Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αύξηση των κρουσμάτων στους νέους ενήλικες thumbnail
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αφορούν μόνον τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δυστυχώς όμως όχι.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αύξηση των κρουσμάτων στους νέους ενήλικες

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αφορούν μόνον τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δυστυχώς όμως όχι.


Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έβαλε στο μικροσκόπιο την εξέλιξη των συνηθέστερων ασθενειών από το 1990, μέσα σε μόλις 20 χρόνια ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 68 %, ενώ ο αριθμός των θανάτων από εγκεφαλικά κατά 26 %.


Η πρόληψη, η διάγνωση και οι δυνατότητες θεραπείας έχουν βελτιωθεί. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τις βιομηχανικές χώρες, όπως τη Γερμανία, τη δυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Ειδικά στην ανατολική Ασία, στην Κίνα, στην Κορέα, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, το ποσοστό των εγκεφαλικών είναι υψηλό. Το 2010 υπολογίζεται παγκοσμίως με 16,9 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια.


Εγκεφαλικό, όμως, παθαίνουν όλο και συχνότερα και νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Σε αυτήν την ομάδα συγκαταλέγονται άτομα ηλικίας από 20 έως 64 ετών, στην οποία το ποσοστό εγκεφαλικών αυξήθηκε μέσα σε μια 20ετία κατά 25-31%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε εικοστό επεισόδιο καταγράφεται σε παιδιά και νέους. Σε βιομηχανικές χώρες αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου και οι τάσεις είναι, δυστυχώς αυξητικές. Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το άγχος, θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου.


Στην πλειονότητά τους τα εγκεφαλικά στους νέους οφείλονται σε θρόμβους, οι οποίοι αναπτύσσονται εξαιτίας των γνωστών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου: της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, της αυξημένης χοληστερόλης και του καπνίσματος. Η κατάχρηση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών, αποτελούν επίσης συμβάλλοντες παράγοντες. Στις νεαρές γυναίκες, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ όσοι νέοι είναι επιρρεπείς στις ημικρανίες, επίσης διατρέχουν κάπως αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Στις νεαρές ηλικίες ρόλο μπορεί να παίξουν και τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα (λ.χ. στη διάρκεια του σέρφινγκ), συχνά σε συνδυασμό με μια κληρονομούμενη αδυναμία των αρτηριών, που έχουν ως συνέπεια ρήξη σε μία από τις καρωτίδες αρτηρίες (τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο).


iatronet/ premium.paratiritis

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X