Ασβέστιο και οστεοπόρωση: Μύθοι και αλήθειες

<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Οι Αμερικανίδες παίρνουν καθημερινά περισσότερο ασβέστιο από κάθε άλλη γυναίκα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και όμως έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Η σόδα όπως και άλλα υγρά διέρχονται τον στόμαχο και φτάνουν στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται γρήγορα στο αίμα από τις λάχνες του βλεννογόνου του.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Το ασβέστιο ρυθμίζει το σχηματισμό ενζύμων και ορμονών. Εμπλέκεται στην ενεργοποίηση αρκετών ενζύμων. Το αμινοξύ λυσίνη χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Οι γυναίκες αθλήτριες και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες οργανικού ασβεστίου, εξαιτίας των χαμηλότερων επιπέδων οιστρογόνων που έχουν</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Για να απορροφηθεί το ασβέστιο χρειάζεται στο στόμαχο ένα περιβάλλον κατάλληλο για την πέψη και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών παράγουν περίπου το 25% των οξέων του στομάχου σε σχέση με αυτό που παράγουν αυτοί των 20 ετών. Ακόμη είναι γνωστό ότι το 40% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών δεν έχουν επαρκή ποσά οξέων στο στομάχι τους για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και μάλιστα χωρίς την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αλκάλεων (διττανθρακικό ασβέστιο και φωσφορικό ασβέστιο).</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Η διατήρηση ενός θετικού ισοζυγίου ασβεστίου στον οργανισμό εξαρτάται από την διαιτητική πρόσληψη και την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο. Άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες ζωικών λευκωμάτων (ειδικά γαλακτοκομικά) είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερους ρυθμούς απώλειας οστικής μάζας. Διότι η πρόσληψη αυτών των τροφών αυξάνει την παραγωγή οξέων στο αίμα, τα οποία εξουδετερώνονται από τα ρυθμιστικά συστήματα των οστών, οπότε και κινητοποιείται το ασβέστιό τους. Ακόμη και όταν τρώει κανείς 1400 mg ασβεστίου καθημερινά, χάνει το 4% της οστικής του μάζας κάθε χρόνο, αν καταναλώνει τροφές με πολλά ζωικά είδη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Το αγελαδινό γάλα είναι η μεγαλύτερη πηγή ασβεστίου και ζωικής πρωτεΐνης (λευκώματος). Έθνη που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και ζωικών λευκωμάτων έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας από νόσους των οστών. Η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα όπου λείπει το ασβέστιο από την τροφή. <strong>Η οστεοπόρωση οφείλεται σε απώλεια του ασβεστίου.</strong> Οι μεγάλες ποσότητες λευκωμάτων που υπάρχουν στο γάλα προκαλούν απώλεια του 50% του ασβεστίου που αποβάλλεται με τα ούρα. Μ’ άλλα λόγια διπλασιάζοντας την πρωτεϊνική πρόσληψη θα υπάρξει απώλεια 1-1,5 της μάζας του σκελετού ανά έτος σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν μία τέτοια γυναίκα χάνει 1-1,5% των οστικής της μάζας το χρόνο, σε 20 χρόνια τι θα γίνει; Όταν επέλθει η οστεοπόρωση τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα θα είναι υψηλά (διότι απομακρύνεται από τα οστά).</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Για να απορροφηθεί το ασβέστιο χρειάζεται ανάλογες ποσότητες και μαγνησίου. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μικρές ποσότητες μαγνησίου. Χωρίς την παρουσία του μαγνησίου ο οργανισμός απορροφά το 25% του διαθέσιμου για απορρόφηση ασβεστίου του γάλακτος και των προϊόντων του. Οι γυναίκες που έχουν υψηλό λόγο ζωικών/φυτικών τροφών στο διαιτολόγιό τους είναι πιο βαριές (παχύσαρκες) και προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες λευκωμάτων. Αυτές έχουν σημαντικά αυξημένο ρυθμό απώλειας οστικής μάζας, σε σχέση μ’ εκείνες που είναι χορτοφάγες. Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες ζωικές τροφές έχουν 4 φορές υψηλότερο ρυθμό απώλειας οστού και καταγμάτων πλευρών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το γάλα αποκαλείται «υγρό κρέας».</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Γράφει ο Κώστας Μαυροματίδης<br />http://renalkomotini.gr<br /></span></p>

Σχετικά άρθρα