«Ζητάω συνέχεια συγγνώμη, ακόμα και αν δεν φταίω! Πώς θα το σταματήσω;»

Ξέρω πως έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση και θεωρώ πως για αυτό καταλήγω να ζητάω συνέχεια συγγνώμη. Μπορεί να ζητήσω ακόμα και αν δεν φταίω. Μια φορά θυμάμαι πως είχα μετρήσει πόσες φορές είπα τη λέξη αυτή και ήταν 35 μέσα σε μια ημέρα!

Δεν θέλω να φανταστώ τι γίνεται αν τυχόν δεν μετρήσω. Και ήταν μια ημέρα που δεν έκανα πολλές ανοησίες ή απροσεξίες. Και δεν ξέρω γιατί φέρομαι έτσι… Φταίει δηλαδή η χαμηλή αυτοπεποίθηση; Φταίει το νεαρό της ηλικίας; Φταίει ότι είμαι ντροπαλή; Έχω κουραστεί όλοι να με θεωρούν ευαίσθητη και αγνή και μαλθακή…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Πρέπει να σταματήστε να ζητάτε συγγνώμη και άμεσα. Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως απολογούνται πο­λύ. Σαφώς και υπάρχουν φορές που χρειάζεται και είναι σκόπιμο να απολογηθείτε.

Ωστόσο, αν το κά­νετε συνεχώς για όχι πολύ ευδιάκριτους λόγους, η αξιοπιστία αλλά και η αυτοπεποίθησή σας θα μειωθούν. Η επιθυμία σας να απολογείστε, πηγάζει από αυτόματες αρνητικές σκέψεις σας. Με τη συνεχή ανάγκη για συγχώρεση, προβάλλετε τον εαυτό σας ως κατώτερο από αυτόν που έχετε απέναντι σας.

Και εκφράζεστε με την απολογητική συμπεριφορά που εφαρμόζετε για χρόνια επειδή θεωρείτε αυτό «πρέπει» να κάνετε και έτσι δεν θα φαίνεστε αμήχανοι. Με αυτόν τον τρόπο όμως, μειώνετε τον εαυτό σας συνεχώς. Μπορεί να είναι όλα θαυμάσια στη ζωή σας αλλά δεν μπορείτε να διώξετε το αίσθημα ότι κάπου έχετε κάνει λάθος. Νόμιζε πάντα ότι γινόταν ρεζίλι ή ότι έλεγε τα λάθος πράγματα.

Πότε… πρέπει να απολογούμαι και πότε όχι;

Να θυμάστε πως υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να απολογείστε και άλλες που δεν χρειάζεται. Ας απολογείστε αν έχετε κάνει κάτι άσχημο, αν έχετε πληγώσει κά­ποιον ή θέλετε να επανορθώσετε. Και σαφώς, να λέτε ότι λυπάστε και να εκφράζετε τα συλλυπητήριά σας.

Όμως, να μην απολογείστε όταν έχετε δίκιο γιατί δεν χρειάζεται να απαλύνετε τη στιγμή λέγοντας ντροπαλά «λυπάμαι». Μπο­ρείτε να δείξετε ότι σκέφτεστε τους άλλους και χωρίς να απολογείστε. Επίσης, να μην απολογείστε για τη γνώμη σας. Ο καθένας έχει την άποψή του και οφείλει να τη στηρίξει.

Και να ζητάτε βοήθεια από κάποιον δικό σας, από κάποιον που νιώθετε ότι δεν θα σας κρίνει. Όταν απολογείστε συνεχώς κά­νετε αυτό που ζητάτε να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο βάρος από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Είπα ψέματα στους φίλους μου. Αν αποκαλύψω την αλήθεια, θα δεχτούν τη συγγνώμη μου;»

Πρέπει να περιμένουμε τις γιορτές για να ζητήσουμε «συγγνώμη»;

Γάμος και παράλληλη σχέση: Να δεχτώ τη συγγνώμη του;

Σχετικά άρθρα