Ο Λούκα στο… πιάτο σας (video+pic)

Ένας από τους βασικούς μεταγραφικούς στόχους του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και της ΑΕΚ στη Βραζιλία, φέρεται πως είναι ο Λούκα. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός της Κρισιούμα (που πρόσφατα υποβιβάστηκε ως ουραγός από τη Serie A του πρωταθλήματος Βραζιλίας), είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό και το pamesports.gr σας τον προσφέρει στο… πιάτο.

Επειδή έχει επικρατήσει μεγάλη σύγχυση για τη θέση στην οποία αγωνίζεται και αρκετοί τον αναφέρουν ως δεξί εξτρέμ, “τρέξαμε” στο instatscout μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες scouting ποδοσφαιριστών, όπου και αντλήσαμε όλα τα στοιχεία για τον υποψήφιο μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ.

Καταρχήν είναι δεξιοπόδαρος και έχει συμβόλαιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2016. αυτό σημαίνει ότι η ΑΕΚ για να τον αποκτήσει θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κρισιούμα, ή και των ατζέντηδων που τον εκπροσωπούν (και όλοι γνωρίζουν πως στις χώρες της Νοτίου Αμερικής, χάνει η μάνα το παιδί με τα συμβόλαια).

Η θέση του είναι κατά 35% αριστερό εξτρέμ και 35% ψευτοεννιάρι, ενώ ως δεξί εξτρέμ αξιολογείται μόνο κατά 28%. Τα συγκεκριμένα ποσοστά βγαίνουν μετά από ανάλυση του που κινείται ο παίκτης στο γήπεδο ανά παιχνίδι και δεν είναι… ενδεικτικά – φανταστικά όπως στο Football Manager.

Στα τελευταία 47 παιχνίδια που έχει παίξει και η συγκεκριμένη πλατφόρμα του έχει προσθέσει στο φάκελο, έχει συνολικό χρόνο συμμετοχής 3469′ και έχει σημειώσει 10 γκολ. Έχει δώσει επίσης 5 ασίστ ενώ έχει αντικρίσει και 12 φορές την κίτρινη κάρτα (αριθμός υπερβολικά μεγάλος).

Περνώντας στα επί μέρους στατιστικά, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι έχει 1,2 πάσες “κλειδιά” ανά αγώνα. Κάνει 2,3 σουτ ανά παιχνίδι και τρεις πετυχημένες ντρίμπλες (ποσοστό επιτυχίας 49%). Τα γεμίσματά του ή οι σέντρες, του είναι λιγότερες από δύο ανά ματς (μόλις 1,83).

Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της μπάλας έχει 18 (39%), ενώ στον αέρα μόλις 4 (32%). Για το δεύτερο τομέα πάντως δεν τον βοηθάει και το ύψος του (1,78 μ.). Κάνει 2,3 τάκλιν σε κάθε ματς (με ποσοστό επιτυχία 50%), ενώ δίνει 36 πάσες (με ποσοστό ακρίβειας 71%). Ο μέσος όρος επίτευξης γκολ δε, είναι μόλις 0,3 γκολ ανά παιχνίδι…

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Λούκα είναι ένας παίκτης που μπορεί να χαρακτηριστεί ως… αντί – Μάνταλος, ή ως αντί – Μπαρμπόσα, αφού ως επί το πλείστον κινείται σε αυτές τις δύο θέσεις και η δουλειά του είναι να πασάρει και να δημιουργεί.

Θυμίζει -μπορώ να πω- κάποια από τα στοιχεία του Λεονάρντο. Αυτό εξηγεί επίσης σε μεγάλο βαθμό γιατί η περίπτωση του Μαρτίνες του Παναιτωλικού (που είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας) έχει μπει εδώ και καιρό στον “πάγο”.

Σχετικά άρθρα