Ο Αυστραλός Μουρίνιο είναι Έλληνας

Εχει γεννηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχει εργαστεί στην Ελλάδα και για τους Αυστραλούς είναι ένας ποδοσφαιρικός… ήρωας.Ο λόγος για τον Αγγελο Ποστέκογλου, τον προπονητή που οδήγησε την Αυστραλία στην κατάκτηση του Πανασιατικού Κυπέλλου με τη νίκη στον τελικό επί της Νότιας Κορέας με 2-1.
Ο Ποστέκογλου γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1965 στη Νέα Φιλαδέλφεια και μετανάστευσε στην Αυστραλία σε ηλικία 5 ετών. Ο πατέρας του, Δημήτρης Ποστέκογλου και η σύζυγός του Βούλα πήγαν  στην Αυστραλία το 1970 με το καράβι «Πατρίς», έχοντας μαζί τους μια βαλίτσα, τον Άγγελο και την αδελφή του Λιζ.Στην Ελλάδα εργαζόταν ως επιπλοποιός και αυτό έκανε και ο Τζιμ Ποστέκογλου. Η μητέρα του σημερινού προπονητή της Αυστραλίας, εργάστηκε σε εργοστάσιο ρούχων και τα παιδιά του πήγαν στο σχολίο στην περιοχή του Περάν, με τον πολύ, τότε, ελληνισμό.
Ο Άγγελος αρχίζει να παίζει κρίκετ και μπέιζμπολ αλλά τελικά τον κερδίζει το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του, κρέμασε μια μπάλα με ένα σχοινί σε έναν «καλόγηρο» που είχαν στην αυλή και ο μικρός όλη μέρα κλωτσούσε. Ο Τζιμ έπαιζε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο και άρχισε να παίρνει μαζί του τον μικσό. Τον πήγαινε στο γήπεδο του Μιντλ Παρκ, για να παρακολουθήσουν την ομάδα του ελληνισμού της Βικτώριας, την Ελλάς.Εκεί θα κάνει τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα και το σπίτι σιγά γεμίζει με βιβλία, περιοδικά, ταινίες, ότι έχει σχέη με ποδόσφαιρο. Λατρεύει τη Λίβερπουλ.
Ο Αγγελος Ποστέκογλου έγινε ποδοσφαιριστής και  αγωνίστηκε από το 1984 μέχρι το 1993 στη Σάουθ Μέλμπουρν, έχοντας 193 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και κατακτώντας δυο πρωταθλήματα το 1984 και το 1991. Επίσης αγωνίστηκε από το 1986 μέχρι το 1988 τέσσερις φορές με την Εθνική Αυστραλίας.
Αργότερα ως προπονητής της ομάδας τηες Μελβούρνης από το 1996 μέχρι το 2000 κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Αυστραλίας (1998 και 1999) και το Πρωτάθλημα Ωκεανίας, συμμετέχοντας έτσι το 2000 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που διεξήχθη στη Βραζιλία. Έπειτα ανέλαβε για επτά χρόνια (2000-2007) την Εθνική Ελπίδων της Αυστραλίας. Μέχρι πρότινος εργαζόταν στο τηλεοπτικό κανάλι Φοξ Σπορτς και ήταν σύμβουλος στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βικτώρια. Το Μάρτιο του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας τις τύχες της Παναχαϊκής έπειτα από πρόταση που του έγινε από τον τότε πρόεδρο της ομάδας Κώστα Μακρή, η έλευση όμως του Αλέξη Κούγια στα διοικητικά του συλλόγου είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του.
Στις 16 Οκτωβρίου του 2009 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Πρισμπέιν Ρόαρ. ΟΙ φίλαθλοι απόλαυσαν το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα, η οποία γρήγροια απέκτησε το –σχετικός με τη Μπαρτσελόνα- προσωνύμιο «Ροαρσελόνα». Πήρε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2010-11 αλλά και την επόμενη χρονιά.
Στις 24 Απριλίου του 2012 ανακοίνωσε την παραίτησή του και δύο ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τη Μελμπούρν Βίκτορι.
Δεν τα πήγε καλά και στις 23 Οκτωβρίου 2013 ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής Αυστραλίας. Έφτασε ως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και σήμερα στην κατάκτηση του Πανασιατικού Κυπέλλου.

Σχετικά άρθρα