Λιγότερο «λαμπερό» το εφετινό Κόπα Άφρικα

Το 30ο Κόπα Άφρικα, που ξεκινά σήμερα, αναζητά λίγη από την λάμψη, των προηγούμενων «εκδόσεων» του. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα των διοργανωτών και οι διαφορετικού «είδους» απειλές, που δυνητικά, μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.
Η ανάθεση την τελευταία στιγμή και ο «αγώνας δρόμου» των διοργανωτών
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ισημερινή Γουινέα, μια μικρή, αλλά πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Κεντρικής Αφρικής, φιλοξενεί την διοργάνωση. Το 2012, ήταν οικοδεσπότες, μαζί με την Γκαμπόν. Τώρα, όμως το βάρος, είναι μεγαλύτερο για την μικρή χώρα, με πληθυσμό μόλις 740 χιλιάδες. Οι πόλεις Μπάτα και Μαλάμπο (όπως και το 2012), μαζί το Μονγκόμο και το Εμπεμπιγίν, θα φιλοξενήσουν τα ματς μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Όμως στις δύο τελευταίες, απλά θα υπάρχουν τα «βασικά» (δηλαδή το γήπεδο), αφού η απόσυρση του Μαρόκου, δεν άφηνε χρονικά περιθώρια για έργα. Ξενοδοχεία δεν υπάρχουν, ενώ στο Εμπεμπιγίν, το γήπεδο χωρά μόλις 5000 θεατές. Ακόμη και έτσι όμως, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει, ότι τα στάδια θα είναι επαρκώς γεμάτα. Μάλιστα ο πρόεδρος της χώρας, Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα, αναγκάστηκε να αγοράσει προσωπικά 40 χιλιάδες εισιτήρια, για να τα μοιράσει δωρεάν σε φιλάθλους. Με δεδομένο, ότι και η ομάδα της χώρας, είναι η πιο αδύναμη από όσες θα συμμετάσχουν (ο Αργεντινός προπονητής Εστεμπάν Μπέκερ, ανέλαβε μόλις 11 ημέρες, πριν την έναρξη του τουρνουά), μοιάζει δύσκολο να δοθεί αγωνιστικό κίνητρο στους «ντόπιους», για να πάνε στα γήπεδα.
Η «σκιά του Έμπολα» και ο «ισλαμικός τρόμος»
Μην γελιόμαστε. Οι 8386 (μέχρι τώρα) καταγεγραμμένοι θάνατοι, σε 6 Αφρικανικές χώρες, από τον Μάρτιο του 2014, που ξέσπασε η επιδημία (στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), έχουν σπείρει τον φόβο. Στην «οικοδέσποινα» πάντως δεν έχει αναφερθεί, ακόμη, κρούσμα, της επιδημίας. Η Κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πάρει όλα τα προληπτικά μέτρα, φέρνοντας μάλιστα και ειδική ομάδα Κουβανών γιατρών. Κάθε ποδοσφαιριστής και φίλαθλος, θα ελέγχεται κατά την είσοδο του στα σύνορα. Από τις χώρες, στις οποίες καταγράφηκαν θάνατοι, μόνον η Γουινέα έχει πετύχει την παρουσία της στα τελικά. Και μάλιστα η εθνική της ομάδα, δεν έπαιξε κανέναν αγώνα εντός έδρας. Το «στίγμα» όμως υπάρχει και ακολουθεί ακόμη παίκτες και προπονητές.
Επίσης τα πρόσφατα γεγονότα στην Κεντρική Ευρώπη, και η έξαρση του Ισλαμικού φανατισμού, έχει κινητοποιήσει τις Αρχές. Πάντα τόσο μεγάλα τουρνουά, αποτελούν δυνητικούς στόχους για εξτρεμιστές. Πόσο μάλλον τώρα, που είναι λογικό να μην έχει γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία των Δυνάμεων ασφαλείας.
Τα «φαβορί» για τον τίτλο
Η Αλγερία (και βάσει κατάταξης της ΦΙΦΑ), μοιάζει στα μάτια των περισσότερων, το απόλυτο φαβορί. Έφτασε στους 16 του ΠΚ (πρώτη φορά στην ιστορία της). Κέρδισε με ευκολία την πρωτιά στον όμιλο, με 5 νίκες σε 6 ματς. Παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο, με εξαιρετική μεσοεπιθετική τριπλέτα: Μπραχίμι (Πόρτο), Φεχουλί (Βαλένθια) και Σλιμανί (Σπόρτινγκ) είναι τα αστέρια του ρόστερ. Θα βρεθεί όμως στον πιο δύσκολο όμιλο, με Γκάνα, Σενεγάλη και Ν.Αφρική.
Οι δύο πρώτες, μαζί με την Ακτή Ελεφαντοστού (Τουρέ, Ζερβίνιο κλπ) πάντα συγκαταλέγονται στην τοπ κατηγορία των Αφρικανικών ομάδων. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει την Μπουρκίνα Φάσο, που έφτασε από το πουθενά, να είναι φιναλίστ το 2013, ή τη Ζάμπια, που κέρδισε τους «Ελέφαντες» στον τελικό του 2012. Επίσης το Καμερούν και η Νότιος Αφρική επιχειρούν μια ανανέωση και θέτουν εξίσου υποψηφιότητα, για να προχωρήσουν. Σε μια διοργάνωση, που έχει έτσι κι αλλιώς τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Τα «αστέρια» στο χορτάρι-«ηχηρές απουσίες»
Τέσσερεις, από τους υποψήφιους, για το «βραβείο του Καλύτερου Αφρικανού ποδοσφαιριστή του 2014», δηλώνουν παρόντες: ο νικητής Γιασίν Μπραχίμι, που μάλιστα θα έχει γενέθλια (25α) την ημέρα του τελικού, οι Γιάγια Τουρέ και Ζερβίνιο καθώς και ο επιθετικός της Ντόρτμουντ, από την Γκαμπόν, Ζαν Πιερ Ομπαμεγιάνγκ. Υπάρχει ακόμη ο ακριβότερος πλέον, Αφρικανός ποδοσσφαιριστής, ο Βιλφρέντ Μπονί (με την μετεγγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτυ έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ). Και σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να λάμψει και το άστρο του 19χρονου τερματοφύλακα Φαμπρις Οντόα. Ο Καμερουνέζος, που παίζει στην Β ομάδα της Μπαρτσελόνα, έκανε το ντεμπούτο με τα εθνικά χρώματα των «λιονταριών», στα προκριματικά, δεχόμενος μόλις 1 γκολ.
Η αποτυχία βέβαια της Νιγηρίας και της Αιγύπτου (για τρίτη μάλιστα φορά στην σειρά) να πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά, στερεί από τους φιλάθλους, μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ηπείρου. Και βέβαια, το «αντίο» στην εθνική τους, των δύο κορυφαίων ονομάτων της τελευταίας 10ετίας, του Σάμουελ Ετό και του Ντιντιέ Ντρογκμπά, κάνει λιγότερο «λαμπερή» την διοργάνωση: ο Καμερουνέζος στράικερ έχει το ρεκόρ με 18 γκολ σε τελικές φάσεις (και συνολικά 56 σε 118 εμφανίσεις), ενώ ο «τρομερός» Ντιντιέ έχει βάλει την μπάλλα στα δίχτυα 65 φορές, σε 104 παιχνίδια με την Ακτή).
Στην μνήμη του Σένζο…
Οι Νοτιοαφρικανοί έχουν ένα έξτρα κίνητρο, σε αυτό το τουρνουά. Θέλουν την επιτυχία, για να την αφιερώσουν στην μνήμη του αδικοχαμένου Σένζο Μεγίβα,του τερματοφύλακα-αρχηγού τους, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στο σπίτι της φίλης του. Σίγουρα τα παιχνίδια των «μπαφάνα-μπαφάνα» θα έχουν έναν έξτρα λόγο, για να τα παρακολουθήσει κανείς.
Ο ρέκορντμαν των πάγκων
Ο Γάλλος Κλωντ Λε Ρουά, θα οδηγήσει μια εθνική ομάδα, για 8η φορά, σε τελική φάση. Ο 66χρονος τεχνικός θα είναι στην άκρη του πάγκου του Κονγκό (πρεμιέρα απόψε με τους διοργανωτές, και μαζί με Μπουρκίνα Φάσο και Γκαμπόν στον 1ο όμιλο), 5η χώρα συνολικά. Έχει κερδίσει το τρόπαιο με το Καμερούν το 1988, ήταν φιναλίστ με τα «λιοντάρια» δυο χρόνια νωρίτερα, 3ος με την Γκάνα το 2008 και ημιφιναλίστ με την Σενεγάλη το 1990. Μόλις μια φορά, απέτυχε να βρεθεί στα προημιτελικά, όταν καθοδηγούσε την Δημοκρατία του Κονγκό.

Σχετικά άρθρα