Τι συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο thumbnail

Πόπη 38 ετών

Είναι σημαντικό να εκφράζεις την επιθυμία για υποστήριξη. Η λέξη «καρκίνος» συνήθως φέρνει άσχημους συνειρμούς και «ακινητοποιεί» ψυχολογικά το άτομο. Είναι φυσιολογικό, στη φάση που βρίσκεσαι (μόλις έχεις μάθει για αυτό) , να επικεντρώνεσαι περισσότερο στη λέξη και λιγότερο στη πραγματική διάσταση και στη πιθανή διαχείριση. Βρίσκεσαι σε στάδιο σοκ και χρειάζεσαι χρ

Τι συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο

 Αναγνώστριά μας ρωτά: 


“Μόλις έμαθα ότι έχω καρκίνο μεταστατικό. Πώς θα το διαχειριστώ με τον εαυτό μου και με την οικογένειά μου νιώθω συντετριμμένη, βοηθήστε με”


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Τατιάνα Ξένου


 


Αγαπητή φίλη,


Είναι σημαντικό να εκφράζεις την επιθυμία για υποστήριξη. Η λέξη «καρκίνος» συνήθως φέρνει άσχημους συνειρμούς και «ακινητοποιεί» ψυχολογικά το άτομο. Είναι φυσιολογικό, στη φάση που βρίσκεσαι (μόλις έχεις μάθει για αυτό) , να επικεντρώνεσαι περισσότερο στη λέξη και λιγότερο στη πραγματική διάσταση και στη πιθανή διαχείριση. Βρίσκεσαι σε στάδιο σοκ και χρειάζεσαι χρόνο για να συνειδητοποιήσεις τα νέα δεδομένα. Θα σε βοηθήσει να μάθεις περισσότερα για το πρόβλημα υγείας και την καλύτερη διαχείριση (τι μπορείς να κάνεις; πόσο διάστημα έχεις διαθέσιμο για να το κάνεις;), να έχεις δίπλα σου ανθρώπους στους οποίους μπορείς να στηριχτείς και να νιώσεις ασφάλεια.  Θα ήταν χρήσιμο επίσης να έρθεις σε επαφή και εσύ αλλά και η οικογένεια με ειδικούς ψυχικής υγείας για να βοηθηθείτε πιο εξειδικευμένα στη διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X