Πλατινί: «Ωρα για ποδοσφαιρική αστυνομία»

Περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνητικές αρχές στη μάχη κατά του ρατσισμού, της βίας και των στημένων αγώνων ζήτησε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, δήλωσε.
Τόνισε ότι η αύξηση του εθνικισμού και του εξτρεμισμού στην Ευρώπη αντανακλάται στα γήπεδα και ότι, μετά από αρκετά πρόσφατα περιστατικά βίας από οπαδούς, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κινδυνεύει να επιστρέψει στις σκοτεινές ημέρες της δεκαετίας του 1980.
“Υπάρχουν μάχες που δεν τελειώνουν ποτέ, στις οποίες δεν μπορούμε ποτέ να μειώσουμε την επαγρύπνηση», δήλωσε ο Μισέλ Πλατινί στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της UEFA.
“Σκέφτομαι τις προσπάθειές μας να εξαλείψουμε τα στημένα παιχνίδια, το ντόπινγκ, τη βίας, τον ρατσισμό και άλλες μορφές διακρίσεων. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε όλοι δεί εικόνες που νόμιζα ότι ανήκαν στο παρελθόν. Κάποιοι από μας ζήσαμε αυτό το παρελθόν από πρώτο χέρι. Στην περίπτωσή μου, ήταν ακριβώς πριν από 30 χρόνια», δήλωσε ο Μισέλ Πλατινί, αναφερόμενος στο 1985 και στην τραγωδία του Χέιζελ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στις Βρυξέλλες, όπου 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
“Σε αυτές τις μάχες που δίνουμε, αισθάνομαι ότι έχουμε αφεθεί στη μοίρα μας. Και όμως, αυτές είναι μάχες που μπορεί να κερδηθούν μόνο με τη βοήθεια των δημόσιων αρχών. Δεν είμαστε νομοθέτες, δικαστές ή αξιωματικοί της αστυνομίας. Ως εκ τούτου, θέλω να ανανεώσει την έκκλησή μου για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό από τις δημόσιες αρχές, έτσι ώστε να καταφέρουμε να αποφύγουμε την πιθανόιτητα να ξαναζήσουμε τις σκοτεινές ημέρες του ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, ένα παρελθόν, στο οποίο χούλιγκαν και κάθε λογής φανατικών έφτασαν σε πυροβολισμούς σε ορισμένες ευρωπαϊκά γήπεδα».
Ο Μισέλ Πλατινί πρότεινε: «Χρειαζόμαστε σκληρότερη πολιτική στις απαγορεύσεις εισόδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και – θα το πω και πάλι – τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αστυνομίας».
Ο Πλατινί Πλατινί, υποσχέθηκε να κάνει δημοκρατικότερη την ΟΥΕΦΑ και να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των παικτών, των συλλόγων και των λιγκών.
«Ήρθε η ώρα να καλέσουμε κάποια ή όλα αυτά τα τμήματα της ποδοσφαιρικής οικογένειας να καθίσουν μαζί μας στο τραπέχει.
Και πρόσθεσε:. «Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν απλό συναθλητή – το πολύ καπετάνιο σας, αλλά όχι καπετάνιο ενός πλοίου που ταλαιπωρεί η καταιγίδα. Είμαι απλά ο αρχηγός μιας ομάδας που κερδίζει».
Σήμερα είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ωστόσο η παραμονή του Μισέλ Πλατινί στο ανώτατο αξίωμα θεωρείται δεδομένη καθώς δεν έχει υποβληθεί άλλη υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου.

Σχετικά άρθρα