Αύγουστος Κορτώ: Η ζωή του, ο σύζυγός του και η κόντρα με τον Βερύκιο thumbnail

Αύγουστος Κορτώ: Η ζωή του, ο σύζυγός του και η κόντρα με τον Βερύκιο

Ο Αύγουστος Κορτώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.Το κανονικό του όνομα είναι Πέτρος Χατζόπουλος. Ο Αύγουστος Κορτώ χρωστά την επινόησή του στο Ονειρόδραμα του Στρίντμπεργκ και στην απέραντη πλήξη και δυσφορία της μετεφηβείας του όπως λέει ο ίδιος σε παλαιότερη συνεντευξή του 


Συγγραφέας έγινε επειδή έγραψε, κι όχι επειδή το σχεδίαζε. Κι από βιβλίο σε βιβλίο, εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς πρόγραμμα ή πλάνο. Ο αυτοπροσδιορισμός του είναι τρομερά ρευστός, γι' αυτό και γράφει συνέχεια."Η φαντασία μου δεν κάθεται και καθόλου ήσυχη. Κι όσο γράφω, αισθάνομαι θεός"


 


Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΊΑ  "Το βιβλίο της Κατερίνας" 

Ένα έργο που είναι μυθιστόρημα αλλά έχει τα χαρακτηριστικά της αυτοβιογραφίας. Ξεκινάει από το τέλος της Κατερίνας, της μητέρας του συγγραφέα ο οποίος αφηγείται τη ζωή της με το τέρας της μανιοκατάθλιψης.


Ο Αύγουστος, ο γιος της, καταγράφει με ειλικρινή και καθηλωτικό τρόπο την καθημερινή μαρτυρική ζωή της Κατερίνας, τη μάχη της και τις σχέσεις της με όσους βρίσκονταν πλάι της ή μακριά της. Βιβλίο-γροθιά στο στομάχι, που προκαλεί θαυμασμό για αυτή τη γυναίκα και κανέναν οίκτο. 


Λίγες ημέρες πριν, η Ιερά Σύνοδος καταδίκασε την καύση νεκρών αναφέροντας πως όσοι αποτεφρώνονται θα μένουν χωρίς κηδεία.


Ο Κορτώ σχολίασε με αφορμή την απόφαση της Συνόδου, την κηδεία της δικής του μητέρας, που ήταν αυτόχειρας.


Και η περιγραφή του θα μπορούσε να είναι η συνέχεια του βιβλίου που κλείνει με την "απελευθέρωση" της Κατερίνας από τους δαίμονες της.


Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας γράφει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:


"Στην κηδεία της μάνας μου, κάτι ελεεινά σόγια έπιασαν τον πατέρα μου και τον συμβούλευσαν να πει στον παπά ότι η Κατερίνα είχε πεθάνει από καρδιά, επειδή τους αυτόχειρες δεν τους κηδεύουν. Εγώ μόλις τ' άκουσα ήμουν έτοιμος να τους φάω το λαρύγγι, αλλά ο Τάσος μ' έπιασε απ' το χέρι και τους είπε:


"Έχασα τη γυναίκα μου, κι ο γιος μου τη μητέρα του. Άμα δεν θέλει να ψάλλει πάνω απ' τον λάκκο, μη σώσει. Θα την κηδέψουμε οι δυο μας." Από τότε πιστεύω πως ο θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου είναι αποκλειστική υπόθεση των χαροκαμένων – κι άσε τις Εκκλησίες και τους συγγενείς να φοβερίζουν και να εκβιάζουν. Αυτός που πονάει έχει τον τελευταίο λόγο".
 


Θα ήσασταν άλλος αν δεν είχε αυτοκτονήσει η μητέρα σας;


 


- Ναι. Σαφώς και θα ήμουν άλλος, αν και δεν γνωρίζω κατά πόσον θα ήμουν περισσότερο ή λιγότερο ευτυχής. Φοβάμαι ωστόσο ότι, με το οργανικό ψυχοσύνδρομο που είχε αρχίσει να αναπτύσσει εξαιτίας της μακρόχρονης κατάχρησης βενζοδιαζεπινών, μέχρι τα εξήντα της θα τα είχε χάσει τελείως η δόλια Μάμα, και θα με διέλυε να πηγαίνω στην κλινική να την δω και να μη με αναγνωρίζει. Το έζησα μία φορά, έπειτα από μια βαρβάτη απόπειρα με αντιεπιληπτικά, και ήταν η φριχτότερη εμπειρία της ζωής μου: η μάνα μου φυτό, να μου χαμογελάει σαν σε κάποιο φιλικό πρόσωπο που δεν γνώριζε ούτε τ’ όνομά του.


 


Έχετε δώσει εξήγηση στο γιατί η μητέρα σας το έκανε;


 


- Έπειτα από χρόνια ψυχανάλυσης, νομίζω πως ναι. Όταν ήμουν γύρω στα έξι, το Κατερινάκι έμεινε έγκυος. Κι ενώ όλα έβαιναν καλώς – είχε φτάσει στον έκτο μήνα, ήξεραν πλέον ότι ήταν κοριτσάκι, και διάλεγαν ονόματα με τον πατέρα μου – μία ωραία πρωία πήρε ένα κάρο χάπια, κι ο πατέρας μου τη βρήκε ημιθανή, και με το μωρό μέσα της νεκρό. Έκτοτε δεν μπόρεσε να ξανασυλλάβει. Κι έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απανωτές της απόπειρες, οι καταχρήσεις, και τελικώς η αυτοκτονία της είχαν όλα ως αφορμή την απέραντη, τυραννική κι αναπόδραστη ενοχή που ένιωθε γι’ αυτό που η ίδια έβλεπε ως φόνο της αγέννητης αδελφής μου.


 


Πόσα χρόνια σας πήρε να την «συγχωρέσετε» και με ποιες διεργασίες;


 


- Δεν είναι θέμα συγχώρεσης. Χρειάζεται να συγχωρέσεις έναν άνθρωπό σου που πέθανε έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο; Σύμφωνοι, η αυτοκτονία είναι επιλογή, και προξενεί ανείπωτη οργή κι οδύνη στους επιζώντες, ωστόσο εγώ αντιμετωπίζω τον θάνατο της μητέρας μου ως τη φυσική – έστω και τραγική – κατάληξη της ισόβιας μάχης της ενάντια στη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη). Απλώς δεν άντεχε άλλο η φουκαριάρα. Δεν μπορούσε να νιώθει τον εαυτό της να ξεφτίζει, το μυαλό της να σιγολιώνει, ούτε ήθελε να με κρατήσει μια ζωή φυλακισμένο σε μια συμβιωτική σχέση αρρώστου-νοσηλευτού. Η ίδια είμαι βέβαιος ότι θεωρούσε τον θάνατό της ως το καλύτερο δώρο που μπορούσε να μου κάνει, προκειμένου να με απελευθερώσει απ’ την επιστασία της αρρώστιας της. Ωστόσο κι αυτές οι αράδες που γράφω τώρα είναι προϊόν πολυετούς και κοπιώδους ανάλυσης στα χέρια ενός θαυμάσιου, χαρισματικού και φιλόστοργου ψυχιάτρου, στον οποίο χρωστώ μεγάλο κομμάτι της σημερινής νορμοθυμίας μου.


 


Σας βοηθά να ξορκίζετε το πένθος η δουλειά σας; Στο «Αυτοκτονώντας ασύστολα» και στα«Ορφανά» δίνετε διαφορετικά ονόματα στην μητέρα σας.


 


- Τα δύο αυτά κείμενα είναι διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου τραύματος, με σκοπό την αυτοθεραπεία. Ως κείμενα δεν ξέρω αν είναι επιτυχημένα, αλλά ως μέσον θεραπείας υπήρξαν παντελώς ανεπιτυχή.


 


 


Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να την συνοδεύει μουσικά live επί σκηνής, ενώ στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης. «Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα εικοσιτέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στον χώρο». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ-ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ
Ο Αύγουστος Κορτώ και ο επί πολλά χρόνια σύντροφος του, Τάσος παντρεύτηκαν στη Νέα Υόρκη. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα αποφάσισαν να το ανακοινώσουν. Το έκανε ο συγγραφέας μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook.
“Μία μειονότητα μας κατηγόρησε για την κοινοποίηση του γάμου μας. Συζητώντας το όμως με τον άνδρα μου αναγνωρίσαμε, ότι αν και έχει μια ιδιωτική διάσταση και ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, αποτελεί και ένα πρώτο βήμα -για άτομα που ίσως βρίσκονται ή βρεθούν στην ίδια θέση- να καταλάβουν ότι δεν είναι κάτι ανέφικτο ο γάμος ή το σύμφωνο, αν και εγώ θα συνεχίσω να επιμένω για το γάμο μέχρι να καλυφθούν τα ζητήματα που αφήνει κενά αυτό το σύμφωνο. Ότι είναι και πρέπει να είναι μέσα στα θεμελιώδη δικαιώματά τους”, δηλώνει ο συγγραφέας στο περιοδικό Antivirus. Και συνεχίζει: “Ακόμα και όταν η πολιτεία στρέφεται εναντίον τους, να συνεχίζουν να διεκδικούν το προφανές και για τους υπόλοιπους. Σε αυτή τη φάση, χωρίς καμία περίπτωση να θέλω να ονομάσω τον εαυτό μου επανάσταση, δεν τολμώ ούτε καν την ιδιότητα του ακτιβιστή να σφετεριστώ, αυτή τη στιγμή το να μη σωπαίνεις αποτελεί πράξη βαθιά επαναστατική.”
Τι άλλαξε μετά το γάμο; “Πρακτικά τίποτα” εκμυστηρεύεται στο περιοδικό. “Πέρα από τη μεγάλη χαρά που πήραμε. Αλλά πήραμε κουράγιο ότι η χώρα στην οποία επιστρέφουμε, ακόμα κι αν στερείται ελευθεριών, δεν είναι σε καμία περίπτωση καμένο χαρτί για το οποίο θα πρέπει να απελπιζόμαστε. Όταν σου εύχονται μανάδες “να ζήσετε και με ένα παιδάκι πια ως γονείς” συνειδητοποιείς ότι βρίσκεται κόσμος στο πλευρό σου.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Αύγουστος μίλησε και για το ενδεχόμενο της υιοθεσίας. “Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της υιοθεσίας. Ξέρουμε ότι θέλουμε να μεγαλώσουμε ένα παιδί.”

 


Το ομοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα του Δ. Βερύκιου εναντίον Α. Κορτώ
 Σε ένα απίστευτο ομοφοβικό παραλήρημα κατά του συγγραφέα Αυγούστου Κορτώ αναλώθηκε μέσα από την καθημερινή του εκπομπή ο γνωστός δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha.

Ο Αύγουστος Κορτώ με δημοσίευση του στο facebook είχε δηλώσει πως δεν συμμετέχει ενεργά στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, με την υπενθύμιση πως παραμένει "αφοσιωμένος στον άνδρα του και στα βιβλία του". Αυτή η φράση υπήρξε η αφορμή για ένα 15λεπτο ξέσπασμα ομοφοβίας, κατά το οποίο ο κ. Βερύκιος χαρακτήρισε τον κ. Κορτώ, μεταξύ άλλων "κυρά Αυγουστίνα".


Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος παραδέχεται ότι δεν ήξερε μέχρι σήμερα τον συγγραφέα, το έργο και τη ζωή του, αλλά παρόλα αυτά προέβη σε ρατσιστική κριτική εναντίον του στον "αέρα" και μάλιστα στην πρωινή ζώνη. Όχι βέβαια πως αν αυτό γινόταν μεταμεσονύκτια θα άλλαζε κάτι ως προς την κίνηση αυτή.


Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος κράτησε αρχικά αποστάσεις από τους χαρακτηρισμούς. Και οι δύο πάντως έκαναν λόγο για "δικτατορία των γκέι" στην Ελλάδα.Ο Αύγουστος Κορτώ δεν έκρυψε ποτέ στο παρελθόν ότι είναι ομοφυλόφιλος.Ο συγγραφέας απάντησε πάντως πολύ ψύχραιμα, γράφοντας στο Facebook:


"Χτες, ανάμεσα στην τόση καλοσύνη που μου δείξατε, υπήρξαν και κάμποσες φωνές οργής κι ασχημοσύνης που έφριξαν με την αναφορά ενός άντρα στον 'άντρα' του, και με στόλισαν ποικιλοτρόπως με δείγματα του πολιτισμού τους. Ωστόσο, διόλου δεν με πτόησαν. Όποιος πολεμάει κι εχθρεύεται την αγάπη, και δη την αγάπη του αλλουνού, έχει χάσει προ πολλού το παιχνίδι της ζωής".Και συνέχισε με χιούμορ:


"Ιδέα για χοντρό γέλιο. Τραβάμε ένα κάρο αγωγές στον Alpha για το ντελίριο του Βερύκιου, και με τα φράγκα που θα μας επιδικάσουν κάνουμε το πιο γαμάτο Gay Pride ever".Παρόλα αυτά ο Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέβαλε την ποινή της επίπληξης και ανάρτησης στους χώρους εργασίας στο δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο για τα ομοφοβικά σχόλια που είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου του 2014 από ραδιοφώνου εναντίον του συγγραφέα Αυγούστου Κορτώ.Αρχικά, το Συμβούλιο της Ένωσης είχε αποφασίσει την προσωρινή διαγραφή του δημοσιογράφου από τα μητρώα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αττικής, ωστόσο στη συνέχεια μετέτρεψε την ποινή.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X