Κεφάλαιο «Σχέσεις». Τα 3 είδη δεσμού που δοκιμάστηκαν στην καραντίνα!

Την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ο παράγοντας της ψυχικής υγείας σε αυτή τη μεταβατική φάση αντιμετώπισης του κορωνοϊού αλλά και να «απεγκαταστήσουμε» όλοι μας επιβαρυντικές συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, τονίζει η ψυχολόγος υγείας και αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Εύχαρις Παναγοπούλου.

«Την ψυχική υγεία τη βλέπουμε ως πολυτέλεια και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος». Έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η νωθρότητα και η απώλεια κινήτρου. Όλο αυτό το κενό που υπάρχει έχει αυξηθεί από πολύ αυξημένη χρήση οθόνης και από φαγητό. «Αυτές οι δύο συμπεριφορές είναι εξαρτητικές. Για να τις… απεγκαταστήσουμε, πρέπει να αλλάξει κάτι στην εξωτερική μας ζωή».

Πώς είναι η ψυχική υγεία των ηλικιωμένων;

Σύμφωνα με την κα Παναγοπούλου, σε αυτή τη μεταβατική φάση θα πρέπει να ληφθούν, από πλευράς πολιτείας, κάποιες συστηματικές δράσεις παρέμβασης για θέματα εξάρτησης, εθισμού, αλλά και για θέματα κατάθλιψης, ένας παράγοντας που φαίνεται να έχει «χτυπήσει» ιδιαίτερα την τρίτη ηλικία.

«Η ψυχική τους υγεία (των ηλικιωμένων) επηρεάστηκε γιατί ο σημερινός 70άρης δεν είναι αναγκαστικά ένας παροπλισμένος άνθρωπος. Συμμετείχαν στην κοινωνική ζωή, δεν ήταν άνθρωποι που έμεναν στο περιθώριο και τώρα έχουν βγει, λόγω της κατάστασης, στο περιθώριο. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις».

Οι σχέσεις που δοκιμάστηκαν στην καραντίνα

Παράλληλα, οι σχέσεις των ζευγαριών, που δοκιμάστηκαν την περίοδο της καραντίνας, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: «σχέσεις που άνθισαν, σχέσεις που απλώς επιβίωσαν και σχέσεις που ματαιώθηκαν»:

  • Στην πρώτη κατηγορία, ήταν σχέσεις που είχαν τον πυρήνα και απλώς χρειάζονταν τον χρόνο, οπότε τους δόθηκε ο χρόνος για να ανθίσουν.
  • Στη δεύτερη κατηγορία είναι σχέσεις που απλώς τα έβγαλαν πέρα και τώρα θα μετρήσουν τις απώλειές τους.
  • Στην τρίτη κατηγορία είναι οι σχέσεις που ήταν χαμένες από την αρχή και απλώς τώρα, με τον εγκλεισμό ματαιώθηκαν τελείως.

Η ερώτηση που «πρέπει» να απαντήσει το ζευγάρι

Είναι «σαν αυτό το παιχνίδι που παίζαμε: Αν ξεμείνεις σε ένα ερημικό νησί, με ποιον θα ήθελες να είσαι; Την ερώτηση θα την κάνουμε ως εξής: Αν σε κλείσουν στο σπίτι σε μια πανδημία, με ποιον θα ήθελες να είσαι; Αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι ο άνθρωπος που έχουμε παντρευτεί, εκεί υπάρχει πρόβλημα!».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είστε συνέχεια μαζί; 10 βασικοί κανόνες για να βελτιώσετε τη σχέση σας!

Η ψυχολογία της ανθρώπινης επαφής. Η καραντίνα κλόνισε ή… βοήθησε τη σχέση σου;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα