Ανησυχία και έκκληση Αλαφούζου ενόψει ντέρμπι

Την ανησυχία του για την έκφραση του θυμού που όπως τόνισε έχουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού εξέφρασε ο Γιάννης Αλαφούζος ενόψει του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο πρόεδρος του “Τριφυλλιού” απηύθυνε έκκληση στους φίλους της ομάδας να στηρίξουν τους παίκτες του Γιάννη Αναστασίου χωρίς ακραίες συμπεριφορές ενώ τόνισε πως αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίσει να πάει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τότε οι “Πράσινοι” θα του παρέχουν την καλύτερη φιλοξενία. Εξάλλου, ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε στον ορισμό του Τάσου Σιδηρόπουλου, στο κοινό μέτωπο με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αλλά και στα “ύποπτα” ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου στο “Αθλητικό Μετρόπολις”:

Κύριε Αλαφούζο θα κερδίσετε στο ντέρμπι; Έχετε άγχος;

«Δεν έχω άγχος για την νίκη, ποδόσφαιρο είναι. Έχω περισσότερο άγχος για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Έχουμε καλύτερη ομάδα, καλύτερη φυσική κατάσταση και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε».

Δηλαδή φοβάστε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού;

«Δεν τους φοβάμαι. Αυτό που φοβάμαι είναι ο συγκεντρωμένος θυμός όλων αυτών των ετών. Πως θα αντιδράσουν στις στραβές διαιτητικές αποφάσεις; Η βία είναι ότι χειρότερο, διώχνει τις οικογένειες από τα γήπεδα. Από την άλλη υπάρχει θυμός, αλλά θα είναι καταστροφή οποιαδήποτε παρεκτροπή».

Ποια είναι η άποψή σας για τον διαιτητή κύριο Σιδηρόπουλο;

«Γενικά έχω ουδέτερη ως αρνητική στάση για τους διαιτητές. Δεν μιλάω με κανέναν. Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Σιδηρόπουλος είναι από τους καλύτερους, αν και μας έχει αδικήσει στο περσινό 0-3 στο Καραϊσκάκη, αφού έδωσε ένα πέναλτι που δεν ήταν».

Ποιον διαιτητή θα θέλετε;

«Δεν ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω. Τον κύριο Λάλα. Υπάρχουν διαιτητές που έχουν πονηρούς ρόλους. Υπάρχουν επόπτες που κάνουν λάθη και είναι πιο προσεχτικοί οι διαιτητές».

Πηγαίνουν παρέα σε αποστολή;

«Ναι, βεβαίως. Από αυτά που βλέπω να συμβαίνουν γύρω μας και όλα όσα έχουν δημοσιευτεί, με τις τιμωρίες διαιτητών και τις εκθέσεις παρατηρητών, βλέπουμε ότι εάν θίξει κάποιος διαιτητής τον Ολυμπιακό εξαφανίζεται. Αντιστοίχως όταν δικούν τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό οι τιμωρίες είναι πιο μικρές. Πάντως θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί σε αυτά που λέμε αφού σε εμάς ασκούν διώξεις και στους άλλους δεν γίνεται τίποτα».

Η συμπεριφορά των διαιτητών έχει να κάνει με φόβο ή με δωροδοκίες;

«Κάθε διαιτητής έχει διαφορετικά κίνητρα. Σε άλλους έχουν ανατινάξει τα μαγαζιά τους και δεν τους έχουν προσεγγίσει φιλικά. Αυτός ο θυμός που αισθάνονται οπαδοί των ομάδων, ΑΕΚτζης, ΠΑΟΚτζης, Παναθηναϊκός, είναι επικίνδυνος να εξελιχθεί σε βία. Αντιλαμβάνομαι την αντίδραση των οπαδών του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, πέρσι και φέτος, αλλά στο τέλος την πλήρωσε ο ΠΑΟΚ όχι ο Ολυμπιακός».

Περιμένετε τον κύριο Μαρινάκη στη Λεωφόρο;

«Έχει κάθε δικαιωμα να έχει. Εάν έρθει θα φροντιίουμε να του παρέχουμε την καλύτερη φιλοξενία. Όταν έρθει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ξεχνάμε το πρόσωπο και βλέπουμε το αξίωμα, του προέδρου ενός μεγάλου συλλόγου».

Ο ΠΑΟΚ είχε πει ότι καλύτερα θα ήταν να μην πήγαινε στη Τούμπα, εσείς θα του λέγατε να μην έρθει στη Λεωφόρο γιατί δεν είναι ευπρόσδεκτος;

«Να πω στον κύριο Μαρινάκη ότι ειναι ευπρόσδεκτος είναι δύσκολο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος. Υπάρχει το φερ πλέι. Ο Ολυμπιακός έχει ίσα δικαιώματα με άλλους. Από εκεί και πέρα οι προσωπικές απόψεις είναι κάτι άλλο. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται, Ειδικά από εμάς που έχουμε κάποιες αρχές. Έχουμε πάρει μέτρα και είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη φιλοξενία».

Υπάρχει μέτωπο με τον κύριο Σαββίδη και τον κύριο Μελισσανίδη;

«Έγινε μια συνάντηση με τον κύριο Σαββίδη στην Αθήνα. Δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Είναι και άλλες ομάδες, από άλλες πόλεις, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Θα το έκαναν και άλλες ομάδες εάν δεν υπήρχε ο φόβος που έχει κουρνιάσει στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει οργανωμένο μέτωπο και δεν είναι κάτι συστηματικό. Ευκαιριακά συνεργαζόμαστε σε συγκεκριμένα πράγματα. Είμαστε και ανταγωνιστές αναπόφευκτα, αλλά έχουμε κοινά σημεία που μπορούμε να συνεργαστούμε».

Κάποιοι λένε ότι υπάρχει καιροσκοπισμός και εάν βρείτε την ευκαιρία θα μαχαιρώσετε πισώπλατα τους άλλους;

«Εγώ δεν θα το κάνω. Δεν θα μαχαιρώσω ποτέ. Ελπίζω και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο. Προφανώς ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ είναι αντίπαλοι στο Πρωτάθλημα και ο ένας θέλει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του άλλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ανέντιμοι. Ο κύριος Σαββίδης πριν από δύο χρόνια, μου είχε πει ότι στη Ρωσία είχε μια ποδοσφαιρική ομάδα και παρά τις κόντρες που είχαν στα γήπεδα, μπορούσαν εκτός να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Υπήρχε συννενόηση. Έπρεπε να υπάρχει και στην Ελλάδα».

Την επόμενη σεζόν θα είναι και η ΑΕΚ, του κυρίου Μελισσανίδη…

«Και με την ΑΕΚ δεν είδατε τι έγινε; Πήγαν και άλλαξαν την ημερομηνία της ρεβάνς του Κυπέλλου! Είναι τραγικό και απίστευτο η ικανότητα του Ολυμπιακού ν’ αλλάζει τους αγώνες!».

Περιμένετε ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα με τον νέο υφυπουργό αθλητισμού τον κύριο Κοντονή. Τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε δύο φορές με τον Υπουργό δικαιοσύνης…

«Και εγώ το ελπίζω. Ο κύριος Κοντονής έκανε συναντήσεις με τους προέδρους του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και μ’ εμένα. Μάς είπε ότι θέλει να εφαρμόζονται οι νόμοι και ότι δεν θα ανεχτεί τη βία. Δείχνει μια μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Για την εγκληματική οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου, θεωρείται ότι κάποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί;

«Εάν υπάρχει εγκληματική οργάνωση θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Υπάρχουν χειραγωγημένα παιχνίδια; Υπάρχει φωτιά, γιατί καπνός υπάρχει με τα 21 ύποπτα ματς…

«Φοβάμαι ότι υπάρχουν χειραγωγημένα παιχνίδια στην Ελλάδα. Στήνονται παιχνίδια. Όμως όσες ομάδες κατηγορούνται δεν σημαίνει ότι είναι ένοχες. Όταν παίζουν δύο ομάδες, συνήθως μόνο η μια στήνει. Όμως όλα αυτά είναι ενδείξεις. Σοβαρές, αλλά πως αποδεκνύονται; Πρέπει να κινηθεί η δικαιοσύνη και να μην ελέγχονται όλα επιφανειακά. Δημοσιογραφικά γνωρίζω ότι στην εγκληματική οργάνωση είναι και μέλη δικαστικών. Σφίγγει ο κλοιός πίσω από αυτό το σύστημα και φοβούνται».

Πως γίνεται να ποντάρουν στοιχηματικά στο ματς του Ολυμπιακού με τη Βέροια πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που πονταρίστηκαν στον αγώνα της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα;

«Είναι ανεξήγητο. Μπαίνει στα όρια της κόλασης ελληνικού ποδοσφαίρου».

Κάποιοι βγάζουν λεφτά;

«Σαφώς. Με τα στοιχεία που παραθέσατε είναι λογικό. Ζηλεύω τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Ισπανούς. Δεν έχω δει στο Μπαρτσελόνα – Ρεαλ να γίνονται επεισόδια και καταστροφές και γι’ αυτό ανησυχώ για την Κυριακή. Κάνω έκκληση στους οπαδούς του Παναθηναϊκού να μείνουν μακριά από κάθε έννοια βίας».

Στη λίστα με τα ύποπτα παιχνίδια είναι ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός, σε 6 -7 παιχνίδια; Πως το σχολιάζετε;

«Δεν νομίζω ότι το θέμα είναι ποσοστικό. Η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει, εάν αποδειχθεί ότι είναι χειραγωγημένα, ποιος τα έστησε; Και ένα να έχει στήσει κάποιος είναι έγκλημα. Ξέρω επίσης περιπτώσεις προέδρος που λένε στις ομάδες τους να μην παίξουν καλά ή λένε σε παίκτες να μην παίξουν, για να μην γίνουν στόχος του ισχυρού! Γνωρίζω περιπτώσεις, αλλά δεν μπορώ να αποδείξω ότι έχουν παρέμβει πρόεδροι για να συμβεί αυτό».

Για επίλογο ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

«Εύχομαι να περιοριστεί η βία από τα γήπεδα. Κάνω έκκληση στους οπαδούς του Παναθηναϊκού να είναι συγκρατημένοι. Γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το ποδόσφαιρο και πρέπει να βοηθήσουν σε αυτό».

Σχετικά άρθρα