Ο αυνανισμός στις διάφορες φάσεις της ζωής μας thumbnail
Για τον έφηβο και το νέο ενήλικο άντρα ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική εκδήλωση, που τον προετοιμάζει για το μετέπειτα συντροφικό σεξ. Δεν έχει παρενέρ­γειες. έτσι όπως τις εννοούσαν οι παλαιότεροι και δεν αποτελεί επικίνδυνη δραστηριότητα, Εξίσου φυσιολο­γική λειτουργία, αν και λιγότερο συχνή, είναι ο αυνανι­σμός στις νεαρές κοπέλες.

Ο αυνανισμός στις διάφορες φάσεις της ζωής μας

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου
Υπάρχουν παρενέργειες από τον αυνανισμό;


Για τον έφηβο και το νέο ενήλικο άντρα ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική εκδήλωση, που τον προετοιμάζει για το μετέπειτα συντροφικό σεξ. Δεν έχει παρενέρ­γειες. έτσι όπως τις εννοούσαν οι παλαιότεροι και δεν αποτελεί επικίνδυνη δραστηριότητα, Εξίσου φυσιολο­γική λειτουργία, αν και λιγότερο συχνή, είναι ο αυνανι­σμός στις νεαρές κοπέλες.


Σε ποιες περιπτώσεις αυνανίζεται συνήθως ένα ενήλικο άτομο;


Συνήθως οι ενήλικοι άντρες εξακολουθούν να αυνανί­ζονται, αν και με συχνότητα σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την εφηβεία. Ένα ενήλικο άτομο που για κάποιο  διάστημα δεν έχει τη δυνατότητα σεξουαλικών επαφών είναι φυσιολογικό να καταφεύγει στον αυνανι­σμό. 'Ομως και ένα άτομο που έχει τακτικές σεξουαλι­κές επαφές είναι δυνατό να αυνανίζεται, χωρίς να υπάρχει τίποτα το παθολογικό, αρκεί να μη προτιμάται συστηματικά ο αυνανισμός από τη σεξουαλική επαφή.


Υπάρχει πρόβλημα αν ο αυνανισμός συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή;


0 αυνανισμός είναι μια δραστηριότητα που δεν εγκα- ταλείπεται από τον άντρα με την ενηλικίωσή του. Πολλές φορές μάλιστα, ένας άντρας εξακολουθεί να αυνανίζεται ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για την ενήλικη γυναίκα. 'Αρα λοιπόν, μόνος ο αυνανισμός δεν αρκεί να χαρακτηρίσει παθολογική τη σεξουαλικότητα ενός ενήλικου ατόμου, άντρα ή γυναίκας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και με την πάροδο της ηλικίας ο αυνανισμός θα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση ισυ στο συντροφικό σεξ. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι πιθανό να κρύβει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα του ενήλικου ατόμου, με την έννοια ότι δεν είναι σε θέση να διεκδικήοει τη συντρο­φικότητα και να λειτουργήσει ερωτικά σε συνεργοσία με τον ή τη σύντροφό του. Έμφυτη δειλία, έλλειψη κοινωνικότητας, εσωστρέφεια, ανασφάλεια, είναι μερι­κά από τα συνηθισμένα γνωρίσματα των ατόμων που καταφεύγουν με αυτό τον τρόπο στον αυνανισμό.


Ο αυνανισμός μπορεί να επηρεάσει την πνευματική και σωματική υγεία;


Μέχρι τις αρχές του αιώνα μας η επίσημη ιατρική θέση ήταν ότι ο αυνανισμός προκαλεί σοβαρές βλάβες στην πνευματική και σωματική υγεία. Πολλές σοβαρές αρρώστιες αποδίδονταν στον αυνανισμό και πολλοί γιατροί της εποχής εκείνης ηεριέγραφαν ένα σχετικό σύνδρομο που ονομαζόταν "εκφυλιστική νόσος.” Κα­τάλοιπο της εποχής εκείνης αποτελεί η συχνή χρήση της λέξης "μαλάκας” που υπονοεί άνθρωπο με διαταραγμένη πνευματική λειτουργία εζαιτίας του αυνανι­σμού. Σήμερα θεωρείται δεδομένο επιστημονικά ότι ο αυνανισμός αποτελεί φυσιολογική λειτουργία και κοινή εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους όλων των φυλών και όλων των εποχών. 


Ο αυνανισμός βλάπτει τη μελλοντική γονιμότητα του άντρα;


Η εκσπερμάτιση του αυνανισμού περιέχει οηέρμα ποιοτικά όμοιο με την εκσπερμάτιση μιας σεξουαλικής επαφής. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να προσπαθούμε να ανακαλύψσυμε ειδικά στον αυνανισμό πιθανές βλαπτικές συνέπειες για τη γονιμότητα. Ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ συχνών αυνανισμών δεν επηρεάζεται η γονιμότητα γιατί η παραγωγή σπερμα­τοζωαρίων είναι ταχύτατη και με τον τρόπο αυτό αντι­καθίστανται γρήγορα τα σπερματοζωάρια που βγαί­νουν με κάθε εκσπερμάτιση. Το επιχείρημα ότι ο αυνανισμός μπορεί να βλάπτει τη γονιμότητα αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της ενοχοποίησης του αυνανι­σμού για την εμφάνιση κάθε αρρώστιας.


 


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο σύγγραμμα του Δρ. Παπαθανασίου 501 ερωτήσεις για το σεξ . Ευχαριστούμε το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για την παραχώρηση του υλικού


Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102


Ε-mail: info@sexmedic.gr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X