Η Πάτρα έβαλε τα πρώτα «Καλάθια Αγάπης» (pics)

Ο ΕΣΑΚΕ εγκαινίασε με επιτυχία από την Πάτρα την νέα εκστρατεία κοινωνικής προφοράς, τα «Καλάθια Αγάπης», στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώνονται τρόφιμα για άπορες οικογένειες σε πόλεις που αγωνίζονται ομάδες της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.
 
Η πρώτη προσπάθεια έγινε με την συνεργασία της ΚΑΕ Απόλλωνας Πάτρας Carna, της Ιεράς Μητρόπολης Πάτρας και του Δήμου Πατρέων. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης με την συμβολή των φιλάθλων των «Φρουρών της Αχαΐας» και των εταιρειών ΛΟΥΞ, CARNA, ΚΡΟΝΟΣ, ΧΙΩΝ, STEGNO, Πατραϊκή Ζυθοποιία – ΔΙΩΝΗ. Τα 50 «Καλάθια Αγάπης», που δημιουργήθηκαν διατέθηκαν σε άπορες οικογένειες της Πάτρας, που παρακολούθησαν την χθεσινή (21/3) αναμέτρηση του Απόλλωνα Carna με αντίπαλο το Ρέθυμνο Aegean για την 21η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.
 
«Μια κοινωνία αγάπης ο αθλητισμός»
 
Πριν την έναρξη της συνάντησης δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, χαρά και συγκίνηση γιατί βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο για έναν ιερο σκοπό. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στον κ. Πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ για την πρωτοβουλία της αγάπης μέσα από την οποία φαίνεται το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού. Έλεγα προηγουμένως ότι ο αθλητισμός ούτως ή άλλως έχει κοινωνικό πρόσωπο, είναι μια κοινωνία προσώπων, μια κοινωνία αγάπης που δεν περιορίζεται στα στενά αθλητικά όρια και πλαίσια. Με την ευκαιρία του αγώνα Απόλλωνα Πάτρας και Ρεθύμνου σε συνεργασία του Συλλόγου με τον ΕΣΑΚΕ, την Ιερά Μητρόπολη, το Δήμο Πατρέων, τους χορηγούς και τους φορείς συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και άλλα αγαθά για ανθρώπους αδελφούς μας, οι οποίοι λόγω της σοβούσης πολυεπίπεδης κρίσεως αντιμετωπίζουν ποικίλες ανάγκες. Είναι μια συμβολική πράξη αγάπης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο καθόσον τα καλάθια δεν θα βάζουμε μόνο στον αθλητισμό, και ευχόμεθα να είναι πάντα καλάθια επιτυχίας για τον Απόλλωνα αλλά και για όλους τους αθλητάς που αθλούνται μέσα στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας. Είναι και τα Καλάθια Αγάπης που πρέπει να τα βάζουμε στη ζωή».
 

 
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Πατρών επισήμανε: «Συγχαίρω και επαινώ γι’ αυτή την ωραία προσπάθεια και εύχομαι στα αθλητικά σωματεία τα οποία συνεργάζονται για όλη αυτή την προσπάθεια και την προσφορά της αγάπης να έχουν κάθε ευλογία από το Θεό διότι, αυτή η προσφορά δεν είναι προς τον άνθρωπο. Είναι προσφορά προς τον ίδιο το Θεό και μάλιστα ενόψει των ημερών του Πάσχα γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Θεός κενούται, η αγάπη χαρίζεται προσφέρεται, σταυρώνεται και αναστένεται για τη δική μας σωτηρία. Συγχαρητήρια θερμά και εύχομαι η ομάδα του Απόλλωνα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας να είναι νικήτρια. Καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητάς, υγεία και ευλογία στη ζωή τους». 
 
«Να συνεχιστεί η προσπάθεια και σε μονιμότερη βάση»
 
«Εκ μέρους του Δήμου Πάτρας και του κοινωνικού οργανισμού που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια τον ΕΣΑΚΕ, τις ομάδες και τους χορηγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκδήλωσης αλληλεγγύης», δήλωσε ο Θεόδωρος Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις προσφέρουν έστω μία προσωρινή ανακούφιση σε πολλούς συμπολίτες μας. Σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε μια πιο δύσκολη θέση. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να είναι σε μια μονιμότερη βάση. Αυτό προσπαθούμε κι εμείς στο Δήμο να πετύχουμε αλλά είναι πολύ δύσκολο λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης όλων των Δήμων, και στο δικό μας. Είναι κάτι που διεκδικούμε από την καινούργια κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει τους δήμους και να μας δώσει τη δυνατότητα για περισσότερο προσωπικό, ώστε να παρέχουμε όλες αυτές τις υπηρεσίες προς τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη. Κι αυτή η προσπάθεια που προσφέρουμε τώρα είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Σκεφτείτε ότι οι ανάγκες στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας συνεχώς αυξάνονται. Πριν ενάμιση χρόνο οι οικογένειες που βοηθούσαμε ήταν περίπου 700, σήμερα έχουν διπλασσιαστεί και συνεχώς δεχόμαστε και καινούργιες αιτήσεις». 
 

 
«Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και συνεχώς επιδεινώνεται», συνέχισε ο κ. Τουλγαρίδης και υπογράμμισε: «Έχει μεγάλη σημασία να παλέψουμε όλοι μας για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης με την έννοια ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες να πάψουν να υπάρχουν. Η ανεργία, οι μειωμένοι μισθοί, τα χαράτσια κ.ο.κ. Θα πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Ολάκερη ζωή με δικαιώματα και όχι μισή ή υποβαθμισμένη. Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στις ομάδες του μπάσκετ και τον ΕΣΑΚΕ για μια προσπάθεια που δείχνει ότι ήμαστε άνθρωποι κι έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτές τις δράσεις τους. Ιδιαίτερα για τον Απόλλωνα να έχει καλή πορεία στο πρωτάθλημα και ει δυνατόν να κατακτήσει και το Κύπελλο».
 
«Ο ΕΣΑΚΕ προσπαθεί να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες»
 
«Από την πλευρά μου δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα με τους προλαλήσαντες, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη και τον εκπρόσωπο του Δήμου Πατρέων», ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργου Χαλβατζάκη, ο οποίος επισήμανε: «Η δράση αυτή του ΕΣΑΚΕ ξεκινάει σήμερα από την πανέμορφη πόλη της Πάτρας. Είναι μια προσπάθεια του συνδέσμου να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους του μπάσκετ και όλη την κοινωνία γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει η πατρίδα μας με τη μεγάλη οικονομική κρίση που διερχόμαστε. Η δράση αυτή δεν εξαντλείται σήμερα εδώ στην Πάτρα. Θα συνεχίσουμε κάθε εβδομάδα και σε μία άλλη περιοχή της χώρας μας όπου αγωνίζονται επαγγελματικές ομάδες. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε την αντίστοιχη δράση στον Κόροιβο Αμαλιάδας, θα πάμε στα Τρίκαλα, στη Δράμα, στο Ρόδο, στο Ρέθυμνο. Θα επεκταθούμε παντού. Ο ΕΣΑΚΕ προσπαθεί μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και των δυνατοτήτων του να βοηθήσει όσο μπορεί τις ευπαθείς ομάδες. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να τονίσω ότι αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και από κάθε μια ΚΑΕ ξεχωριστά. Το κοινωνικό πρόγραμμα που έχουν από την αρχή της χρονιάς είναι πραγματικά αξιέπαινο. Προσφέρουμε όλοι μας ότι μπορούμε στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη». 
 

 
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια για να είναι απολύτως πετυχημένη, τον Απόλλωνα Πάτρας, τον πρόεδρό του και τους αγνούς φιλάθλους της Πάτρας, οι οποίοι βοηθάνε μαζί με τους χορηγούς στη συγκέντρωση των αγαθών τα οποία θα δοθούν σε άπορες οικογένειες», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. «Οικογένειες που θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν τα παιχνίδια δωρεάν. Είναι μια προσφορά που μπορούμε να κάνουμε σαν ΕΣΑΚΕ σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δείτε και άλλες δράσεις του ΕΣΑΚΕ που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σας ευχαριστώ πολύ». 
 
«Πιστεύουμε πραγματικά στην αξία της κοινωνικής προσφοράς»
 
«Να σας καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τον ΕΣΑΚΕ που επέλεξε την Πάτρα και τον Απόλλωνα για να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο πρόγραμμα προς τους συμπολίτες μας», δήλωσε αρχικά ο Κώστας Καραπάνος πρόεδρος της ΚΑΕ Απόλλων Carna και συνέχισε: «Να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο για την αγάπη με την οποία περιέβαλε αυτή τη δράση και το Δήμο Πατρέων που έχει αναλάβει την αποστολή των Καλαθιών Αγάπης».
 

 
«Ο Απόλλων Carna στηρίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, όχι από υποχρέωση, αλλά γιατί σ’ αυτό το Σύλλογο πιστεύουμε πραγματικά στην αξία της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο κ Καραπάνος και εξήγησε: «Το έχουμε αποδείξει διαχρονικά, βοηθώντας ιδρύματα και άπορες οικογένειες της πόλης, διοργανώντας εθελοντικές αιμοδοσίες, παραχωρώντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας για φιλανθρωπικές συναυλίες και με πολλούς άλλους τρόπους. Για εμάς στον Απόλλωνα Carna, η έννοια της κοινωνικής προσφοράς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις αξίες που πρεσβεύει ο Αθλητισμός. Στηρίζουμε την δράση του ΕΣΑΚΕ «Καλάθια Αγάπης» και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε ανάλογη πρωτοβουλία που θα αναλάβει στο μέλλον. Ευχαριστούμε –και πάλι- τον ΕΣΑΚΕ που επέλεξε την Πάτρα και τον Απόλλων Carna για να ξεκινήσει την κοινωνική δράση «Καλάθια Αγάπης», και φυσικά ευχαριστούμε τους φιλάθλους που πρόσφεραν βοήθεια σε άπορους συνανθρώπους μας».  
 
Και ο πρόεδρος των «Φρουρών της Αχαΐας» πρόσθεσε: «Καλούμε και τους φιλάθλους όλων των πόλεων που θα λάβουν μέρος στην εκστρατεία «Καλάθια Αγάπης» να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία του ΕΣΑΚΕ, και να θυμούνται: Δεν περιμένουμε πολλά από λίγους, αλλά λίγα από πολλούς. Σας ευχαριστώ».

Σχετικά άρθρα