Παναθηναϊκός: 107 χρόνια ένδοξης Ιστορίας

Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν ο αθλητής του στίβου του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Γιώργος Καλαφάτης πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα νέο Σύλλογο που έμελλε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να δοξαστεί. 107 χρόνια μετά ο Παναθηναϊκός έχει εξελιχθεί σε… θρησκεία με εκατομμύρια πιστούς.
Ιδού πώς περιέγραφε ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού το 1958, στα 50χρονα γενέθλια της ομάδας, τη δημιουργία του συλλόγου στο περιοδικό «Τα Σπορ»:
«Το 1908, μικροί τότε παίκται και φίλαθλοι του Πεδίου του Άρεως, υπό την προεδρία του μεγαλύτερού μου αδελφού Αλεξάνδρου, αποφασίσαμε την ίδρυση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών, αναγνωρισθέντος του καταστατικού αυτού υπό του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο Σύλλογος ενεγράφη στον ΣΕΓΑΣ.
Μετά πάροδο μηνών είμεθα έτοιμοι καθ’ όλα, δηλαδή καταστατικό, γήπεδο, αποδυτήρια. Εβολιδοσκοπήσαμε τον τότε σύμβουλο του Εθνικού, Μαρινάκη, όστις ελέχθη ενθουσιωδώς να ανάλαβη την προεδρία. Τον Μαρινάκη αποχωρήσαντα εκ του Εθνικού, ηκολούθησε και ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Κάμπελ, άσσος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, και ούτω συνεπληρώθη τελείως η ομάδα μας, πανίσχυρος δε κατήρχετο στους αγώνας προς άλλας ελληνικάς και ξένας ομάδας.Ήμεθα τότε πράγματι οι ισχυρότεροι Έλληνες ποδοσφαιρισταί. Όμως μετά πάροδον ενός και ημίσεως έτους διάφοροι φίλοι του προέδρου Μαρινάκη εισχωρήσαντες εις τον Όμιλο μας, ηθέλησαν να καταλάβουν την διοίκηση και να μας επιβάλουν τας θελήσεις των.
Έτσι απεχωρήσαμε τότε, το σύνολο σχεδόν των αθλητών και των μελών, και συστήσαμεν νέον Όμιλο υπό την επωνυμία Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός.Από της συστάσεως λοιπόν του νέου Ομίλου του 1910 (ο οποίος είναι συνέχεια του προηγουμένου) μέχρι του 1924 διήλθομεν δυσκόλους και ανωμάλους εποχές, πόλεμοι ’12 και ’13, επιστρατεύσεις ’14, ’15  και ’18, και μόλις μετά το 1920 ήρχισε το σωματείο μας να συνέρχεται.
Αυτά είναι τα πρώτα νηπιακά βήματα του ποδοσφαιρικού μας Ομίλου Αθηνών, ο οποίος υπήρξε πρόγονος του σημερινού μεγάλου Παναθηναϊκού Α.Ο. και τον οποίον παρεδέχθη ο αείμνηστος Μαρινάκης διά της συμμετοχής του αργότερον εις το συμβούλιο. Σε ειδικό βιβλίο που θα εκδοθή θα μου δοθή η ευκαιρία να περιγράψω εκτενέστερα την πρώτη 25ετία του συλλόγου, η οποία ταυτίζεται με την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σήμερα θα περιορισθώ να εκφράσω την βαθείαν συγκίνησή μου γιατί ευτυχήσαμε εγώ και μερικοί εκλεκτοί συνεργάται μου, να ζούμε και ν’ αντικρύζουμε έπειτα από 50 χρόνια τον σύλλογο που ιδρύσαμε το 1908.Ευτυχήσαμε να δούμε τους διαδόχους μας να ενστερνίζονται την πίστη μας και τις αρχές μας και να συνεχίζουν με την ίδια πνοή το δρόμο που εμείς χαράξαμε και που οδηγεί εις την εκπλήρωση των καλυτέρων αθλητικών πόθων».
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ο σύλλογος έχει δημιουργήσει ομάδες σε 31 διαφορετικά αθλήματα. Έχει καλλιεργήσει τμήματα σε Ποδόσφαιρο (ίδρυση 1908), Ξιφασκία (ίδρυση 1912), Στίβο (ίδρυση 1919), Βόλεϊ (ίδρυση 1919), Μπάσκετ (ίδρυση 1919), Πινγκ πονγκ (ίδρυση 1924), Ορειβασία, Τέννις (ίδρυση 1926, επανασύσταση 1984), Ποδηλασία (ίδρυση 1928), Σκοποβολή (ίδρυση 1928), Χόκεϊ επι χόρτου (ίδρυση 1928 και επανασύσταση το 2014), Κολύμβηση (ίδρυση 1930), Πόλο (ίδρυση 1930), Χάντμπολ (ίδρυση 1930), Κωπηλασία (1932) Πυγμαχία (ίδρυση 1946), Καταδύσεις (ίδρυση 1947), Άρση Βαρών (ίδρυση 1959), Σκάκι (ίδρυση 1960), Γυμναστική (ίδρυση 1961), Θαλάσσιο Σκι (ίδρυση 1963), Πάλη (ίδρυση 1965), Μοντέρνο Πένταθλο (ίδρυση 1977), Τζούντο (ίδρυση 1978), Τοξοβολία (ίδρυση 1981), Ιστιοπλοΐα, Ποδοαντισφαίριση (ίδρυση 1990), Συγχρονισμένη Κολύμβηση (ίδρυση 1992), Ράγκμπι (ίδρυση 2013), Μπέιζμπολ (ίδρυση 2014), Καράτε (ίδρυση 2014).
Ορόσημα της ιστορίας του ΠΑΟ
Αρχικά η συντόμευση του ονόματος της ομάδας ήταν ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) και μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.
Στις αρχές του 1910, ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και συνέχισε να δραστηριοποιείται και να κερδίζει μεγάλων αριθμό φιλάθλων. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναρχίζει η ποδοσφαιρική δραστηριότητα με τον ΠΠΟ να έχει υιοθετήσει το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα Γ.Γ. του Συλλόγου, Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.
Το οριστικό όνομα, Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αποφασίστηκε το 1922 και επισημοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου 1924.
Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν ο Απόστολος Νικολαϊδης, ένας αθλητής φαινόμενο στο ποδόσφαιρο, στο στίβο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920 σαν ποδοσφαιριστής και σαν αθλητής του στίβου.
Ήταν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για 20 χρόνια. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και το 1974 έγινε ο πρόεδρος της ομάδας. Θεωρείται σύμβολο του Παναθηναϊκού και για αυτό το λόγο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει το όνομα του.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το 1919 η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων της Αθήνας και του Πειραιά οργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκε πρωταθλητής.
Στις 26 Απριλίου 1925 ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο διεθνές παιχνίδι εναντίον της Γιουγκοσλαβικής ομάδας “Vittoria Zagreb”, στο οποίο το τελικό σκορ ήταν 1-1.
Το 1926 κέρδισε την Αυστριακή Kaufenberg με 1-0. Τον ίδιο χρόνο έδωσε και τον πρώτο του αγώνα στη Θεσσαλονίκη εναντίον της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (που αργότερα έγινε ΠΑΟΚ), τον οποίο κέρδισε με 2-0.
Το 1928 προσελήφθη ξένος προπονητής, ο Ούγγρος Μίκλος Φόρνερ. Για πρώτη φορά η ομάδα οργανώνεται βάση προγράμματος και κερδίζει εύκολα το Πρωτάθλημα Αθήνας, με 8 νίκες σε 8 αγώνες, στους οποίους σκοράρει 41 γκολ και δέχεται μόνο 3.
Το 1930, με μεγάλο αστέρι τον θρυλικό Άγγελο Μεσσάρη, η περίφημη «χρυσή ομάδα» συντρίβει με 8-2 τον Ολυμπιακό και στέφεται αήττητη πρωταθλήτρια Ελλάδας
Το 1950, εντάσσονται στο δυναμικό της ομάδας δύο μεγάλα αστέρια που θα γράψουν ιστορία με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Ο Κώστας Λινοξυλάκης και ο Βαγγέλης Πανάκης
Το καλοκαίρι του 1959, ο Μίμης Δομάζος μετεγγράφηκε από την Άμυνα Αμπελοκήπων και στη συνέχεια ανεδείχθη σε φυσικό αρχηγό της ομάδας.
Το φθινόπωρο του 1960, ο Παναθηναϊκός παίρνει μέρος για πρώτη φορά στο Kύπελλο Πρωταθλητριών.
Το Μάιο του 1963, ο Στέφαν Μπόμπεκ γίνεται ο νέος προπονητής της ομάδας και ο Παναθηναϊκός κερδίζει το Πρωτάθλημα του 1964 με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες, τερματίζοντας αήττητος, επίτευγμα μοναδικό και ακατάρριπτο ως σήμερα.
Tο 1969, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο, ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρώτο του νταμπλ.
Στις 2 Ιουνίου του 1970, ο Φέρεντς Πούσκας υπογράφει στον Παναθηναϊκό ως ο νέος προπονητής της ομάδας.
Στις 2 Ιουνίου του 1971, ο Παναθηναϊκός φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ εναντίον του Άγιαξ. Οι Ολλανδοί κερδίζουν με 2-0 αλλά η επιτυχία του Παναθηναϊκού είναι μοναδική και σαφώς η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
Τον Δεκέμβριο του 1971 ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ευρώπη στο Διηπειρωτικό Κύπελλο ενάντια στην πρωταθλήτρια της Νότιας Αμερικής, Νασιονάλ του Μοντεβίδεο. Στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα το σκορ ήταν 1-1, αλλά στο δεύτερο αγώνα οι Ουρουγουανοί κέρδισαν με 2-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Και τα δύο τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχε ο Τότης Φυλακούρης.
Το 1972 ο Αντώνης Αντωνιάδης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 39 γκολ, ένα ακατάρριπτο ρεκόρ.
Το 1977, ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ, με προπονητή τον Πολωνό Κάζιμιρ Γκόρσκι. Οι πράσινοι επικρατούν με σκορ 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ.
Στις 17 Ιουλίου του 1979 όλες οι ομάδες ποδοσφαίρου μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη γίνεται ο κύριος μέτοχος του Παναθηναϊκού, με πρόεδρο τον «καπετάνιο» Γιώργο Βαρδινογιάννη.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 1981 γίνονται τα εγκαίνια του Αθλητικού κέντρου στην Παιανία. Από εκείνη τη μέρα και μετά, το Αθλητικό Κέντρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο μοντέρνα και πλήρη αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη. Ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Λίβερπουλ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Εθνική ομάδα της Φινλανδίας, η εθνική ομάδα Νέων της Αγγλίας και πολλές άλλες έχουν επισκεφτεί το κέντρο είτε για την προετοιμασία τους είτε για προπόνηση. Συγχρόνως θα αρχίσει να λειτουργεί η Ακαδημία ποδοσφαίρου από την οποία έχουν αναδειχθεί πολλοί παίκτες με καριέρα στην πρώτη ομάδα και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.
Την περίοδο 1984-85, o Παναθηναϊκός με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και μεγάλα αστέρια τους Δημήτρη Σαραβάκο και Βέλιμιρ Ζάετς, πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή πορεία. Αποκλείει κατά σειρά τις Φέγενορντ, Λίντφιλντ και Γκέτεμποργκ για να φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Εκεί αποκλείεται από την πανίσχυρη Λίβερπουλ, εξαιτίας εν μέρει και της σφαγιαστικής διαιτησίας του Κάιζερ στο πρώτο παιχνίδι του Άνφιλντ.
Τον Μάιο του 1986, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με σκορ 4-0 του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
Το 1992, ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στην πρώτη πειραματική διοργάνωση του Champions League.
To 1996, o Παναθηναϊκός έφτασε στον ημιτελικό του Champions League, όπου αντιμετώπισε τον Άγιαξ, πετυχαίνοντας ιστορική νίκη στο τελευταίο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου του Άμστερνταμ με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα και σκορ 0-1.
Τον Ιανουάριο του 1998, ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 181ο γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου
Τον Μάιο του 2000, μετά από 21 χρόνια προεδρίας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 4 νταμπλ, 3 super cup και έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και του Champions League (1996). Nέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει ο Άγγελος Φιλιππίδης.
Στις 29 Απριλίου του 2001, σε αγώνα με τον Ιωνικό ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 233ο γκολ της καριέρας του και μέχρι το τέλος της καριέρας του στην χώρα μας (2004) θα φτάσει τα 244 γκολ και θα γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.
Τον Ιούνιο του 2003 ο ‘Αγγελος Φιλιππίδης παραιτείται . Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Παναθηναϊκός έφτασε στα προημιτελικά του Champions League και του Κυπέλλου UEFA.
Στις 10 Ιουνίου του 2003 ο Αργύρης Μήτσου γίνεται ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Ο Αργύρης Μήτσου είναι διακεκριμένος ορθοπεδικός, καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών και Πρόεδρος της Ιατρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ήταν ο γιατρός της ομάδας του Παναθηναϊκού για αρκετά χρόνια και τα τελευταία χρόνια διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Το Μάιο του 2004 ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ για έβδομη φορά, αφού κέρδισε το πρωτάθλημα και το κύπελλο μετά από νίκη 3-1 επί του Ολυμπιακού.
3 Φεβρουαρίου 2008. Χιλιάδες φίλαθλοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα 100 χρόνια ζωής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Ο διαχρονικός φωτοδότης του ελληνικού αθλητισμού, ο πρωτοπόρος όλων των αθλημάτων, γιορτάζει τα εκατοντάδες Πρωταθλήματα, Κύπελλα και τις ευρωπαϊκές του διακρίσεις που χάραξαν την πολύχρονη ιστορία του τριφυλλιού και έκαναν υπερήφανους τους φίλους της ομάδας στα πέρατα της γης.
Το καλοκαίρι του 2008, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ανακοίνωσε το σχέδιο της πολυμετοχικότητας, εφαρμόζοντας στην πράξη ένα πρωτόγνωρο μοντέλο διοίκησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δίνοντας την ευκαιρία σε διακεκριμένους Παναθηναϊκούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στα κοινά της ομάδας. Πρόεδρος του νέου εγχειρήματος ανέλαβε ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Νικόλας Δ. Πατέρας, γιος του παλιού παράγοντα της ομάδας την εποχή του Γουέμπλεϊ, Διαμαντή Πατέρα.
Το 2010 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος, έχοντας στη σύνθεσή του τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον διεθνή Γάλλο άσο Τζιμπρίλ Σισέ. Η συσπείρωση των φιλάθλων γύρω από την ομάδα οδηγεί σε συνεχόμενα sold out και σε πανελλήνιο ρεκόρ εισιτηρίων διαρκείας.
Το Μάιο του 2012 ιδρύεται το Σωματείο «Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012». Στόχος του είναι να στηριχθεί ο Σύλλογος στη μεταβατική περίοδο από το μοντέλο διοίκησης της «πολυμετοχικότητας» στο μοντέλο διοίκησης της λαϊκής βάσης, με άμεση χρηματοδότηση από τους φιλάθλους. Τα επόμενα δύο χρόνια η Π. Σ. απαριθμεί περισσότερα από 9.000 Μέλη και γίνεται ο κύριος μέτοχος της ΠΑΕ με ποσοστό 79,65% . Πρόεδρος του Σωματείου και Πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι ο Ιωάννης Αλαφούζος.
Τον Ιούνιο του 2013 ο Παναθηναϊκός αποκτά τις δικές του νέες προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και σε απόλυτη συμφωνία με τους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA.
Τον Απρίλιο του 2014 ο Παναθηναϊκός επικρατεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ με 1-4 επί του ΠΑΟΚ. Σκόρερ για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, ο Νίκος Καρέλης και ο Μάρκους Μπεργκ με χατ-τρικ.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Μπάσκετ και Παναθηναϊκός βαδίζουν μαζί από την πρώτη μέρα που η νυν πορτοκαλί, τότε καφέ, δερμάτινη μπάλα πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη χώρα μας.
 
Υπεύθυνος της άμεσης αυτής σχέσης ήταν ο ιδρυτής Γιώργος Καλαφάτης. Το 1919 παρακολούθησε τους «Πανσυμμαχικούς των Παρισίων». Ρώτησε για τους κανονισμούς, έμαθε και επέστρεψε στην Ελλάδα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δημιουργηθεί τμήμα μπάσκετ στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα δημιουργήθηκε με τον Απόστολο Νικολαϊδη στη σύνθεσή της. Ο αγώνας Παναθηναϊκός-ΧΑΝΘ στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1922 ήταν η αφετηρία…
 
Το τμήμα μπάσκετ στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν δεν κατάφερε να σταθεί, να ανθίσει… Ήταν κάτι που έγινε 15 χρόνια αργότερα. Οι πρωτεργάτες εκείνης της ομάδας ήταν οι Άγγ. Φιλίππου, Ν. Ματζάρογλου, Ε. Φρατζεσκάκης, Ι. Λίτσας, Π. Δημητράκος, Π. Καμπουράκης, Τ. Καραγιώργος, Ε. Καραδήμος, Γ. Μποφίλιος, Φ. Παπαοικονόμου, Π. Πολυκράτης, Ν. Πολυκράτης, Γ. Σκουλαρίκης, Κ Κατριζόγλου, Χ. Κατελιάν.
 
Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού από το 1937 ως σήμερα, δικαιώνει το στίχο του ύμνου «σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος»… Παρά τα προβλήματα στη διάρκεια της κατοχής οι «πράσινοι» προσπάθησαν μέσα από τον αθλητισμό να βρουν μια μικρή διέξοδο στο βαθμό που ήταν δυνατό, όπως έκαναν και άλλες ομάδες. Δεν εγκατέλειψαν το μπάσκετ. Με την προσπάθεια για επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ο αθλητισμός κέρδισε έδαφος και για τον Παναθηναϊκό ήρθε και ο πρώτος τίτλος στο μπάσκετ το 1946.
 
Ο σύλλογος στα χρόνια που ακολούθησαν κυριάρχησε στα παρκέ της χώρας κατακτώντας αμέτρητους τίτλους. Απογειώθηκε ωστόσο κατά τη διάρκεια της θητείας της οικογένειας Γιαννακόπουλου που γιγάντωσε την ομάδα και την καθιέρωσε στην κορυφή της Ευρώπης. Ο συνολικός απολογισμός του Τριφυλλιού στο μπάσκετ είναι μοναδικός όπως καταδεικνύουν τα 6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τα 34 Πρωταθλήματα Ελλάδας, τα 15 Κύπελλα Ελλάδας και το 1 διηπειρωτικό Κύπελλο.
 
Τη φανέλα του Παναθηναϊκού έχουν φορέσει παίκτες που έγραψαν και γράφουν ιστορία. Η λίστα ατελείωτη… Από τους παλαιότερους Φαίδωνα Ματθαίου, Γιώργο Κολοκυθά, Τάκη Κορωναίο, Χρήστο Κέφαλο, Δημήτρη Κοκκολάκη, Απόστολο Κόντο, Μέμο Ιωάννου, Ντέιβιντ Στεργάκο, Αντόνιο Ντέιβις, Νίκο Γκάλη, Ντομινίκ Ουίλκινς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Όντεντ Κάτας, Φραγκίσκο Αλβέρτη και σήμερα τον Δημήτρη Διαμαντίδη.
 
Σπουδαία ονόματα πέρασαν και από τον πάγκο του συλλόγου όπως οι Μίσσας Πανταζόπουλος, Κώστας Μουρούζης, Κώστας Πολίτης, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Λευτέρης Σούμποτιτς αλλά κυρίως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς υπό την καθοδήγηση του οποίου οι Πράσινοι κατέκτησαν πέντε φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!
 
 
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει εκατοντάδες τίτλους σε διάφορα αθλήματα σε εγχώριο επίπεδο, τόσο στα ομαδικά όσο και στα ατομικά (με προεξάρχοντα τα τμήματα του στίβου, της πυγμαχίας, της σκοποβολής, της ξιφασκίας και της ποδηλασίας), ενώ πολλοί από τους αθλητές του έχουν κερδίσει τρόπαια με τα εθνικά χρώματα και έχουν αναδειχθεί Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες και Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές Ευρώπης και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές.
 
Συνολικά οι ομάδες του Παναθηναϊκού έχουν αγωνιστεί σε 15 ευρωπαϊκούς και διεθνείς τελικούς στα ομαδικά αθλήματα (σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ ανδρών και γυναικών).
 
Στα ατομικά αθλήματα, στις διεθνεις διακρίσεις αθλητών του συλλόγου ξεχωρίζουν το ασημένιο μετάλλιο στο πιστόλι ταχύτητας του Κώστα Μυλωνά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στοκχόλμης το 1947 στη σκοποβολή, το χάλκινο μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση του Νίκου Μαντζάρογλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1931, αλλά και το παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου (13 φορές Πανελληνιονίκης με τον Παναθηναϊκό, ασημένιος πρωταθλητής Ευρώπης το 1966, τέταρτος Ολυμπιονίκης το 1968 και δύο φορές χρυσός Μεσογειονίκης) στο άλμα επί κοντώ το 1970, του μοναδικού Έλληνα αθλητή του στίβου στην κατηγορία ανδρών που έχει καταρρίψει παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι σήμερα.
 
 
Αναλυτικά οι τίτλοι του Παναθηναϊκού
Ποδόσφαιρο (43) 20 Πρωταθλήματα Ελλάδος: (1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010) 18 Κύπελλα Ελλάδος: (1940, 1948, 1955, 1967, 1969, 1977, 1982, 1984, 1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 2004, 2010. 2014) 4 Σούπερ Καπ: (1970, 1988, 1993, 1994) 1 Βαλκανικό Κύπελλο: (1978)
Μπάσκετ Ανδρών (56) 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA: (1996) 6 Πρωταθλήματα Ευρώπης – Ευρωλίγκα: (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) 34 Πρωταθλήματα Ελλάδος: (1946, 1947, 1950, 1951, 1954, 1961, 1962, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982, 1984, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014) 15 Κύπελλα Ελλάδας: (1979, 1982, 1983, 1986, 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014)
Βόλεϊ ανδρών (25) 18 Πρωταθλήματα Ελλάδος: (1945, 1946, 1959, 1960, 1969 1965, 1966, 1967, 1970, 1971, 1972, 1973, 1975, 1977, 1982, 1984, 1985, 1986, 1995, 1996, 2004, 2006) 6 Κύπελλα Ελλάδος: (1982, 1984, 1985, 2007, 2008, 2010) 1 Σούπερ καπ: (2006)
Βόλεϊ γυναικών: (29) 23 Πρωταθλήματα Ελλάδας: (1970, 1971, 1972, 1973, 1977, 1978, 1979, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 2000, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011) 5 Κύπελλα Ελλάδας: 2005, 2006, 2008, 2009, 2010
Μπάσκετ γυναικών (5) 4 Πρωταθλήματα Ελλάδος: )1998, 2000, 2005, 2013) 1 Κύπελλο Ελλάδας: (2000)
Πινγκ Πονγκ (112) 30 Πρωταθλήματα Απλού Ατομικού Ανδρών ( 1930, 1931, 1940, 1951, 1954, 1956, 1957, 1959, 1959 [Μαντζάρογλου], 1961, 1964, 1966, 1972, 1973, 1973 [Α Κατηγορία], 1974, 1974 [Α Κατηγορία], 1975, 1975 [Α Κατηγορία], 1975 [Μαντζάρογλου], 1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1986 [Α Κατηγορία], 1987, 1988 ) 18 Πρωταθλήματα Απλού Ατομικού Γυναικών ( 1948, 1949, 1950, 1952, 1953, 1955, 1958, 1959 [Μαντζάρογλου], 1959 [Εαρινό], 1972, 1972 [Α Κατηγορία], 1973, 1973 [Α Κατηγορία], 1974, 1974 [Α Κατηγορία], 1976, 1976 [Α Κατηγορία], 1976 [Μαντζάρογλου]) 21 Πρωταθλήματα Διπλού Ατομικού Ανδρών (1940, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1959, 1961, 1968, 1974, 1975, 1976, 1978, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988) 6 Πρωταθλήματα Διπλού Ατομικού Γυναικών (1953, 1954, 1972, 1973, 1974, 1975) 14 Πρωταθλήματα Διπλού Μικτού (1955, 1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1979, 1982, 1986) 7 Πρωταθλήματα Διασυλλογικά Γενικής (1951, 1952, 1955, 1956, 1959, 1961, 1962) 6 Πρωταθλήματα Διασυλλογικά Ανδρών (1959, 1961, 1962, 1966, 1968, 1974) 3 Πρωταθλήματα Διασυλλογικά Γυναικών (1972, 1973, 1974) 6 Κύπελλα Ανδρών (1966, 1969, 1972, 1973, 1974, 1982) 1 Κύπελλο Γυναικών (1969)
Στίβος (59) 23 Πρωταθλήματα Ανοιχτού Στίβου Ανδρών (1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1977, 1989, 1990) 4 Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου Ανδρών (1986, 1989, 1990, 1994) 25 Πρωταθλήματα Ανώμαλου Δρόμου Ανδρών (1930, 1931, 1932, 1934, 1954, 1955, 1956, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1978, 1979, 1980, 1983, 1996, 1997, 1998) 2 Πρωταθλήματα Ανοιχτού Στίβου Γυναικών (1949, 1950) 5 Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών (1949, 1983, 1984, 1985, 1986)
Ποδηλασία (51) 7 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας (1956, 1962, 1963, 1964, 1967, 1969, 1973) 29 Πρωταθλήματα Δημόσιας Οδού Ανδρών (1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1961, 1962, 1963, 1964, 1967, 1968, 1969, 1970, 1972, 1973, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1989, 1990, 1997) 15 Πρωταθλήματα Πίστας Ανδρών (1954, 1955, 1956, 1958, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1985, 1986, 1989, 1990)
Ξιφασκία (27) 11 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας (1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974) 16 Πρωταθλήματα Ανδρών (1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980)
Πυγμαχία (32) 30 Πρωταθλήματα Ανδρών: (1949, 1950, 1951, 1952, 1954, 1955, 1957, 1958, 1959, 1960, 1964, 1966, 1967, 1968, 1969, 1971, 1972 , 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1982 , 1986, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998, 2011) 2 Κύπελλα Ανδρών: (1988, 1999)
Καταδύσεις (26) 19 Πρωταθλήματα Αναπηδητήριο Ανδρών: (1952, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1961, 1962, 1968, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1980, 1981) 6 Πρωταθλήματα Τραμπολίνο 3μ. Ανδρών: (1969, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976) 1 Πρωτάθλημα Ανδρών Ομαδικής Βαθμολογίας (1965)
Τοξοβολία (15) 5 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας (1982, 1983, 1984, 1985, 1986) 5 Πρωταθλήματα Ανδρών (1982, 1983, 1984, 1985, 1986) 1 Πρωτάθλημα Ανδρών Standard Bow (1993) 4 Πρωταθλήματα Γυναικών (1982, 1983, 1985, 1986)
Κολύμβηση (13) 13 Πρωταθλήματα Ελλάδας Open (1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968)
Σκοποβολή (9) 8 Πρωταθλήματα Ομαδικού (1960, 1964, 1982, 1983, 1984, 1989, 1990, 1991) 1 Πρωτάθλημα Πολεμικού Όπλου (1948)
Σκάκι (7) 6 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1964, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971) 1 Κύπελλο Ελλάδας (1972)
Αρση Βαρών (6) 6 Πρωταθλήματα Ανδρών (1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969)
Μοντέρνο Πένταθλο (2) 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1980, 1987)
Πάλη (3) 3 Πρωταθλήματα Ανδρών (1982, 1984, 2014)
Γυμναστική (1) 1 Πρωτάθλημα Ανδρών (1972)
Θαλάσσιο Σκι (1) 1 Πρωτάθλημα Ανδρών (1968)
ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ (1) 1 Πρωτάθλημα Αμερικάνικου (1996)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (1) 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας (1991)
 

Σχετικά άρθρα