χαρίζει ενυδάτωση και υγρασία στο δέρμα που χάνει την σφριγηλότητά του. Επίσης, προσφέρει όγκο. Αυτές οι δύο θεραπείες συχνά συνδυάζονται για καλύτερα αποτελέσματα.

Γιατί υπάρχει μπότοξ με 80 και με 300 ευρώ;

Όποιος χρεώνει το μπότοξ με 80 ευρώ, θα ήμουν πολύ σκεπτική. Το κόστος για το ένα φιαλίδιο είναι περίπου στα 210 ευρώ. Πρόκειται για σκευάσματα σχετικά ακριβά. Επομένως η θεραπεία έχει κάποιο κόστος.

Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και η αραίωση του φαρμάκου. Όμως, όσο περισσότερο αραιωθεί (τότε είναι πιο οικονομική η θεραπεία) τόσο μικρότερη είναι η δραστικότητα του φαρμάκου.

Ισχύει ότι όταν λήξει η δράση οι μύες είναι ατροφικοί;

Η βοτουλινική τοξίνη δημιουργεί μυοχάλαση, δηλαδή κάνει τους μυς να χαλαρώνουν και να μη συσπώνται, για όσο διάστημα η ουσία δρα. Ο μέσος όρος διάρκειας της ουσίας είναι γύρω στους 4 μήνες.

Έχει παρατηρηθεί ότι με συνεχόμενες ενέσεις μέσα στα χρόνια η σύσπαση των μυών μειώνεται και το φάρμακο διαρκεί περισσότερο. Αυτός δεν είναι ο στόχος όσων κάνουν μπότοξ;

Πόσο ασφαλές είναι το μπότοξ;

Το μπότοξ ή βοτουλινική τοξίνη Α ή αλλαντική τοξίνη είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Χρησιμοποιείται ακόμη στην οφθαλμολογία αλλά και σε μυϊκές δυστονίες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις εγχέονται μεγαλύτερες ποσότητες από ότι στην κοσμητική ιατρική και το φάρμακο είναι ασφαλές. Μάλιστα, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στη βιβλιογραφία μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του μπότοξ.

Δρα. Αμαλία Τσιατούρα
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια Cosmetic Derma Medicine
Email: [email protected]
Facebook: Cosmetic Derma Medicine
Instagram: @cdm.gr
www.cosmeticdermamedicine.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπότοξ, υαλουρονικό οξύ ή χημικό peeling; Ποια είναι η καλύτερη αντιγηραντική θεραπεία;

Μπορεί η ρομποτική χειρουργική να βοηθήσει τις γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο;

Σχετικά άρθρα