Διεθνείς πρωτοβουλίες Τσίπρα ενόψει της Δευτέρας

Σειρά από επαφές με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους θα έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αντίστοιχες με εκείνη με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Λιου χθες. 

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε μία επιχείρηση έντασης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για «να μπορέσουμε να ‘κλειδώσουμε’ όσους συμφωνούν μαζί μας», όπως έλεγαν αργά χθες τη νύχτα κορυφαίες κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της πολύωρης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου στη Βουλή. 

Σε αυτήν, εκφράστηκε η αισιοδοξία που υπάρχει στην κυβέρνηση ότι θα βρεθεί λύση τη Δευτέρα, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη να θεωρούν εφικτό τον συμβιβασμό των απόψεων. 

«Το κλίμα καταστροφολογίας που ήθελαν κάποιοι κύκλοι να περάσουν σε περίπτωση μη υπογραφής, δεν πέρασε», έλεγαν, υποστηρίζοντας ότι μετά την συνεννόηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ, ο άξονας μετατοπίστηκε από το «εφαρμόστε επιτυχώς την αξιολόγηση» στο «αναζητούμε κοινό έδαφος». 

Στην συνεδρίαση, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τις επαφές που είχαν όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ τη δική του εμπειρία μετέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που έφτασε στην Βουλή απευθείας από το αεροδρόμιο. 

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία που θα υπάρξει να εφαρμόζει τον σκληρό πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος. 

Εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, άλλωστε, κατέστη απολύτως σαφές, ότι στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μαζί του μεταξύ άλλων φακέλους για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και αναλυτικό κατάλογο για την συμμετοχή του Δημοσίου και άλλες υποδομές. 

Στο μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται και η ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει η κυβέρνηση για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στη θέση του Κάρολου Παπούλια.

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα