Κρίση παντού εκτός από το ποδόσφαιρο

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία, οι ομάδες την τελευταία πενατετία επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα σε μετεγγραφές παικτών.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τον Αθλητισμό γνωστό και ως Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES Football Observatory). Σύμφωνα με την έκθεση, τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τις ομάδες των πέντε μεγάλων Λιγκών της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) για μεταγραφές από τη σεζόν 2009/10 έως σήμερα, παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρατηρείται αύξηση των δαπανών από τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής πυραμίδας γεγονός που ενισχύει την κυριαρχία των οικονομικά εύρωστων συλλόγων.  
Την περίοδο 2009/10, οι συγκεκριμένες 98 ομάδες, στις οποίες έγινε η μελέτη, δαπάνησαν για μετεγγραφές παικτών 6.900.000.000 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο, 70.400.000 ευρώ ανά σωματείο. Το ποσό αυτό αυξήθηκε την περίοδο 2014/15 σε 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 87.700.000 ευρώ ανά σωματείο. Πρόκειται για μια αύξηση, της τάξεως του 24,5%.
Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση στην Πρέμιερ Λιγκ. Το 2009, το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 2,43 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2014 έφτασε τα 3,43 δισεκατομμύρια. Ετσι ενώ το 2009, σε σύγκριση με το συνολικό ποσό των πέντε λιγκών, η Πρέμιερ Λιγκ είχε δαπανήσει το 35%, το 2014 έφτασε το 40%. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του παρατηρητηρίου, η έκρηξη των εσόδων από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την περίοδο 2016-2019 θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της συγκεκριμένης λίγκας.

Φυσικά οι ομάδες που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις στην βαθμολογία είναι αυτές που δαπάνησαν και τα περισσότερα χρήματα. Η μελέτη δείχνει ότι οι σύλλογοι που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, τη σεζόν 2009/10 δαπάνησαν κατά μέσο όρο 189 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος το ποσό έφτασε τα 278 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 47%).
Θα μπορούσε κανείς ότι από όλο αυτό το παζάρι, κερδίζουν και ομάδες από τις μικρότερες λίγκες, δηλαδή ομάδες άλλων χωρών. Ομως η πραγματικότητα είναι ότι το 70.5% των χρημάτων που δαπανήθηκαν την τελευταία σεζόν πήγε σε ομάδες από τις ίδιες πέντε λίγκες.  
Στην έκθεση του το παρατηρητήριο τονίζει ότι ο στόχος των λιγκών θα πρέπει να είναι η οικονομική ισότητα μεταξύ των συλλόγων προκειμένου να επέλθει η ανταγωνιστική ισορροπία. Προτείνει μάλιστα ως αποτελεσματικό μέτρο, όταν ένας παίκτης κάνει μετεγγραφή, να εισπράττουν υψηλά ποσά οι ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί στην καριέρα του, ανάλογα με τον αριθμό επίσημων αγώνων που έχει σε αυτές.

Σχετικά άρθρα