Εύκολη και νόστιμη σαλάτα με φακές φούρνου

<div class="ingredients">
<div class="title">Συστατικά</div>
</div>
<div class="text">
<ul>
<li><span>1 κούπα φακές</span></li>
<li>4 κούπες καυτό νερ</li>
<li>ό4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες</li>
<li>2 φύλλα δάφνης</li>
<li>300 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι βρασμένο με λαχανικά της αρεσκείας σας</li>
<li>200 γραμμάρια φέτα</li>
<li>αρκετό δυόσμο φρέσκο</li>
<li>ελαιόλαδο</li>
<li>ξύδι</li>
<li>αλάτι</li>
<li>πιπέρι</li>
</ul>
<div><span style="text-decoration: underline;"><strong>ΕΚΤΕΛΕΣΗ</strong></span></div>
<ul>
<li>
<p>Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με 4 κούπες καυτό νερό και 1 κ.γ. αλάτι για μια ώρα.
Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσουμε παραπάνω. Το νάτριο από το αλάτι αντικαθιστά κάποια από τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που υπάρχουν στη φλούδα από τις φακές κάνοντας τες πιο διαπερατές στο νερό και με πιο μαλακά φλούδια ώστε να μην σπάνε στο μαγείρεμα. Το καυτό νερό συντομεύει την ώρα που χρειάζονται για να μουλιάσουν οπότε σε μια ώρα είναι έτοιμες.
</p>
</li>
<li>
<p>Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Αφού τις σουρώσουμε και τις ξεπλύνουμε καλά τις βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο ή σε κάποιο ταψί που θα το κλείσουμε με αλουμινόχαρτο.
</p>
</li>
<li>
<p>Προσθέτουμε 4 κούπες νερό, το σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, 1/2 κ.γ. αλάτι και τις φακές μας. Σκεπάζουμε με καπάκι ή με το αλουμινόχαρτο.
Θα ρωτήσετε γιατί βάζουμε αλάτι από πριν στα όσπρια ενώ έχουμε πει ότι τα σκληραίνει. Αυτό το κάνουμε γιατί στην περίπτωσή μας θέλουμε οι φακές να μην είναι αλευρένιες αλλά να κρατούν το σχήμα τους και να είναι τραγανές.
</p>
</li>
<li>
<p>Ψήνουμε για 40 λεπτά με μια ώρα..</p>
</li>
<li>
<p>Στραγγίζουμε. Θαυμάζουμε πόσο τραγανές και νόστιμες είναι.. προσθέτουμε το ρύζι, λαχανικά ψιλοκομμένα, λάδι, ξύδι αρωματικά, τυρί…</p>
</li>
<li>
<p>Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι</p>
</li>
<li>
<p>Απολαμβάνουμε</p>
</li>
</ul>
<p> </p>
<p>http://akispetretzikis.com/</p>
</div>

Σχετικά άρθρα