Έτσι πάνε 8άδα οι «αιώνιοι» (Τα σενάρια)

Ο Παναθηναϊκός μετά και την ήττα από την Ζαλγκίρις στο Κάουνας έχει μπει σε περιπέτειες σχετικά με την κατάκτηση της 4ης θέσης στον όμιλο που δίνει το εισιτήριο για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.
Η Μπαρτσελόνα βέβαια έκανε δώρο την περασμένη αγωνιστική στο Παναθηναϊκό, επικρατώντας της Μακάμπι, δώρο το οποίο οι νταμπλούχοι πρέπει να εκμεταλλευτούν.
Μπορεί ο βασικός στόχος της ομάδας στην αρχή της περιόδου να ήταν η πρόκριση στο Top-16 ωστόσο εκείνος αναθεωρήθηκε αφού οι πράσινοι έδειξαν ικανοί να πάρουν θέση στην 8άδα. Η ομάδα του Ιβάνοβιτς βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας έχοντας 5 νίκες και ισάριθμες ήττες.
Ζαλγκίρις και Άλμπα Βερολίνου είναι εκείνες οι ομάδες που απειλούν να αφήσουν εκτός τον Παναθηναϊκό. Η Ζαλγκίρις έχει 4 νίκες και 6 ήττες όσες και η Άλμπα. Η Μακάμπι από την άλλη μεριά που βρίσκεται στην 3η θέση έχει 6 νίκες και 4 ήττες.
Ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με την Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ αύριο ενώ η Άλμπα υποδέχεται στο Βερολίνο την προβληματική Γαλατασαράι. Η Μακάμπι στο Γιαντελιάου παίζει με την μαχητική Ζαλγκίρις και οι Λιθουανοί αν βρεθούν σε καλή μέρα μπορεί να κάνουν τη ζημία στους Ισραηλινούς.
11η αγωνιστική:
Μακάμπι – ΖαλγκίριςΆλμπα – ΓαλατασαράιΠαναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης
Για την 12η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός έχει μία θεωρητικά εύκολη έξοδο καθώς αντιμετωπίζει την Γαλατασαράι. Ενώ η πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται τη Μακάμπι. Η Ζαλγκίρις κοντράρεται με την Μπαρτσελόνα στο Κάουνας ενώ η Άλμπα υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα.
12η αγωνιστική:
Ζαλγκίρις – ΜπαρτσελόναΆλμπα – Ερυθρός ΑστέραςΓαλατασαράι – Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης – Μακάμπι
Οι πρωταθλητές Ελλάδας διασταυρώνουν τα ξίφη τους με την Άλμπα στο ΟΑΚΑ για την 13η αγωνιστική. Ενώ η Μακάμπι παίζει με την Γαλατά στο Τελ Αβίβ. Ζαλγκίρις και Ερυθρός Αστέρας κοντράρονται τέλος στο Κάουνας.
13η αγωνιστική:
Μακάμπι – ΓαλατασαράιΠαναθηναϊκός – ΆλμπαΖαλγκίρις – Ερυθρός Αστέρας
Στην τελευταία αγωνιστική, εκεί που ουσιαστικά θα κριθούν όλα, ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται στο Βελιγράδι για το παιχνίδι με τον Αστέρα. Η Άμπα θα παίξει με την Μακάμπι στο Βερολίνο και η Ρεάλ στη Μαδρίτη θα υποδέχεται την Ζαλγκίρις.
14η αγωνιστική:
Άλμπα – ΜακάμπιΕρυθρός Αστέρας – ΠαναθηναϊκόςΡεάλ Μαδρίτης – Ζαλγκίρις.
Ας πιάσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τη λογική και από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός θεωρητικά μπορεί να πάρει 2 νίκες στα εναπομείναντα 4 παιχνίδια και αυτά δεν είναι άλλα από εκείνα με τη Γαλατά και με την Άλμπα. Πιθανότητες έχει και με τον Ερυθρό Αστέρα. Αν οι πράσινοι κατακτήσουν 2 νίκες τότε θα τελειώσουν με ρεκόρ 7-7. Η Ζαλγκίρις έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα και δεν είναι καθόλου απίθανο να μην καταφέρει να πάρει νίκη στα 4 παιχνίδι. Το ματς που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη των Λιθουανών είναι αυτό με τον Αστέρα. Αυτόματα σημαίνει πως οι Λιθουανοί θα τελειώσουν με ρεκόρ 5-9.
Σχετικά με την Άλμπα Βερολίνου (4-6) ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι αφού η νίκη στη Γερμανία ίσως αποδειχθεί καθοριστική. Αν ο Παναθηναϊκός πάρει τη νίκη στο ΟΑΚΑ τότε θα έχει τον πρώτο λόγο καθώς οι Γερμανοί θα χρειάζονται ένα μίνι θαύμα. Οι πράσινοι θα πρέπει να χάσουν σε όλα τα παιχνίδια και η Άλμπα να πάρει Γαλατασαράι, Ερυθρό Αστέρα και Μακάμπι. Ο Παναθηναϊκός καθαρίζει με νίκη στο ΟΑΚΑ επί των Γερμανών.
Όσον αφορά τη Μακάμπι την οποία κυνηγάει η ομάδα του Ιβάνοβιτς, τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά για τους πράσινους. Και εδώ αποδεικνύεται σημείο κλειδί το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ που ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα. Οι Ισραηλινοί μοιάζουν να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την 3η θέση. Η ομάδα του Λαού μπορεί να πάρει 3/4 νίκες και ο Παναθηναϊκός (αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο) δεν έχει καμία τύχη αφού ακόμα και με 4/4 στην ισοβαθμία θα είναι από κάτω.
Ολυμπιακός 
Ο Ολυμπιακός με την ήττα στο ΣΕΦ από την Φενερμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες σχετικά με τον στόχο που έχει για την πρόκριση με πλεονέκτημα έδρας.
Οι ερυθρόλευκοι είναι στην 3η θέση της βαθμολογίας κάτω από την Φενέρ. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν με ρεκόρ 8-2, όσο έχει και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Ολυμπιακός στοχεύει στην 1η ή την 2η θέση. Ας δούμε το πρόγραμμα για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και να… δημιουργήσουμε σενάρια πρόκρισης με πλεονέκτημα έδρας.
Για την 11η αγωνιστική ο Ολυμπιακός κοντράρεται στην Ισπανία με την Λαμποράλ Κούτσα, ενώ η Φενέρμπαχτσε υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο. Η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη μάχεται με την Ουνικάχα Μάλαγα στην Ισπανία.
11η αγωνιστική:
Μάλαγα – ΤΣΣΚΑΦενερ – Αρμάνι Λαμποράλ – Ολυμπιακός
Για την 12η αγωνιστική ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον «Ντούντα» και την Ανατολού Εφές. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει εύκολο έργο απέναντι στη Νίζνι ενώ η Φενέρ κοντράρεται με τη Μάλαγα.
12η αγωνιστική:
Φενέρ – ΜάλαγαΟλυμπιακός – Ανατολού ΕφέςΝίζνι – ΤΣΣΚΑ
Ο Ολυμπιακός έχει το πιο δύσκολο παιχνίδι στην 13η αγωνιστική με αντίπαλο της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, ενώ η Φενέρ ταξιδεύει στην Ισπανία για το παιχνίδι με την Λαμποράλ Κούτσα.
13η αγωνιστική:
Λαμποράλ – ΦενέρΤΣΣΚΑ – Ολυμπιακός
Στην τελευταία και πιο κρίσιμη αγωνιστική ο Ολυμπιακός έχει εύκολο έργο αφού παίζει στο ΣΕΦ με τη Νίζνι. Η Φενέρμπαχτσε υποδέχεται την Ανατολού Εφές και η ΤΣΣΚΑ παίζει με την Αρμάνι στο Μιλάνο.
14η αγωνιστική:
Φενέρ – Ανατολού ΕφέςΑρμάνι – ΤΣΣΚΑ Ολυμπιακός – Νίζνι
Ο Ολυμπιακός μπορεί ακόμα και χωρίς τον Σπανούλη να πάρει το παιχνίδι με την Λαμποράλ αύριο και από εκεί και πέρα εξαιρουμένου του παιχνιδιού με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα έχει πολλές πιθανότητες να κάνει το 3/4 και να τελειώσει με 11-3.
Το παιχνίδι με τη Ανατολού Εφές είναι το πιο αμφίρροπο καθώς η ομάδα του Σφαιρόπουλου μπορεί να γνώρισε την ήττα από τους Τούρκους στην Πόλη ωστόσο αυτή αποτελεί τη μοναδική εκτός έδρας ήττα. Οι ερυθρόλευκοι έχουν το παιχνίδι αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο. Για το ματς με τη Νίζνι δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε.
Από την άλλη μεριά η Φενέρμπαχτσε έχει ελαφρώς πιο εύκολο πρόγραμμα και έχει το δικαίωμα στην ήττα (αν θεωρήσουμε πως ο Ολυμπιακός δεν θα τα καταφέρει στη Μόσχα) καθώς οι Τούρκοι έχουν το πάνω χέρι σε ισοβαθμία με τους ερυθρόλευκους. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τέλος έχει ουσιαστικά μία δύσκολη αποστολή και αυτή δεν είναι άλλη από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Μπορεί να κάνει το 4/4 αλλά αν ο Ολυμπιακός καταφέρει ακόμα και με ήττα να κρατήσει τη διαφορά τότε θα έχει κάνει τεράστιο βήμα προς το στόχο του.
Πάντως ο Ολυμπιακός έχει δύο πολύ κρίσιμα παιχνίδια. Εκείνα με την Εφές και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αν η ομάδα του Σφαιρόπουλου δεν τα καταφέρει κόντρα στους Τούρκους τότε η νίκη με την ΤΣΣΚΑ είναι απαραίτητη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ δύσκολο έργο και εδώ φαίνεται τη κρισιμότητα της ήττα από την Φενέρ στο ΣΕΦ.

Σχετικά άρθρα