H ΑΕΚ «ήρθε» και «Χ»άρηκε!

Η ΑΕΚ σκόραρε στο πρώτο μέρος του ντέρμπι και όταν δέχτηκε το γκολ κράτησε τους κινδύνους μακριά από την εστία της για να πάρει το 1-1 στο Φάληρο που της δίνει ελπίδες πρόκρισης
Στην ΠΑΕ ΑΕΚ πρέπει να ξανασκεφτούν το σύνθημα τους. Το «ήρθαμε», σύμφωνα με την εικόνα και το αποτέλεσμα στο Γ’ Καραϊσκάκης, μοιάζει πιο ταιριαστό από το «Ερχόμαστε». Η Ένωση με ρεσιτάλ τακτικής από τον Δέλλα έκανε βήμα πρόκρισης, την ώρα που ο Περέιρα έδειξε να υποτιμά το ματς, ενώ όταν επιχείρησε να αλλάξει πράγματα ο Ολυμπιακός εξακολούθησε να είναι ανομοιογενής και μπερδεμένος. Δεν έκαναν φάση της προκοπής οι ερυθρόλευκοι στο δεύτερο μέρος απέναντι στη διπλή ζώνη άμυνας του Δέλλα. Σίγουρα το τεράστιο ρίσκο του Πορτογάλου τεχνικού με τις 8 αλλαγές έπαιξε σημαντικό ρόλο, όμως, αναμφισβήτητα η Ένωση ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια και ίσως αυτό το 1-1 την αδικεί. 
Α’ Ημίχρονο: Το 4-2-3-1 επέλεξαν και οι δύο προπονητές. Με την καλύτερή της σύνθεση η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, την ώρα που ο Περέιρα επέλεξε διευρυμένο ροτέισον λόγω του βεβαρημένου αγωνιστικού προγράμματος των ερυθρόλευκων. Μετά από 15 λεπτά αγώνα ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός είχε «πληρώσει» ακριβά αυτή την επιλογή. Οι παίκτες του Δέλλα δεν έκαναν κάτι περισσότερο από το να πιέσουν την πρώτη μπαλιά στην άμυνα του Ολυμπιακού και να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα στην επίθεση με Πλατέλλα, Μάνταλο, Αραβίδη και Σοϊλέδη-Μπακακη που ανέβαιναν από τα άκρα. Μόλις στο 4′ ο Μπαρμπόσα πέρασε σαν σταματημένους τρεις παίκτες και έπιασε το σουτ για να αποκρούσει ο Μέγιερι και στη συνέχεια η μπάλα να βρει το δοκάρι του και να περάσει κόρνερ. Ο Σαντάνα είχε μεγάλο πρόβλημα αυτοσυγκέντρωσης και στο 11′ ο Ολυμπιακός παραλίγο να το πληρώσει όταν ο Μάνταλος έκλεψε, ο Μέγιερι πρόλαβε να διώξει με τα πόδια, αλλά στην επαναφορά ο Σοιλέδης γύρισε χωρίς ο Αραβίδης να μπορέσει να βρει την μπάλα για εκατοστά. Οι προειδοποιητικές βολές της ΑΕΚ δεν θορύβησαν ή τουλάχιστον δεν ήταν ικανές για να βελτιώσουν την εικόνα των γηπεδούχων που έμοιαζαν εγκλωβισμένοι στην άψογη τακτική του Δέλλα. Από κλεμμένη μπαλιά στον χώρο του κέντρου, ο Μάνταλος οργάνωσε άψογα την αντεπίθεση στο 14′ ελευθερώνοντας αριστερά τον Σοιλέδη, ο οποίος βρήκε τον Αραβίδη στην περιοχή. Ο επιθετικός της ΑΕΚ γύρισε το κορμί του και με σουτ νίκησε Σιόβα και Μέγιερι! Το γκολ πανηγυρίστηκε έξαλλα από πάγκο και παίκτες της ΑΕΚ. Το θέμα ήταν ότι όσο περνούσαν τα λεπτά, ο Ολυμπιακος δεν έμοιαζε ικανός να ξυπνήσει από τον παρατεταμένο λήθαργο, ενώ η ΑΕΚ γέμιζε με δύναμη και συνέχιζε να κόβει με “βαλέδες” τις εκτός τόπου και χρόνου επιθέσεις των πρωταθλητών. Το κέντρο άμυνας παρέμενε ευάλωτο, η δημιουργία νοσούσε,όπως και η χημεία σε μια ενδεκάδα που δεν “βρικόταν” με τίποτα. Στο 38′ καταγράφηκε η πρώτη καλή στιγμή του Ολυμπιακού με τον Ντουρμάζ να σεντράρει από αριστερά και τον Φουστέρ να πιάνει ολομόναχος την κεφαλιά άουτ. Η ΑΕΚ μέχρι το τέλος κράτησε το 0-1 αμυνόμενη υποδειγματικά με κύριο μέλημα πάντα να βγει στη κόντρα και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους γηπεδούχους, οι οποίοι πλέον είχαν να ανέβουν βουνό.
Β’ Ημίχρονο: Το σκορ και η εικόνα της ομάδας του δεν έδινε πολλά περιθώρια στον Περέιρα. Με την έναρξη του δεύτερου μέρους έριξε Μήτρογλου και Αφελάι στο ματς, βγάζοντας τον αρνητικό Σαντάνα και τον Φουστέρ. Ο Ολυμπιακός μπήκε με ορμή και κατάφερε με την …ελάχιστη προσπάθεια να ισοφαρίσει από στημέμη φάση. Ο Φορτούνης εκτέλεσε ο Διαμαντάκος πήρε την κεφαλιά και με τη βοήθεια του ποδιού του Μιλιβόγεβιτς ξεγέλασε τον Ανέστη για το 1-1 (48′). Σε αυτό τη σημείο ο Ολυμπιακος πίεσε άμεσα αλλά η ΑΕΚ μαζεύτηκε και αυτό ήταν προμήνυμα για ότι επρόκειτο να επακολουθήσει. Ο Μιλιβόγιεβιτς πήγε στο πλάι του Σιόβα και το 4-2-3-1 έγινε 4-4-2. Πάντως, παρά την πίεση ο Ολυμπιακός δεν βρήκε ευκαιρίες, όπως και δεν κατάφερε να βρει χημεία στην άμυνα. Έτσι ο Πλατέλλας εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σίόβα στο 60′ για να αλλάξει με τον Αραβίδη, αλλά το εναέριο σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ. Στο 65′ ο Περέιρα έκλεισε τις αλλαγές του, ρίχνοντας τον Τσόρι στο ματς (στη θέσ του Διαμαντάκου). Στο 68′ ο Αργεντινός προσπάθησε να βρει τον Μιλιβόγιεβιτς αλλά ο Σέρβος δεν έπιασε γεμάτα το σουτ. Με διπλή ζώνη άμυνας πολύ κοντά στην περιοχή η ΑΕΚ κατάφερε να μην κινδυνέψει κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό (δεύτερο) credit από την εμφάνισή της στον Πειραιά. Η πιο αξιόλογη φάση που έφτιαξαν οι ερυθρόλευκοι προήλθε απο λάθος του Ανέστη που δεν εκμεταλλέυτηκε ο Μήτρογλου σε κενή εστία (90′).
Που κρίθηκε: Στην αποφασιστικότητα, στον τσαμπουκά και τη σωστή τακτική των παικτών του Δέλλα, ακόμα κι όταν χρειάστηκε να αμυνθούν πολύ κοντά στην περιοχή τους για να μην χάσουν. Αν ο Πλατέλλας ή ο Αραβίδης ήταν πιο συγκεντρωμένοι στις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν από τα λάθη της κόκκινης άμυνας, ίσως η ΑΕΚ να πανηγύρισε τώρα ένα μεγάλο διπλό. Τεράστιο ρόλο στο ματς έπαιξε το πολύ μεγάλο ρίσκο του Περέιρα με τις 8 αλλαγές στη σύνθεση. Από τον Ολυμπιακό έλειπε ξ ομοιογένεια και μέσα στο ματς, αφού δεχθείς γκολ, είναι πολύ δύσκολο να την ανακτήσεις με μόλις τρεις αλλαγές.
Παίκτης από χρυσάφι: Ο Μάνταλος ήταν εξαιρετικός. Πραγματικός ηγέτης στο γήπεδο, έβγαζε σωστά την ΑΕΚ στην κόντρα και γενικά στο καλό διάστημα της Ένωσης ήταν το “α” και το “ω”¨της ομάδας του Δέλλα. Από αυτόν αρχίζει και το γκολ με το άνοιγμα στον Σοϊλέδη
Η σφυρίχτρα: Έχει παίξει έδρα το τρίο μετά το 0-1. Όχι κάτι τραγικό, αλλά, η “νόσος” των πολλών σφυριγμάτων “χτύπησε” και τον Δημητρόπουλο. Βέβαια η ΑΕΚ έπαιξε σκληρά και αμυνόταν στη μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά αρκετά σφυρίγματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Στο 75′ εντοπίζεται το βασικό λάθος των βοηθών, καθώς ο Αραβίδης κλόβεται λανθασμένα με οφ σάιντ. Το ριπλέι δείχνει ότι την ώρα της πάσας του Ανάκογλου καλύπτεται από τον Εντινγκά.
Οι συνθέσεις:Ολυμπιακός: Μέγερι, Σαλίνο, Σαντάνα (46′ Μήτρογλου), Σιόβας, Μαζουακού, Εντιγκά, Μιλιβόγεβιτς, Ντουρμάζ, Φορτούνης, Φουστέρ (46′ Aφελάι), Διαμαντάκος (66′ Ντομίνγκες).ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Σοϊλέδης, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Μπαρμπόσα (72′ Ρόβας), Μάνταλος (87′ Κρισάντους), Πλατέλλας (93′ Σαρρής), Αραβίδης.

Σχετικά άρθρα