Σημάδια ότι μια σχέση έχει πρόβλημα από την αρχή  thumbnail

Σημάδια ότι μια σχέση έχει πρόβλημα από την αρχή

Σημάδια ότι μια σχέση έχει πρόβλημα από την αρχή της. 


Κείμενο του συγγραφέα και θεραπευτή Jeffrey E. Young


1. Ο/η σύντροφός σας δεν μπορεί να δημιουργήσει μια μακροχρόνια σχέση μαζί σας γιατί είναι παντρεμένος/η ή έχει μια άλλη σχέση.


2. Ο/η σύντροφός σας δεν μπορεί να σας δοθεί απόλυτα και να είστε συνέχεια μαζί (ταξιδεύει πολύ, ζει μακριά σας ή είναι εργασιομανής).


3. Ο/η σύντροφός σας είναι συναισθηματικά ασταθής πίνει, κάνει χρήση ναρκωτικών, δεν μπορεί να μείνει σε μια μόνιμη δουλειά) και δεν μπορεί να σας συμπαρασταθεί σε μόνιμη βάση.


4. Ο/η σύντροφός σας είναι ένας/μια Πίτερ Παν που απαιτεί την ελευθερία του να πράττει όπως αυτός/ή θέλει, δε θέλει να δεσμευτεί ή θέλει την ελευθερία να έχει πολλούς/ές εραστές/ερωμένες.


5. Ο/η σύντροφός σας είναι αλλοπρόσαλλος/η μαζί σας – σας θέλει, αλλά δε σας δίνεται συναισθηματικά: ή τη μια στιγμή φαίνεται πάρα πολύ ερω-τευμένος/η, ενώ την επόμενη συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχετε καν.


Τι συμβαίνει. 


Δεν ψάχνετε συντρόφους που είναι ανίκανοι να σας κάνουν να ελπίζετε για μια σταθερή σχέση, αλλά σας τραβούν εκείνοι που σας κάνουν να ελπίζετε ως ένα σημείο, αλλά όχι απόλυτα εκείνοι που σας δημιουργούν ένα ανάμεικτο αίσθημα ελπίδας και αμφιβολίας. Νιώθετε σαν να υπάρχει μια πιθανότητα να κερδίσετε τον/την άλλο/η μόνιμα ή τουλάχιστον να τον/την κάνετε να είναι πιο σταθερός/ή απέναντι σας.


Σας γοητεύουν περισσότερο εκείνοι που εκφράζουν κάποιο βαθμό αφοσίωσης και συμπαράστασης, αλλά για τους οποίους δεν είστε σίγουροι πως θα μείνουν σταθερά μαζί σας. Η δημιουργία μιας ασταθούς ερωτικής σχέσης φαντάζει στα μάτια σας σαν μια οικεία κατάσταση και σας κάνει να νιώθετε άνετα. Είναι μια πραγματικότητα που πάντα γνωρίζατε. Και αυτή η αστάθεια ενεργοποιεί συνεχώς την παγίδα σας προκαλώντας μια σταθερή χημεία στη ιχέση σας. Είστε ερωτευμένοι με πάθος. Η επιλογή συντρόφων του δεν μπορούν να σας δοθούν εξασφαλίζει το γεγονός ότι θα συ-


Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Ακόμη κι αν διαλέξετε ένα/μια σταθερό/ή σύντροφο, ύπαρχουν κάποιες παγίδες που πρέπει να αποφύγετε. Τι μπορεί να υπονομεύσει μια καλή σχέση; Ποια σημάδια δείχνουν ότι φοβάστε την εγκατάλειψη και μπορεί σαν συμπεριφορές να λειτουργήσουν αρνητικά στον δεσμό σας; Ας δούμε μερικά από αυτά. 


1. Αποφεύγετε τις ατενές σχέσεις ακόμη και με τους ανθρώπους που σας ταιριάζουν επειδή φοβάστε μήπως τους χάσετε ή μήπως δεθείτε πάρα πολύ και πληγωθείτε.


2. Ανησυχείτε υπερβολικά για την πιθανότητα να πεθάνει ή να χαθεί σύντροφός σας και για το τι θα κάνετε εσείς στην περίπτωση αυτή.


3. Υπεραντιδράτε απέναντι στα ασήμαντα πράγματα που λέει η κάνει ο,ή σύντροφός σας και τα ερμηνεύετε ως ενδείξεις ότι θέλει να σας εγκαταλείψει. 


4. Είστε υπερβολικά ζηλιάρης/α και κτητικός/ή.


5. Προσκολλάστε στο/στη σύντροφό σας. Όλη σας η ζωή έχει να κάνει με το πώς θα τον/την κρατήσετε κοντά σας.


6. Δεν μπορείτε ν’ αντέξετε να είστε μακριά από το/τη σύντροφο σας ούτε καν για λίγες μέρες.


7. Δεν είστε ποτέ απόλυτα σίγουροι/ες ότι ο/η σύντροφός σας θα μείνει μαζί σας.Ανησυχείτε διαρκώς


8. Θυμώνετε και κατηγορείτε το/τη σύντροφό σας ότι δε σας είναι πιστός/ή ή αφοσιωμένος/η ακόμα και όταν δεν υπάρχει αφορμή


9. Ορισμένες φορές απομονώνεστε, φεύγετε ή απομακρύνεστε. Θέλετε να  τιμωρήσετε το/τη σύντροφό σας που σας αφήνει μόνο/η.
Είναι πιθανό να έχετε μια υγιή, σταθερή σχέση και, παρ’ άλα αυτά, να νιώθετε πως η σχέση είναι ασταθής. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X