Έντμουντ Μπερκ thumbnail

Έντμουντ Μπερκ

Edmund Burke ( 1729-1797 , Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος)


Ο Έντμουντ Μπερκ ήταν Ιρλανδός πολιτικός ηγέτης και εξέχων ρήτορας, συγγραφέας, θεωρητικός της πολιτικής επιστήμης και φιλόσοφος, ο οποίος με τη μετακίνησή του στην Αγγλία, υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας με το κόμμα των Ουίγων.


Κυρίως έμεινε στη συλλογική μνήμη για την υποστήριξη στους επαναστάτες Αμερικανούς της Αμερικανικής Επανάστασης (ενάντια στη βρετανική κοινή γνώμη) και την κατοπινή στροφή-αντίδρασή του στη Γαλλική Επανάσταση. Η αντίδρασή του στον ξεσηκωμό της γαλλικής αστικής τάξης, τον καθιέρωσε ως την ηγετική φυσιογνωμία της συντηρητικής φατρίας του κόμματος των Ουίγων, την οποία ονόμασε Παλαιούς Ουίγους, σε αντιδιαστολή με τους Νέους Ουίγους του Τσαρλς Τζέιμς Φοξ, που υπήρχαν στο κόμμα πριν την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Θεωρείται ως ο φιλοσοφικός πατέρας του μοντέρνου συντηρητισμού, καθώς και από τους δεσπόζοντες θιασώτες τουκλασικού φιλελευθερισμού.


Αποτέλεσε σημαντικό πολιτικό πρότυπο του Τζων Κέυνς. Θαύμαζε «τη μαχητική του στάση υπέρ της σκοπιμότητας αντί του ορθού ως αφηρημένης έννοιας» (Πηγή: Κέϋνς, Peter Pugh & Chris Garatt)[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X