«Πετάει» φωτιές

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που από τη μέση και μπροστά διαθέτει παίκτες που έχουν ερωτική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Η “Live Sport” αναλύει την εικόνα της και τη συγκρίνει με τις επιδόσεις των ομάδων της Super League.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η ΑΕΚ τη φετινή αγωνιστική περίοδο σκοράρει κατά βούληση. Στο πρωτάθλημα έχει σημειώσει 45 γκολ σε 16 αγώνες (ή 42 σε 15 μιας και η νίκη επί του Πανηλειακού είναι στα χαρτιά), ενώ στο Κύπελλο έχει πετύχει 15 τέρματα σε 8 παιχνίδια. Συνολικά, οι “κιτρινόμαυροι” έχουν σημειώσει 60 γκολ σε 24 παιχνίδια ή για να ακριβολογούμε 57 σε 23. Οι παίκτες του Τραϊανού Δέλλα, σκοράρουν δηλαδή σχεδόν 2,5 γκολ ανά αγώνα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως από τα φετινά παιχνίδια της ΑΕΚ, μόλις δύο ολοκληρώθηκαν χωρίς οι “κιτρινόμαυροι” να πανηγυρίσουν. Αυτό με τον Πανθρακικό για την 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου και στη… γκέλα στο Κρανίδι με την Ερμιονίδα. Αμφότερα έληξαν 0-0. Σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες οι παίκτες του “Κολοσσού” βρήκαν τον τρόπο να ματώσουν τα αντίπαλα δίχτυα.

Από αυτά τα 57 + 3 γκολ, οι βασικοί μεσοεπιθετικοί της ΑΕΚ, δηλαδή οι Μπαρμπόσα, Μάνταλος, Πλατέλλας, Αραβιδης και Μπρέσεβιτς έχουν σημειώσει τα 38. Δηλαδή σχεδόν το 64% των συνολικών τερμάτων.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στο σχετικό πίνακα των σκόρερ της Football League, προπορεύεται μεν ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος του Ολυμπιακού Βόλου με 9 τέρματα σε 14 ματς (σημειώνει ένα γκολ ανά 109’ συμμετοχής), αλλα στη συνέχεια βρίσκονται ο Μπρέσεβιτς με 8 σε 10 αγώνες (ένα γκολ ανά 70’), ο Αραβίδης, επίσης με 8 αλλά σε 13 αγώνες (ένα γκολ ανά 125’) και ο Μάνταλος με 7 σε 12 ματς (ένα γκολ ανά 147’).

Στα αξιοσημείωτα επίσης της φετινής ΑΕΚ το ότι έχουν σκοράρει 14 διαφορετικοί παίκτες της, ενώ ένα γκολ ήταν αυτογκόλ (αυτό του Φάμπιο στο πρώτο ματς της φάσης των “16” του Κυπέλλου με την Κέρκυρα).

Στους παρακάτω πίνακες μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ “λειτουργεί” ανάλογα αποτελεσματικά με αυτές των άλλων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Βέβαια εδώ υπάρχει ένα αυθαίρετο συμπέρασμα διότι η “Ένωση” αγωνίζεται σε διαφορετικό πρωτάθλημα από τις προαναφερόμενες ομάδες, οι οποίες έχουν δώσει και ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Όμως το συγκεκριμένο στοιχείο δεν παύει να δείχνει τον τρόπο της λειτουργίας της “Ένωσης” σε σχέση με τους μελλοντικούς της αντιπάλους στα “σαλόνια”.

ΑΕΚ:
Αραβίδης 11 γκολ / 21 ματς
Μάνταλος 9 γκολ / 19 ματς
Μπρέσεβιτς 8 γκολ / 13 ματς
Πλατέλλας 6 γκολ / 21 ματς
Μπαρμπόσα 4 γκολ / 18 ματς

Ο Δέλλας δεν είχε στην αρχή της σεζόν τον Μπρέσεβιτς, ο οποίος είναι ξανά τραυματίας. Όσο έπαιζε ο Κροάτης (και σκόραρε κατά ριπάς), ο Αραβίδης λόγω της απουσίας του Μπαρμπόσα εκείνη την περίοδο λόγω τραυματισμού, χρησιμοποιούνταν ως αριστερός εξτρέμ. Οι προαναφερόμενοι “εκπροσωπούν” το 64% των “κιτρινόμαυρων” γκολ (38/60 σε 24 αγώνες).

ΟΣΦΠ
Μήτρογλου 15 γκολ / 25 ματς
Τσόρι 8 γκολ /27 ματς
Φορτούνης 6 γκολ/ 21 ματς
Αφελάι 5 γκολ / 22 ματς
Ντουρμάζ 5 γκολ / 21 ματς

Ο Ολυμπιακός έχει τη μεγαλύτερη επιθετική πολυφωνία καθώς για λογαριασμό του έχουν βρει δίχτυα 18 διαφορετικοί παίκτες του και στις τρεις διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα και Κύπελλο). Επίσης έχει σημειώσει συνλικά 81 γκολ σε 36 αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πεντάδα έχει πετύχει το 48% των γκολ του.

Παναθηναϊκός
Μπεργκ 13 γκολ / 22 ματς
Καρέλης 12 γκολ / 35 αγώνες
Πέτριτς 7 γκολ / 33 ματς
Κλωναρίδης 6 γκολ / 28 ματς
Ατζαγκούν 5 γκολ / 28 αγώνες

Δεκαπέντε διαφορετικούς σκόρερ έχει ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αναστασίου, ο οποίος την τρέχουσα αγωνιστική περιοδο έχει σκοράρει 62 φορές σε τέσσερις διοργανώσεις (Champions League, Europa League, Πρωτάθλημα και Κύπελλο) και συνολικά 39 αγώνες. Τα γκολ των προαναφερόμενων αντιστοιχούν στο 69% των τερμάτων του “τριφυλλιού”.

ΠΑΟΚ
Αθανασιάδης 17 γκολ / 30 ματς
Περέιρα 10 γκολ /26 αγώνες
Μακ 8 γκολ / 21 ματς
Παπαδόπουλος 3 γκολ / 23 ματς
Σαλπιγγίδης 3 γκολ / 29 αγώνες

Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει φέτος 35 ματς στις τρεις διοργανώσεις που μετείχε. Έχει τον ίδιο αριθμό σκόρερ με την ΑΕΚ (14), αλλά πολύ μικρότερη επίδοση σε αριθμό τερμάτων. Οι “μελανόλευκοι” έχουν σημειώσει μόλις 59 γκολ. Τα γκολ της πεντάδας αγγίζουν το 70% των τερμάτων της ομάδας του Άγγελου Αναστασιάδη.

Σχετικά άρθρα