Τα εμβόλια του παιδιού: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο γονιός thumbnail
Κάθε γονιός θέλει να κάνει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε το παιδί του να είναι υγιές και προστατευμένο από τις ασθένειες. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για το πετύχει.

Τα εμβόλια του παιδιού: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο γονιός

Συμβουλές για τους γονείς για προετοιμασία του παιδιού πριν από τον εμβολιασμό και αντιμετώπιση πόνου ή μικροαδιαθεσία μετά εμβολιασμό


Ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντικά οφέλη στο παιδί σας καθώς το προφυλάσσει από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και τις επιπλοκές τους. Όμως μπορεί να προκαλέσει παροδικό πόνο στο σημείο της ένεσης και μικροαδιαθεσία για σύντομο χρονικό διάστημα.


Πώς μπορείτε να μειώσετε το αίσθημα πόνου στο βρέφος-νήπιο:


Α. ΣΤΑΣΗ


 1. Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού κρατείστε το παιδί κοντά στο σώμα σας.

 2. Κρατήστε καλά ακινητοποιημένο το άκρο που θα γίνει το εμβόλιο. Ο πόνος αυξάνει σημαντικά όταν το παιδί μετακινείται κατά τη διάρκεια της ένεσης.

 3. Αποφύγετε όμως να σφίξετε υπερβολικά το παιδί στο στήθος γιατί μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία.

 4. Για βρέφη που θηλάζουν, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια ή μετά από το εμβόλιο μειώνει το αίσθημα πόνου.

 5. Για βρέφη που δεν θηλάζουν, χρήση πιπίλας ή μπιμπερό κατά τη διάρκεια ή μετά από το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τη δυσφορία  του παιδιού.

 6. Εναλλακτικά χορήγηση σακχαρόνερου που έχει παρασκευαστεί στο σπίτι (αναλογία: 1 κουταλάκι του τσαγιού ζάχαρη αραιωμένο με 2 κουταλάκια αποστειρωμένο-βρασμένο νερό) και χορήγησή του με σύριγγα ή μπιμπερό κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού φαίνεται να μειώνει το αίσθημα του πόνου. Μην χορηγείτε σακχαρόνερο στο σπίτι μετά το εμβόλιο.


Β. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


 1. Παραμείνετε ήρεμοι, ψύχραιμοι και χαμογελαστοί κατά τη διάρκεια του εμβολίου. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα του γονιού και τα μιμούνται.

 2. Πάρετε βαθιές ανάσες πριν από το εμβόλιο χρησιμοποιώντας το διάφραγμα.

 3. Αποσπάστε την προσοχή του βρέφους-νηπίου μιλώντας, τραγουδώντας ή κουνώντας παιχνίδια που κάνουν θόρυβο (κουδουνίστρες, μουσικά κουτιά κ.τ.λ.).

 4. Για μεγαλύτερα παιδιά:

  α. Εξηγήστε στα παιδιά τη διαδικασία του εμβολιασμού και πόσο θα τα προφυλάξουν από το να αρρωστήσουν και να παραμείνουν υγιή
  β. Μην λέτε ψέματα στα παιδιά, είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να μην τους αρέσει η ένεση.
  γ. Μην κριτικάρετε τα παιδιά («μην κάνεις σαν μωρό», «τα αγόρια δεν κλαίνε»)
  δ. Ζητήστε τους κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού να φυσήξουν δυνατά σαν να «σβήνουν κεριά από την τούρτα» ή να παίρνουν βαθιές ανάσες. 5. Μετά τον εμβολιασμό συγχαρείτε τα νήπια-παιδιά για το θάρρος που επέδειξαν και επιβραβεύστε τα με αγκαλιά και φιλί.


Γ.  ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΩΝ (ΤΟΠΙΚΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΝ)


 1. Κάντε τοπική επάλειψη κατόπιν επικοινωνίας με τον παιδίατρό σας στο σημείο που θα γίνει το εμβόλιο με τοπική αναισθητική κρέμα EMLA™ (lidocaine-prilocaine) 60’ προ εμβολιασμού.

 2. Μην χορηγείτε πριν από τον εμβολιασμό προληπτικά αναλγητικά από το στόμα (paracetamol, ibuprofen), αλλά μιλήστε με τον παιδίατρο σας για πιθανή χορήγηση σε πυρετό ή έντονη ενόχληση στο σημείο της ένεσης. Ζητήστε γραπτές οδηγίες για την ακριβή δόση του αναλγητικού ανάλογα με τα κιλά του βρέφους-νηπίου.


 


Μετά τον εμβολιασμό:


Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια  των εμβολίων είναι στο σημείο της ένεσης να παρουσιαστεί ερυθρότητα, σκληρία ή και άλγος. 1. Εάν το βρέφος-νήπιο δεν δυσφορεί περιμένετε, χωρίς άλλη παρέμβαση, αφού η τοπική αντίδραση θα εξαφανιστεί μέσα στις επόμενες μέρες.

 2. Εάν υπάρχει έντονη τοπική αντίδραση κάνετε κομπρέσες με γάζα εμποτισμένη με κρύο φυσιολογικό ορό.

 3. Εάν το παιδί παρουσιάζει έντονο τοπικό άλγος ή δυσφορία μιλήστε με τον παιδίατρο σας για πιθανή χορήγηση αναλγητικού από το στόμα.

 4. Εάν παρατηρήσετε έντονη υπνηλία ή ανησυχία θερμομετρήστε το παιδί και σε πυρετό χορηγήστε αντιπυρετικό.

 5. Εάν παρατηρήσετε κάποια αντίδραση του παιδιού μη αναμενόμενη επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.


 


ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ 


Κάθε γονιός θέλει να κάνει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε το παιδί του να είναι υγιές και προστατευμένο από τις ασθένειες. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για το πετύχει.


Είναι πάντα προτιμότερο να προλαμβάνουμε μια ασθένεια, αντί να την θεραπεύουμε αφού συμβεί. Αυτό ακριβώς κάνουν τα εμβόλια.


Τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρές ασθένειες και επιπλοκές των νοσημάτων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο.


Αρκετές ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά και ο κοκκύτης, που δυνητικά προλαμβάνονται με τα εμβόλια, παραμένουν απειλητικές για τα παιδιά. Συνεχίζουν να προσβάλλουν τα παιδιά στην Ελλάδα, οδηγώντας σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και κάποιες φορές σε θάνατο.


Παρόλο που ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των λοιμώξεων στην Ελλάδα, κάποιες ασθένειες είναι ακόμα συχνές σε άλλες χώρες και μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα από ταξιδιώτες. Αν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν να κολλήσουν αυτές τις ασθένειες είτε από επαφή με κάποιο ταξιδιώτη, είτε όταν ταξιδεύσουν τα ίδια.


Εάν οι περισσότεροι γονείς αποφάσιζαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα ξεσπούσαν επιδημίες από νοσήματα τα οποία είναι τώρα πολύ σπάνια.


Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όλα τα εμβόλια περνούν από αυστηρούς ελέγχους από επιστήμονες, ιατρούς και οργανισμούς υγείας πριν κυκλοφορήσουν, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή.


Οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, υποστηρίζουν και συστήνουν θερμά τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για την προστασία τους από σοβαρά νοσήματα.


Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο το ίδιο το παιδί, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως τον παππού, την γιαγιά και άλλους οικογενειακούς φίλους.


Εάν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες σε άλλα παιδιά, όπως για παράδειγμα σε μωρά τα οποία είναι πολύ μικρά και δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, κάτι το οποίο μπορεί να τα θέσει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο από τις ασθένειες αυτές.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X