Στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκτίσελντορφ!

Περήφανη πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε το βράδυ της Παρασκευής η Μπορούσια Ντίσελντορφ του Παναγιώτη Γκιώνη! Νίκησε στην απόρθητη έδρα της 3-1 την Ποντουάζ, κάλυψε μ’ ένα σετ παραπάνω την ήττα με 3-1 στη Γαλλία (17 υπέρ και 16 κατά στο σύνολο) και ο εντυπωσιακός τρόπος, με τον οποίο έφτασε στην ανατροπή, πρόσφερε πολύ δυνατές συγκινήσεις στους 1.500 θεατές, που κατέκλυσαν το ARAG Center. Το γερμανικό κλαμπ άλλωστε, απέκλεισε τους κατόχους του τροπαίου και κράτησε ζωντανό τον μεγάλο του στόχο να ξαναπάρει τα πρωτεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Επιπλέον, η επιτυχία αυτή συνιστά μία ακόμα ξεχωριστή βραδιά για τον «χάλκινο» πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών, που ονειρευόταν ακριβώς τέτοιες στιγμές όταν υπέγραφε πριν από έναν χρόνο στην Μπορούσια, ενώ αποτελεί τιμή και διαφήμιση γενικά για το άθλημα στην Ελλάδα. Η νίκη μάλιστα, γιορτάστηκε με συρτάκι από τους γηπεδούχους! Επόμενος αντίπαλός τους η επίσης γαλλική Σαρτρ. Ο έτερος κορυφαίος πρεσβευτής της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο εξωτερικό, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, είδε την Ενεμπόν να χάνει εκτός έδρας στον γαλλικό «εμφύλιο» με τη Λα Ρομάν για τα προημιτελικά του E.T.T.UCup, ωστόσο το τελικό 3-2 αφήνει τα πάντα ανοιχτά εν όψει της ρεβάνς στις 6 Φεβρουαρίου.
 
Η Μπορούσια και η Ποντουάζ αγωνίστηκαν με τις ίδιες ακριβώς συνθέσεις, όπως πριν από οκτώ μέρες στον πρώτο αγώνα, ενώ σχηματίστηκαν και τα ίδια ζευγάρια. Ο Γκιώνης θ’ αναλάμβανε την πρόκληση να ξεπεράσει το πολύ υψηλό εμπόδιο του Πορτογάλου Μάρκος Φρέιτας, ο Τίμο Μπολ θα ‘πρεπε να πάρει και …προσωπική ρεβάνς για τις δύο ήττες στη Γαλλία, ενώ ο Καμάλ Ασάντα θα καλείτο να νικήσει δεύτερη φορά τον Σουηδό Κρίστιαν Κάρλσον. Στη διάρκεια του ματς φάνηκε αρκετές στιγμές να μειώνονται δραματικά οι ελπίδες τους για την ανατροπή κι όμως εκείνη την ώρα έπαιρναν ξανά δύναμη από το ενθουσιώδες κοινό κι έφερναν τα πράγματα στα μέτρα τους!
 
Στον εναρκτήριο αγώνα ο Μπολ έχασε το 1ο σετ από τον Κινέζο Βανγκ Τζιαν Τζουν και στο 3ο βρέθηκε πίσω με 8-10! Αν το έχανε, τότε ακόμα και νίκη με 3-2 μετά μπορεί να επηρέαζε αρνητικά τους Γερμανούς στην τελική έκβαση. Εν τέλει ο Μπολ ανέτρεψε την κατάσταση στο σετ με τέσσερις σερί πόντους και με προβάδισμα και στην ψυχολογία έφτασε αργότερα στο 3-1 σετ.
 
Στο δεύτερο επί μέρους ματς ο Γκιώνης (νούμερο 6 στην Ευρώπη) έχανε 2-0 στα σετ από τον Φρέιτας (Νο 3) και δεν του έβγαινε τίποτα, καθώς στο 9-8 του 1ου σετ έχασε τρεις διαδοχικούς πόντους και στο 6-4 του 2ου καρφί σε ψηλή μπαλιά… Διατήρησε την ψυχραιμία του όμως, και αφού στο 3ο σετ αξιοποίησε προβάδισμα με 6-3 και 9-6, στο 4ο έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα με 5-0! Αναπάντεχα ωστόσο, το +5 έγινε -3 (5-8), αργότερα ο Πορτογάλος έφτασε στο 7-10 κι αν ερχόταν η ήττα με 1-3 τα πράγματα θα γίνονταν αφάνταστα δύσκολα για τους Γερμανούς. Ο σπουδαίος «αμυντικός» δεν έλεγε να καταθέσει τα όπλα και αφού έσωσε τέσσερα ματς μπολ ισοφάρισε! Η πολύ σκληρή και πλούσια σε θέαμα αναμέτρηση έληξε τελικά 3-2 για τον φορμαρισμένο Φρέιτας, αλλά τα δύο σετ του Γκιώνη είχαν βοηθήσει σημαντικά.
 
Ο Ινδός Καμάλ Ασάντα παρουσιάστηκε σ’ ένα ακόμα πολύ κρίσιμο ματς απόλυτα έτοιμος από κάθε πλευρά και πέτυχε το τέλειο με τον Κρίστιαν Κάρλσον. Τον υπέταξε με 3-0 και κράτησε το πλεονέκτημα και στο 3ο σετ όταν ο Σουηδός κάλυψε σημαντική διαφορά πέντε πόντων (7-2) και ισοφάρισε 10-10…
 
Οι πρωταθλητές Γερμανίας είχαν πιστέψει για τα καλά πια στην ανατροπή, ενώ οι νικητές του Τσάμπιονς Λιγκ το 2014 φορτώθηκαν με άγχος, καθώς στο επόμενο ματς έπαιζε ο Μπολ και είχε και περιθώριο να χάσει ένα σετ… Ο ρέκορντμαν των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με τον πρώτο προημιτελικό και πήρε με διαφορά τα δύο πρώτα σετ. Ακολούθως ο Φρέιτας ανέβασε την απόδοση του και μείωσε κι έτσι το 4ο σετ απέκτησε καθοριστική σημασία! Το κατέκτησε ο Μπολ και παράλληλα σφράγισε μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς τη μεγάλη νίκη και πρόκριση της Μπορούσια. Είχε 11 σετ υπέρ και 5 κατά, όταν στη Γαλλία είχε 6 υπέρ και 11 κατά! Οι υπόλοιποι αθλητές και όλα τα στελέχη της ομάδας μπήκαν κατευθείαν στον αγωνιστικό χώρο, από τα μεγάφωνα έπαιξε ο Ζορμπάς και όλοι μαζί αγκαλιασμένοι χόρευαν για να γιορτάσουν την καταπληκτική ανατροπή. Σημειωτέον ότι στο γυμναστήριο βρέθηκαν και 3-4 Γάλλοι φίλαθλοι και προσπάθησαν όσο μπορούσαν από την πλευρά τους να στηρίξουν την Ποντουάζ.
 
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Μπορούσια-Ποντουάζ 3-1:
Τίμο Μπολ-Βανγκ Τζιαν Τζουν 3-1 (5-11, 11-2, 12-10, 11-2)
Παναγιώτης Γκιώνης-Μάρκος Φρέιτας 2-3 (9-11, 8-11, 11-7, 16-14, 5-11)
Σάρατ Καμάλ Ασάντα-Κρίστιαν Κάρλσον 3-0 (11-5, 11-8, 12-10)
Μπολ-Φρέιτας 3-1 (11-5, 11-6, 7-11, 11-7)
 
ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ»
 
«Τα έδωσα όλα με τον Φρέιτας και μετά το τρίτο σετ ένιωσα σφιχτό τον τετρακέφαλο επειδή λύγιζα συνεχώς τα πόδια στα μεγάλα ράλι και τις …ατέλειωτες επιθέσεις του Πορτογάλου. Πάλεψα όσο μπορούσα να το γυρίσω από 0-2, δεν το κατάφερα, αλλά ευτυχώς βοήθησαν και αυτά τα δύο σετ που πήρα», δήλωσε περιχαρής αργά τη νύχτα ο Έλληνας πρωταθλητής. «Ήταν πράγματι τρομερή ανατροπή και θα έλεγα ότι μέτρησε και η έδρα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στο άθλημά μας. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θερμή και ο κόσμος είναι δίπλα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή η επαφή είναι σημαντική γιατί ανεβάζει ψυχολογικά τους παίκτες και θεωρώ ότι σήμερα οι έντονες εκδηλώσεις των φιλάθλων επηρέασαν τους αντιπάλους, τους αποσυντόνισαν κάπου. Και στην Ανζέ είχαμε ζεστή ατμόσφαιρα, όμως εκεί η εξέδρα είχε απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ στο Ντίσελντορφ η έδρα χαρακτηρίζεται καυτή. Ο κόσμος πανηγύρισε δεόντως την επιτυχία και δεν ήταν μόνο η ανατροπή, αλλά και το σασπένς, οι πολλοί εντυπωσιακοί πόντοι και το ωραίο κλίμα. Ένας ακόμα λόγος, για τον οποίο εμφανίζονται πολύ χαρούμενοι και οι παράγοντες της Μπορούσια, είναι ότι καλύφθηκε εξαιρετικά το κενό του Πίτερ Φρανζίσκα. Ο Γερμανός, που έλειψε τέσσερις μήνες, είναι κανονικά βασικός και ο Ασάντα 4ος παίκτης, αλλά όλοι βλέπουν έναν καταπληκτικό Ινδό να βγάζει καθοριστικές και πολύ δύσκολες νίκες.  Ο Καμάλ ήταν ο παίκτης κλειδί και στον πρώτο αγώνα (όπου κινδυνεύσαμε να χάσουμε 3-0) και στον δεύτερο. Επίσης, θεωρώ ότι αν έχανα ακόμα και 3-1 σετ οι αντίπαλοι θα συνέχιζαν με άλλη ψυχολογία, ενώ για τον Μπολ το καλό πέρα από τη βελτιωμένη απόδοσή του ήταν ότι είχα …σφίξει το χέρι του Φρέιτας από τα πολλά σπιν (χαμόγελα). Το ομολόγησε ο ίδιος μετά».
 
Ο Γκιώνης δεν έκρυψε και την αισιοδοξία του για τη συνέχεια: «Θέλαμε τη Σαρτρ για αντίπαλο και νομίζω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες για πρόκριση στον τελικό. Την προτιμούσαμε, κυρίως επειδή η UMMC έχει στις τάξεις της τον Ιάπωνα Μιζουτάνι, έναν τοπ αθλητή παγκοσμίως. Επιπλέον, μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε πάλι μία πολύ δυνατή τετράδα, αφού θα έχει φτάσει στην κατάλληλη κατάσταση και ο Φρανζίσκα. Θα είμαστε τόσο γεμάτοι, που αν δεν βολεύει σε κάποιο ματς η άμυνα, μπορεί να μείνω κι εγώ εκτός τριάδας. Όλο αυτό το διάστημα, που έλειπε ο Φρανζίσκα, κουραστήκαμε και θα χρειαστεί και το ροτέισον κάποιες φορές».
 
Στο ταμπλό της τελικής 8άδας η Μπορούσια είναι στο κάτω μέρος ως 2ο φαβορί. Στα ημιτελικά θα συναντήσει την πρωταθλήτρια Γαλλίας Σαρτρ, η οποία ακριβώς από πάνω απέκλεισε με δύο νίκες 3-1 τη ρωσική UMMC. Τα παιχνίδια της 4άδας θα γίνουν στο διάστημα 13-15 Μαρτίου και 3-5 Απριλίου και για την ομάδα του Γκιώνη προβλέπεται να δώσει εκτός έδρας τον πρώτο αγώνα. Η Σαρτρ (του Αυστριακού Γκάρντος, του Σουηδού Γκέρελ, του Γκάο Νινγκ από τη Σιγκαπούρη και του Γάλλου Ελουά) βρέθηκε να χάνει 1-0 στο Βερκνάγια από τον  Τζουν Μιζουτάνι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αναδείχτηκε πρωταθλητής Ιαπωνίας του απλού ανδρών για δεύτερη σερί χρονιά και γι’ αυτό έλειψε από το πρώτο ματς, όμως μόλις Γκάο Νινγκ και Γκάρντος λύγισαν τους Ρώσους Βλασόφ και Σιμπάεφ αντίστοιχα κρίθηκε το παιχνίδι…
 
Στον άλλο ημιτελικό η ρωσική Όρενμπουργκ θ’ αντιμετωπίσει την αυστριακή Νιντερόστεριχ. Χτες βράδυ η Όρενμπουργκ κατέβαλλε ξανά με 3-0 τη γερμανική Σααρμπρίκεν αυτή τη φορά στη Ρωσία. Η Νιντερόστεριχ έκαμψε την αντίσταση της Μπογκόρια από την Πολωνία με 3-1. Με το ίδιο σκορ την είχε νικήσει και στο πρώτο παιχνίδι.

Σχετικά άρθρα