Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα - Πόσο πολύπλοκο είναι; thumbnail

Ειρήνη, 28 ετών

Δεν μπορώ να υπολογίσω γόνιμες μέρες γιατί δεν ξέρω πότε θα είναι η επόμενη περίοδος. Μπορεί σε 2 μήνες, μπορεί και σε 3.

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα – Πόσο πολύπλοκο είναι;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Είμαι 28 ετών και έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Τελευταία μου περίοδος ήταν 9 Μαρτίου και πριν 17 Ιανουαρίου και πιο πριν 8 Οκτωβρίου. Έπαιρνα για 7 χρόνια αντισυλληπτικά και τα σταμάτησα 1 χρόνο πριν. Βέβαια από το Μάρτιο και μετά είπαμε με τον άνδρα μου να προσπαθήσουμε για παιδιά. Απλά δεν μπορώ να υπολογίσω γόνιμες μέρες γιατί δεν ξέρω πότε θα είναι η επόμενη περίοδος. Μπορεί σε 2 μήνες, μπορεί και σε 3. Τι μου συμβουλεύετε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ.


Στο ερώτημα απάντησε ο Χριστόπουλος Παναγιώτης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,


Όταν υπάρχει αστάθεια στον κύκλο είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τις γόνιμες ημέρες. Το σωστό είναι να βρούμε γιατί υπάρχει αυτή η αστάθεια. Έτσι θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το αίτιο και να λύσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του. Όταν όμως το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί, ότι δεν μπορεί να λυθεί ριζικά, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τότε προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τη γυναίκα και να τη βοηθήσουμε να αποκτήσει το παιδί που επιθυμεί.


Το πρόβλημα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι πολυσύνθετο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα γονιμότητας σε περίπτωση πολυκυστικών ωοθηκών μπορείτε να βρείτε εδώ.


Η λύση δίνεται μέσα από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι λύσεις που προτείνονται συνήθως είναι η στοχευμένη σπερματέγχυση μετά από παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας, ο συντονισμός της ωοθυλακιορρηξίας με φάρμακα και, όταν οι προηγούμενες λύσεις αποτύχουν, ως τελευταία λύση, η εξωσωματική γονιμοποίηση,.


Με τη σωστή βοήθεια από κάποιο προσεκτικό και υπομονετικό γυναικολόγο, θα βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος


Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης


Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


http://www.healthylady.gr


info@healthylady.gr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X