Μελάνωμα: Επτά φορές πιθανότερο στις ηλικίες άνω των 65 ετών thumbnail
Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν επταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα απ’ ό,τι τη δεκαετία του ‘70, διότι όταν ήταν νέοι δεν ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Μελάνωμα: Επτά φορές πιθανότερο στις ηλικίες άνω των 65 ετών

Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν επταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα απ’ ό,τι τη δεκαετία του ‘70, διότι όταν ήταν νέοι δεν ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.


Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Cancer Research UK, αν και το μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία, οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι διότι μεγάλωσαν μία εποχή κατά την οποία το μαύρισμα ήταν μόδα και υπήρχε η δυνατότητα των φθηνών διακοπών.


Έτσι, ενώ έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 καταγράφονταν ελάχιστα κρούσματα μελανώματος (στη Βρετανία λ.χ. ήταν μόλις 600 κρούσματα τον χρόνο) στις ηλικίες άνω των 65 ετών, σήμερα είναι πολλαπλάσια (στην ίδια χώρα έχουν αυξηθεί σε 5.700).


Βέβαια, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου αυξάνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ηλικιωμένους, ενώ οι άντρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απ’ ό,τι οι γυναίκες, τονίζει ο βρετανικός ογκολογικός οργανισμός.


Ποια είναι η λύση; Συστηματικός, προσεκτικός αυτοέλεγχος των σπίλων (ελιές) του δέρματος μπροστά στον καθρέφτη και μία φορά τον χρόνο έλεγχος από έναν γιατρό, απαντούν οι ειδικοί.


Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Συνήθως προκαλείται από βλάβες στο DNAτων μελανοκυττάρων (είναι τα κύτταρα που παράγουν την χρωστική ουσία του σώματος, την μελανίνη) εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.


Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται 300-400 κρούσματα τον χρόνο. (tanea – Ένθετο ΥΓΕΙΑ)


 


Η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το μελάνωμα. Η έγκαιρη διάγνωση του συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του, αλλά αν ο καρκίνος εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και άλλα ζωτικά όργανα, οι πιθανότητες επιβίωσης για την επόμενη πενταετία πέφτουν κάτω από το 20%.

Οι εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής είναι καθοριστικές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι δείκτες επιβίωσης για αυτή τη μορφή καρκίνου. Ωστόσο, η πρόληψη είναι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη θεραπεία.


Για να αυξήσετε την προστασία από το μελάνωμα μπορείτε να κάνετε τα εξής: 


Αντηλιακή προστασία: Απαιτείται η εφαρμογή αδιάβροχου αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF, κάθε εποχή του χρόνου και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Δεν πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι και πρέπει να φοράμε γυαλιά και καπέλο ακόμη κι όταν καθόμαστε στη σκιά.


Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα: Οι λάμπες που χρησιμοποιούνται στο τεχνητό μαύρισμα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας UVA. Η ακτινοβολία UVA διεισδύει στο δέρμα σε μεγαλύτερο βάθος από την ακτινοβολία UVB και επιφέρει τη γήρανση των κυττάρων. Έτσι, προκαλεί ρυτίδες και βλάβες στο DNA, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.


Αυτοεξέταση: Οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του μελανώματος, όταν δεν έχει εξαπλωθεί και εντοπίζεται έγκαιρα, αγγίζουν το 98%. Πρέπει λοιπόν να εξετάζουμε τακτικά ελιές και εξογκώματα ώστε να παρατηρούμε πιθανές αλλαγές. Εάν παρατηρείται αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα του εξογκώματος, απαιτείται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X