Παραδοσιακή τυλιχτή τυρόπιτα!

<p>Υλικά:</p>
<p><strong>Για το φύλλο</strong></p>
<ul>
<li>300 γρ. αλεύρι</li>
<li>5 κ.σ. ελαιόλαδο</li>
<li>1 κ.σ. ξύδι</li>
<li>1 κ.γ. αλάτι</li>
<li>130-150 γρ. νερό</li>
<li>γάλα και σουσάμι για πασπάλισμα</li>
</ul>
<p><strong>Για τη γέμιση</strong></p>
<ul>
<li>700 γρ. διάφορα τυριά (φέτα, γραβιέρα) τριμμένα</li>
<li>αρωματικά διάφορα (δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη)</li>
<li>πιπέρι</li>
<li>1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο</li>
</ul>
<p>Εκτέλεση:</p>
<ul>
<li>Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να είναι εύπλαστη και μαλακή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.</li>
<li>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.</li>
<li>Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά και βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά, τα αρωματικά, το πιπέρι και ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο.</li>
<li>Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.</li>
<li>Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 4-5 ίσα κομμάτια.</li>
<li>Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 20 εκ.</li>
<li>Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με βούτυρο ή με λίγο νερό και βάζουμε ένα μέρος της γέμισης στο κάτω μέρος του.</li>
<li>Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό και σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι (σπέιρα)  και την άκρη του σαλιγκαριού τη βάζουμε από κάτω έτσι ώστε να μη ξεκολλήσει .</li>
<li>Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 33 εκ. αφού το έχουμε λαδώσει ή έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα ζυμάρια.</li>
<li>Με το πινέλο αλείφουμε το γάλα πάνω από την πίτα μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.</li>
<li>Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.</li>
</ul>
<p>πηγή: akispetretzikis.gr</p>

Σχετικά άρθρα