Η πρόωρη κλιμακτήριος δεν είναι αθώα - Η Υπόθεση Τζολί thumbnail
Η πρόωρη κλιμακτήριος στην οποία εισήλθε η Αντζελίνα Τζολί έπειτα από την αφαίρεση των ωοθηκών της δεν είναι μια αθώα κατάσταση λένε οι ειδικοί.

Η πρόωρη κλιμακτήριος δεν είναι αθώα – Η Υπόθεση Τζολί

Η πρόωρη κλιμακτήριος στην οποία εισήλθε η Αντζελίνα Τζολί έπειτα από την αφαίρεση των ωοθηκών της δεν είναι μια αθώα κατάσταση λένε οι ειδικοί.

Η 39χρονη ηθοποιός ανακοίνωσε ότι έκανε τη συγκεκριμένη επέμβαση για να προστατευθεί από τον καρκίνο των ωοθηκών, επειδή το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1 που φέρει αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να τον εκδηλώσει.


Η προφυλακτική εγχείρηση που έκανε μείωσε κατά 85%-90% τον κίνδυνο αυτό, αλλά ταυτοχρόνως την οδήγησε στην κλιμακτήριο μία δεκαετία νωρίτερα απ’ ό,τι είναι ο μέσος όρος της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες στη Δύση.


Η εμμηνόπαυση αποκαλείται πρόωρη όταν εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η εμφάνισή της μπορεί να είναι αυτόματη (δηλαδή να προκληθεί από τον ίδιο τον οργανισμό) ή να οφείλεται σε ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η χειρουργική αφαίρεση και των δύο ωοθηκών ή η χημειοθεραπεία. Υπολογίζεται ότι αυτόματη πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζεται στο 1% των γυναικών, ενώ προκλητή στο περίπου 4%.


Ανεξάρτητα από την αιτία της, η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, νευρολογικών προβλημάτων, οστεοπόρωσης και ψυχοσεξουαλικών διαταραχών, σύμφωνα με μία ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιθεώρηση «Maturitas».

Μάλιστα όσο νωρίτερα μπαίνει μια γυναίκα σε αυτήν τόσο το χειρότερο γράφουν ειδικοί από τα τμήματα Παθολογίας, Γυναικολογικής Χειρουργικής, Νευρολογίας, Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.


Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, όπως αυτή που ακολουθεί η Αντζελίνα Τζολί, μπορεί να μειώσει κάποιους αλλά όχι όλους τους κινδύνους προσθέτουν.


Ο πρώτος κίνδυνος που μπορεί να αποτραπεί είναι αυτός της οστεοπόρωσης. Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα – τις ορμόνες του γυναικείου φύλου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Εάν μετά την αφαίρεση των ωοθηκών η γυναίκα δεν κάνει θεραπεία υποκατάστασης των οιστρογόνων, η οστεοπόρωση είναι σίγουρη, κατά τη δρα Ελίζαμπεθ Πόυνορ, γυναικολογική ογκολόγο στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.


Ο δεύτερος κίνδυνος που μπορεί να μειωθεί είναι αυτός των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μελέτες έχουν δείξει πως ύστερα από την αφαίρεση των ωοθηκών, διπλασιάζεται ο κίνδυνος ισχαιμικής καρδιοπάθειας και θανάτου από αυτήν, αλλά όταν η γυναίκα αρχίζει αμέσως τη λήψη οιστρογόνων, οι πιθανότητες να υποστεί σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα μειώνονται δραστικά.


Οι γυναίκες που μπαίνουν σε πρόωρη κλιμακτήριο ενδέχεται επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχής της μνήμης και άνοιας, που επίσης μπορεί να αμβλυνθούν με ορμονοθεραπεία γράφουν οι επιστήμονες της Μάγιο.

Εκεί όμως που δεν μπορεί να βοηθήσει η λήψη ορμονών είναι στις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, τις αγχώδεις διαταραχές, τα αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα και τη σεξουαλική δυσλειτουργία που επίσης εμφανίζονται συχνά στις γυναίκες χωρίς ωοθήκες.


Σημαίνουν άραγε όλα αυτά πως η Αντζελίνα Τζολί κακώς υποβλήθηκε στην προφυλακτική αφαίρεση των ωοθηκών της; «Στις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, τα πιθανά οφέλη από την επέμβαση υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους» απαντά η δρ Πόινορ. Οντως, η Αντζελίνα Τζολί δήλωσε πως είχε 50% πιθανότητες να εκδηλώσει τη νόσο, η οποία κόστισε σε ηλικία 56 ετών τη ζωή της μητέρας της και σε ηλικία 45 ετών τη ζωή της γιαγιάς της.


Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η λήψη ορμονών στην κλιμακτήριο (πρόωρη ή μη) αποφασίζεται κατά περίπτωσιν, διότι η συγκεκριμένη ορμονοθεραπεία έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού διευκρινίζει η δρ Πόινορ. Στους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη συμπεριλαμβάνονται η ηλικία της γυναίκας (η ορμονοθεραπεία είναι πιθανότερη στις νεότερες γυναίκες), τα συμπτώματα που έχει και το ατομικό ιατρικό ιστορικό της (λ.χ. αντενδείκνυται εντελώς στις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού).


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X